fbpx
Kanta-Häme

Klubitalo katkaisi sairaalakierteen

Sen jälkeen, kun hämeenlinnalainen Pekka pyöräili omahoitajansa kanssa ensimmäistä kertaa Hämeen klubitalolle, hänen ei enää ole tarvinnut hakeutua sairaalajaksoille.

– Olen käynyt klubitalolla pari vuotta. Vuonna 2014 olin neljä päivää sairaalassa. Sen jälkeen ei ole tarvinnut mennä. Omahoitajallekin on pitänyt soittaa huonosta olosta vain pari kertaa.

Hän arvelee yhteiskunnan säästäneen tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia euroja, kun hän pääsi eroon sairaalakierteestä. Klubitalon jäsenet esiintyvät jutussa etunimillään, koska mielenterveyskuntoutujia edelleen leimataan.

Pekka ja Tuomo kehuvat klubitalon toimintaa monipuoliseksi. Pekka on innostunut erityisesti salibandysta. Ryhmä pelaa kahdesti viikossa. Tosin nyt on meneillään kesätauko.

Masennusta sairastava Tuomo pitää siitä, että voi tulla talolle ja olla vapaasti.

– Tulee ainakin lähdetyksi pois kotoa. Voi mennä vaikka halkoja hakkaamaan tai istua ja kahvitella alakerrassa. Tapaa tuttuja.

Hän on tutustunut savitöiden tekemiseen ja suunnittelee pitävänsä kurssin muille klubitalon jäsenille.

Molemmat, samoin kuin Piia kehuvat sitä, ettei heitä kohdella potilaina.

– Olemme kaikki jäseniä ja tasaveroisia henkilökunnan kanssa.

Piia on ollut pitkään mukana toiminnassa. Hän kouluttautuu parhaillaan ammattiin, eikä enää viime aikoina ole poikennut klubitalolla kuin muutaman kerran kuukaudessa.

Kaikki sanovat klubitalon parantaneen elämänlaatuaan.

– Ei masennuksesta pääse ikinä eroon, mutta nyt elämässä on kuitenkin suunnitelmia.

Klubitalolla voi viikolla osallistua esimerkiksi kotitalousryhmään, kädentaitoryhmään, bändiryhmään ja salibandyyn, tai olla osallistumatta. Ruoka valmistuu arkipäivisin.

Nyt talo on laajentamassa toimintaansa Lammille, koska sillä suunnalla oli kysyntää ja julkinen liikenne toimii heikosti.

– Ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 13 terveysaseman kerhohuoneessa. Myöhemmin pohditaan, pitäisikö kokoontumispäiviä olla useampia viikossa, Hämi ry:n puheenjohtaja Markku Törnblom taustoittaa.

Talo suunnittelee myös vapaaehtoistyön koordinoimista.

– Mielenterveyspuolella toimii vapaaehtoisia. Esimerkiksi meillä kädentaitoryhmää vetää Auli Halonen vapaaehtoisena. Toiminta ei kuitenkaan ole organisoitua. Etsimme nyt mallia siihen, että koordinoidusti voisimme välittää vapaaehtoisia erilaisiin toimintoihin, klubitalon johtaja Matti Jurvanen kertoo.

Uusia toimintamuotoja syntyy koko ajan.

Esimerkiksi salibandyryhmä siirtyi perusterveydenhuollolta taannoin klubitalolle.

– Siellä oli hoidollinen ryhmä. Meillä salibandy nousi suureen suosioon. Ehdotimme yhdistymistä ja se onnistuikin. Saimme yhteistyökumppaniksi Steelersin. Näin perusterveydenhuoltoon vapautui kapasiteettia muuhun toimintaa.

Salibandyryhmään kuten muihinkin jäsenet voivat tulla silloin, kun se sopii. Ei tarvita pitkiä sitoumuksia.

– Monet eivät ole liikkuneet vuosikausiin, mutta tulevat nyt kaksi kertaa viikossa oleviin harjoituksiin, ohjaaja Tuomas Jurvanen kertoo. HäSa

Menot