Kanta-Häme

Kloorikeskustelu rauhoittui vaalien tieltä

Veden kloorauksesta helmikuussa syntynyt kohu on hiljentynyt. Etenkin Hirsimäen alueelta tulvi silloin palautetta veden maku- ja hajuhaitoista.

– Keskustelu on ainakin rauhoittunut nyt eduskuntavaalien tieltä. Klooripitoisuuksia on nyt mitattu ja tilannetta seurattu, kertoo HS-veden käyttöpäällikkö Tapani Sulin.

Viikoittain tehtyjen mittausten tuloksia on mahdollisuus lukea HS-veden internetsivuilta. Käytännössä se määrä klooriamiinia, jonka voi olla juomavedestä edes hieman huomata, on 0,2 milligrammaa litrassa. Se on joissain näytteissä ylitetty, mutta suurin osa on selvästi alle sen.

HS-vesi onkin laskenut veteen lisätyn klooriamiinin määrää. Viime vuoden lopulla aloitettu annostelu oli alun perin 0,3 milligrammaa litraan, mutta se laskettiin 0,25 milligrammaan litrassa valitusten jälkeen. Todellisuudessa juomaveden pitoisuudet ovat sitä pienempiä. Vesijohtoverkostoon tulee vettä myös Kylmälahden vedenkäsittelylaitokselta, ja vesi laimenee.

– Esimerkiksi Helsingissä juomaveteen käytettävä pitoisuus on 0,4 milligrammaa, eli täällä se on suunnilleen puolet vähemmän, sanoo Sulin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurin juomavedelle sallittu klooripitoisuus on 5 milligrammaa litraa kohti.

Puhdistussyyt taustalla

Klooriamiinia lisätään veteen, jotta putkistoissa oleva vesi desinfioituu.

– Jos halutaan varautua vuotoihin tai muihin pilaantumistilanteisiin, niin pitoisuuden on pakko pysyä vähintään 0,2 milligrammassa, kertoo Sulin.

Vaikka valitusten määrä on kuukauden sisällä huomattavasti pienentynyt, ongelma ei ole kokonaan poistunut. Tälläkin viikolla Sulinin tiedossa on kaksi valitusta asiasta.

– Jos nyt tehtäisiin kysely kaikille veden käyttäjille, niin suurin osa ei olisi huomannut mitään muutoksia. Joillekin herkille ihmisille klooriamiinilla puhdistettu vesi maistuu tai tuoksuu oudolta, vaikka kloorin määrä olisi äärimmäisen vähäinen.

Sulin epäilee, että keskustelu vedestä saattaa jatkua taas vaalien jälkeen (HäSa).

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic