Kanta-Häme

Klasilalle syyte myös  virkarikoksesta

Hämeenlinna

Pälkäneen seurakunnan entinen talouspäällikkö Simo Klasila sai syytteen lahjusten törkeän vastaanottamisen lisäksi törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Syytteen mukaan hän on aiheuttanut Fici-Copy -kaupoillaan miljoonavahingon seurakunnalle.

Klasilan syytteiden käsittely alkoi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa perjantaina. Käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin kansliapäätöksenä.

Syytteen mukaan Klasila on ottanut vastaan matkoja ja lahjakortteja Fici-Copyn yrittäjältä yhteensä noin 10 000 euron arvosta. Hän on tehnyt yli miljoonan euron leasing-sopimukset Fici-Copyn laitteista, vaikka hänelle ei olisi ollut oikeutta yli 5 000 euron hankintoihin eikä hän kirjannut sopimuksia päätösluetteloon. Syyttäjän mukaan Klasila salasi sopimukset seurakunnalta.

KLASILA KIISTÄÄ syytteet ja sen, että hän olisi saanut etuja Fici-Copyn yrittäjältä. Puolustuksen mukaan lahjojen arvo on pikemminkin 6 000 euroa kuin 10 000 euroa ja matkat liittyivät työhön. Jos syytetty on saanut hyötyä niistä, lahjonta ei ylitä törkeän rajaa. Tavallinen lahjontarikos on taas vanhentunut.

Syytteen mukaan kunkin Klasilan solmiman sopimuksen arvo oli 8 650–257 000 euroa. Puolustus epäilee, että leasing-sopimuksia ei voida arvioida hankinnoiksi niiden kokonaisarvolla.

– Syytetty ei ole tahallaan käyttänyt virka-asemaansa väärin. Klasilalla on ollut syytä olettaa, että hänellä on ollut oikeus allekirjoittaa sopimukset, sanoo Klasilan asianajaja Jarmo Eskelinen.

Eskelinen vihjaa, että syytteessä nimetyt teot voisivat olla tuottamuksellisia virkavelvollisuuden laiminlyöntejä. Ne olisivat vanhentuneet kahdessa vuodessa.

FICI-COPYN YRITTÄJÄ Kimmo Andersson on tuomittu törkeistä petoksista, joista yhtenä olivat kaupat Pälkäneen seurakunnan kanssa.

Syyttäjän mielestä Klasilan etuudet ovat johtaneet siitä, että hän on tehnyt kauppoja Fici-Copyn kanssa kilpailuttamatta sopimuksia.

– Klasila on tiennyt, ettei hänellä ole oikeutta tehdä sopimuksia. Klasilan meno on ollut villiä. Hän on tehnyt 24 sopimusta eikä yhdenkään sopimuksen arvo ole jäänyt alle 5 000 euron, kihlakunnansyyttäjä Jari Auvinen sanoo.

Seurakunnan asianajaja Ilkka Syrjänen kantoi käräjille kirjallisia todisteita siitä, miten Klasilan oli pitänyt tietää 5 000 euron hankintarajastaan. Pöytäkirjojen mukaan Klasila oli itse valmistellut ja esitellyt päätökset.

Pälkäneen seurakunta laskee kärsineensä yli miljoonan euron vahingot. Vahingonkorvausta käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic