fbpx
Kanta-Häme

KKO linjasi: Huumeiden suuri määrä ei yksin riitä syyksi maksimirangaistuksen määräämiselle törkeästä huumausainerikoksesta

KKO:n mukaan 10 vuoden rangaistus voidaan langettaa vain kaikkein vaarallisimmista ja vakavimmista huumerikoksista.
Amfetamiinia. Kuvan huumausaineet on takavarikoitu toisen poliisitutkinnan yhteydessä. Kuva: Hämeen poliisi
Amfetamiinia. Kuvan huumausaineet on takavarikoitu toisen poliisitutkinnan yhteydessä. Kuva: Hämeen poliisi

Enimmäisrangaistusta tulee käyttää myös törkeissä huumausainerikoksissa vain kaikkein vaarallisimpien ja vakavimpien rikosten rangaistuksena, korkein oikeus (KKO) linjasi keskiviikkona.

KKO:n mukaan pelkkä huumeiden määrä ei riitä syyksi enimmäisrangaistuksen – eli kymmenen vuoden vankeuden – tai sitä lähellä olevan rangaistuksen määräämiseksi. Rikokseen pitää lisäksi liittyä muita erityistä moitittavuutta tai tekijän suurta syyllisyyttä osoittavia seikkoja, kuten esimerkiksi se, että on kyse erityisen vaarallisesta aineesta tai rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

–  Jos enimmäisrangaistus tai sitä lähellä oleva rangaistus määrätään kaavamaisesti tietyn huumausainemäärän ylittyessä, rangaistuksilla ei voida enää erotella vakavuudeltaan erilaisia rikoksia, KKO katsoo ennakkoratkaisussaan.

Amfetamiinin saostajien tuomiot alenivat

KKO:n käsiteltävänä oli amfetamiinijuttu, jossa Rovaniemen hovioikeus oli tuominnut kaksi miestä kymmenen vuoden vankeuteen ja kolmannen kahdeksan vuoden vankeuteen.

Miehet tekivät amfetamiiniemäksestä saostamalla ja jatkeainetta lisäämällä lähes 18 kiloa käyttövalmista amfetamiinisulfaattia. Oikeuden mukaan he pitivät amfetamiiniemästä pitkään hallinnassaan, tuottivat välikäsiä käyttäen ulkomailta jatkeainetta sekä kokoontuivat mökille, jossa he tekivät huumausainekäyttöön soveltuvan seoksen.

KKO huomioi, että amfetamiinin vaarallisuus ja sen suuri määrä edellyttivät ankaraa rangaistusta. Teko ei kuitenkaan KKO:n mukaan suunnitelmallisuudessaan poikennut siitä, mikä on tavallista näin suuria huumausainemääriä käsitellessä, eikä siinä ollut muitakaan erityistä moitittavuutta lisääviä tekijöitä.

Näin ollen KKO päätyi alentamaan miesten rangaistuksia. KKO tuomitsi päätekijöiksi katsotut kaksi miestä törkeästä huumausainerikoksesta kahdeksan vuoden vankeuteen. Miehet olivat syyllistyneet myös muihin rikoksiin, jotka korottivat rangaistuksia. Siksi Tomi Veikko Sakari Hattunen tuomittiin yhteensä yhdeksän ja puolen vuoden ja Mika Juhani Nurmentie kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen.

Kolmannen miehen osallisuuden KKO arvioi muita vähäisemmäksi. Jani Tapani Penttilä tuomittiin kuuden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen.

Menot