Kanta-Häme

Klaara näyttää kaapin paikan

Kepeää kesäistä farssia, sarjakuvamaista liioittelua ja vanhoja suomalaisia iskelmiä.

Jotakuinkin sellaisista aineksista on keitetty Riihimäen teatterin syyskauden aloittava musiikkinäytelmä Kaksi Vihtoria ja Klaara.

– Emme ole tehneet kopiota elokuvasta (Kaksi Vihtoria), vaan olemme uskollisia sarjakuvalle, sanoo ohjaaja Markku Arokanto.

Näytelmä kertoo siis kahdesta Vihtori-nimisestä tohvelisankarista, jotka aikovat nauttia kesälesken elämästä 1930-luvun Helsingissä.

Kiinteistönvälittäjä-Vihtorin Klaara-vaimo on maalla. Toinen Vihtoreista puolestaan karistelee vanhan avioliiton kahleita, mutta haaveilee jo uudesta rakkaudesta.

– Näytelmäteksti on vuodelta 1932, ja senaikaiset yhteiskunnalliset virtaukset näkyvät esityksessä, Arokanto sanoo.

Käsiteltävänä ovat esimerkiksi kieltolaki sekä naisen ja miehen välinen suhde: saako nainen olla itsenäinen yrittäjä ja kumpi määrää kaapin paikan, mies vai vaimo.

Naivistista menoa …näyttämöllä

Miten sarjakuva siirretään näyttämölle?

Markku Arokannon mukaan sarjakuvamaisuus näkyy ennen kaikkea esityksen visuaalisessa maailmassa. Lavastukset, puvut sekä valomaailma ovat tavallistakin tärkeämmässä osassa.

– Myös näyttelijöiden asennot saavat uskomattomia äänitehosteita, hän sanoo.

Klaaran ja Vihtorin tytärtä kosiskelevan Robertin roolin näyttelee hämeenlinnalaislähtöinen freelance-näyttelijä Tatu Siivonen. Hänen mielestään sarjakuvamaisuus tuo mukanaan tiettyä naivistisuutta.

– Mennään pois realismista, hän sanoo.

Markku Arokanto kuvailee esitystä toiminnalliseksi ja karrikoiduksi.

– Monet väärinkäsitykset ja törmäykset tuovat tähän farssimaisia piirteitä, hän sanoo.

Musiikkina soivat muun muassa Tatu Pekkarisen ja Matti Jurvan vanhat iskelmät.

Näytelmä saa ensi-iltansa 14. syyskuuta.

Revyytä ja …aatedraamaa

Pikkujouluaikaan marraskuussa Riihimäen teatteri tekee yhteistyötä riihimäkeläislähtöisen revyyteatterin kanssa.

– Varsin Iloinen Teatteri VIP on tehnyt kesäisin suosittuja terassirevyitä. Nyt saimme heidät tänne sisätiloihin, toimitusjohtaja Niina Torkko sanoo.

Ajankohtaista irvailua ja musiikkia sisältävän revyyn ohjaa Taru Kivinen.

Syksyn vakavaa aatedraamaa tarjoaa freelance-näyttelijöiden ammattiteatteri Projektori-ryhmä, joka vierailee Riihimäellä lokakuussa näytelmällään Janne Kuutio.

Elmer Diktoniuksen romaaniin perustuva näytelmä on tarina takinkääntäjästä, jonka elämää seurataan läpi sisällissodan, kieltolain, Lapuan liikkeen, läpi avioliittojen ja perheiden hajoamisen.

Ohjaaja Juha Luukkosen tulkinta kysyy, mistä tämän päivän Janne Kuutiot voi löytää. Projektori-ryhmän Janne Kuutio muuttuu muun muassa yritysvalmentajaksi ja hengelliseksi johtajaksi.

Kevätkaudella 2014 Projektori-ryhmä tuottaa Riihimäen teatteriin uuden kantaesityksen. (HäSa)

Mainos