Kanta-Häme

Kivityttö syntyi kilpailuun

”Luomisen halu täytti kuvanveistäjän ja tämä koki haluavansa heti paikalla rakkaaseen ateljeehensa. Kuvanveistäjä veisti yötä päivää, joka tunti, joka minuutti, joka sekunti. Hän veisti pienet jalat, kapeat sääret, pienen hameen, siron kaulan, pitkät sormet, täyteläiset huulet ja pyöreät posket. Hän veisti tarkasti, varoen jokaista taltan iskua.”

Näin kirjoittaa renkolainen Katariina Kuusivaara sadussaan Kivityttö, joka toi hänelle palkintosijan valtakunnallisessa Napero-Finlandia-kirjoituskilpailussa.

Ote sadusta kertoo luomisen tuskasta ja inspiraatiosta, mutta Katariina kertoo, että hänen omat tekstinsä syntyvät helpommin. Hänellä on tapana miettiä tarinan aihe ja kulku valmiiksi niin, että kun hän alkaa kirjoittaa, tarina siirtyy paperille nopeasti.

– Kirjoitan yleensä käsin. En mieti enää kirjoittaessa tyyliä tai mitään, kun olen miettinyt jo kaiken valmiiksi, hän sanoo.

Ensi yritys toi sijoituksen

Kuusivaara sai toisen palkinnon Napero-Finlandian 5.- ja 6.-luokkalaisten sarjassa. Sarjan voittaja eli oululainen Inka Leskelä valittiin myös koko tämänvuotisen Napero-Finlandian voittajaksi.

Katariina Kuusivaara ei ole aiemmin osallistunut kirjoituskilpailuihin, ja kertoo siksi, että toinen sija oli suuri yllätys. Hän suunnittelee lähettävänsä satunsa kilpailuun taas ensi vuonna. Uutta aihetta ei ole vielä mielessä, mutta aikaa kehittelyyn on paljon.

Katariinan Kivityttö-tarina on lyhyt, yhden A4-liuskan mittainen. Kilpailun raati kiitti tarinaa johdonmukaisuudesta ja siitä, ettei loppua ole turhaan pitkitetty. ”Kirjoittajan lakoninen kielenkäyttö, eleetön tyyli ja kerronnan juoksutus ovat varmaotteisia ja harkittuja”, perusteluissa todetaan.

Kuusivaaran opettaja Armi Karevaara sanoo hämmästelevänsä Katariinan kirjoittajanlahjoja.

– Olen huomannut, ettei se ole aiheesta eikä tyylistä kiinni, vaan Katariina osaa kirjoittaa hyvin mistä vain, Karevaara sanoo.

Potterit eivät innostaneet

Katariina Kuusivaara itse sanoo, että hän yrittää kirjoittaa mielenkiintoisesti. Opettaja täydentää, että Katariinalla on vivahteikkaita sanavalintoja ja laaja sanavarasto.

Katariina sanoo, ettei hän ole vitsiniekka eikä halua olla jatkuvasti äänessä, mutta tekstiä syntyy. Ja tarvittaessa hän saa myös asiansa sanottua.

Lahjakas kirjoittaja myös lukee paljon ja on viimeksi saanut urakoitua Taru Sormusten Herrasta -trilogian. Fantasia- ja vampyyriaiheet miellyttävät myös. Sen sijaan Harry Pottereita Kuusivaara ei ole jaksanut lukea alkua pitemmälle.

– Ne ei vaan jotenkin kolahtaneet, vaikka olen yrittänyt, hän sanoo.

Hämeenlinnaan tuli Napero-Finlandiasta myös kunniamaininta. Sen sai Nummen koulun oppilas Otto Rantanen tarinastaan Vain elämää. Palkintoraati kehui Rantasen pitkää novellimaista tarinaa suvereeniksi suoritukseksi, ja toivoi näkevänsä lisää tekstiä häneltä tulevaisuudessa. (HäSa)