Kanta-Häme

Klassikko ei kaipaa tuuletusta

Jotkut asiat vaativat aikaa. Hämeenlinnan miniteatterin näytelmä Salainen puutarha kypsyi kokonaisen vuoden.

Frances Hodgson Burnetin klassikkoromaaniin perustuva näytelmä on ollut miniteatterilaisille suuri koulutusprojekti, jossa on harjoiteltu raivoa, rakkautta, iloa ja surua.

– Halusin tarjota varttuneille miniteatterilaisille paljon työtä ja tulkittavaa, näytelmän dramatisoinut ja ohjannut Marja Myllyniemi sanoo.

Harjoitusaikana lapset ja nuoret ovat pitäneet harjoituspäiväkirjaa, jota ohjaaja aikoo hyödyntää seuraavassa kirjassaan. Se kantaa työnimeä ”Tehdään hitaasti”.

– Hyvä, että tunsimme toisiamme vähän jo entuudestaan. Näyttämöllä ei ole helppo halata toista, jos ei tunne tarpeeksi hyvin, pääosien esittäjät Killa Keränen ja Nelli-Maija Pekola sanovat.

Leikitään …menneisyyttä

Näytelmän lavastus ja puvustus ovat romanttisen runsaat ja vievät suoraan sadan vuoden takaisen nuortenkirjan maailmaan.

– Ei olisi tullut mieleenkään modernisoida tarinaa, Marja Myllyniemi huudahtaa.

Sen verran tarinaa on muutettu, että toinen päärooleista on muutettu poikaroolista tytöksi. Sopivaa poikaa ei nimittäin löytynyt Colin-serkuksi, joten hänestä tehtiin naispuolinen Carroll.

Näyttelijöiden mielestä vanhanaikaiseen tarinaan oli ihmeen helppo eläytyä.

– Oli sellainen asenne, että tukka sotkuun ja sänkyyn kitisemään, sairaalloista ja itsekeskeistä Carrolia näyttelevä Killa Keränen sanoo.

– Kun saan nämä roolivaatteet päälle, olen heti näytelmän tohtori. Puhunkin eri lailla kuin tavallisesti, Claudia Hirvonen sanoo mustassa jakkupuvussaan.

Marja Myllyniemen mielestä klassikkotarina antaa mahdollisuuden ”leikkiä menneisyyttä”. Juuri siksi siitä saattoi kasvattaa tunteitten juhlaa.

Ystävyys …parantaa

Mitä annettavaa 1900-luvun alun kartanoelämään sijoittuvalla näytelmällä voi olla nykylapsille?

Claudia Hirvosta kosketti tapa, jolla näytelmän aikuiset kieroilivat lapsia kohtaan ja suorastaan valehtelivat näille.

Killa Keränen ja Nelli-Maija Pekola taas samastuivat Maryn ja Carrollin yksinäisyyteen.

– Kun he löysivät toisen samankaltaisen, kumpikin parantui, Nelli-Maija Pekola sanoo.

Ohjaaja Marja Myllyniemi muistuttaa, että nykyäänkin monet vanhemmat tekevät liikaa lastensa puolesta eivätkä anna näiden itse etsiä kiinnostuksensa kohteita.

– Ja silti lapset jäävät yksin. (HäSa)

Hämeenlinnan miniteatterin Salainen puutarha. Ensi-ilta 16.11. kello 18.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic