Kanta-Häme

Klubitalolla riittää kysyntää

Hämeen klubitalo on kolmen vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa osana mielenterveyskuntoutujien palveluita Hämeenlinnassa.

Mielenterveysyhdistys Hämi ry: hakee talolle jatkorahoitusta toukokuussa RAY:ltä. Pääasiallista rahoitusta toivotaan edelleen Hämeenlinnan kaupungilta. Pienellä osuudella on mukana ollut myös Hattula.

Johtaja Matti Jurvanen esittelee tyytyväisenä klubitalon jäsenmäärän kehitystä, joka on ollut nopeampaa kuin vastaavissa klubitaloissa Hämeenlinnaa suuremmissa kaupungeissa. Jäsenmäärä lähentelee jo kolmeasataa ja on noin 270.

Myös Mielenterveysyhdistys Hämi ry:n puheenjohtaja Kari Kuittinen on erittäin tyytyväinen klubitalon alkutaipaleeseen.

– Jäsenet ovat osallistuneet aktiivisesti toimintaan, mikä on aivan upea asia, iloitsee Matti Jurvanen.

Liittyminen klubitalon jäseneksi on tehty Jurvasen mukaan mahdollisimman helpoksi. Se on ilmaista, eikä edellytä edes Hämi ry:n jäsenyyttä.

Matalan kynnyksen paikka

– Tämä on matalan kynnyksen paikka. Oma halu ja motivaatio osallistua ratkaisevat, eikä meidän palvelujamme varten tarvita lähetettä.

Ohjaajana työskentelevä Ville Jurvanen kertoo, että kaikki talon toiminta on suosittua. Väkeä talossa käy vilkkaina päivinä useita kymmeniä.

– Paloturvallisuusmääräysten mukaan meillä voi olla kerralla enintään 50 ihmistä.

Raja-aitoja henkilökunnan ja jäsenten välillä ei ole. Klubitalon tilat ovat avoimia kaikille.

– Teemme asioita yhdessä joka päivä. Taloa pyörittää yhteisö, eli kaikki jäsenet pääsevät osallisiksi, Ville Jurvanen kuvailee.

Matti Jurvanen sanoo, että läheskään kaikki ei tapahdu Hämeen klubitalon seinien suojissa Erottajakadulla.

Toiminta suuntautuu ulospäin

– Olemme avanneet kansainvälistä klubitalokonseptia ulospäin. Myös yhteistyökumppanimme kuten sairaanhoitopiiri ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Meidät tunnetaan ja tiedetään.

Klubitalolaiset toimivat paljon talon ulkopuolella. Salibandya pelataan Poltinaholla, ja bändiryhmä kokoontuu Kaurialan koulussa.

Myös muu ryhmätoiminta on ulospäin suuntautunutta, kuten esimerkiksi työelämässä tarvittavien valmiuksien kehittäminen.

Hämeen klubitalo keskittyy maan ainoana klubitalona asumisen tukemiseen.

– Jos jäsenellämme on esimerkiksi asunnon tarve, lähdemme tarvittaessa mukaan asuntonäyttöön, jos siitä vain on apua.

Ongelmien ennaltaehkäisy voi olla hyvin pienimuotoistakin, vaikka sellaista, että jäsenten kanssa käydään kahvilla.

Johtaja ei pidä kaksoisrooliaan ongelmallisena

Hämeen klubitalon kiinteistön toinen omistaja Matti Jurvanen ei pidä ongelmallisena järjestelyä, jossa hän toimii yhtä aikaa vuokraisäntänä ja klubitalotoiminnan vetäjänä. 
 
Jurvanen sanoo olevansa yhdessä entisen puolisonsa kanssa myymässä kiinteistöä muista syistä kuin mahdollisten eturistiriitojen takia.
 
– Toiveena on löytää uusi ”leväharteinen” vuokraisäntä, joka turvaa toiminnan kehittämismahdollisuudet.
 
Klubitalotoimintaa avustavan RAY:n tarkastaja Markus Latvala kertoo, että RAY:ssä on hyvin tiedossa, että kiinteistön toinen omistaja toimii klubitalon johtajana sekä lisäksi se, että talon palveluksessa on tämän lähisukulaisia.
 
– Kun tilanne ei näytä välttämättä paperilla hyvältä, on haluttu varmistaa, ettei minkäänlaisia riskiä väärinkäytöksistä ole.
 
Tarkastaja Latvala vahvistaa tehneensä viimeksi Hämeen klubitaloon valvontakäynnin 12. helmikuuta. Latvalan alustava tarkastuskertomus on valmistumassa parin kuukauden sisällä.  
 
Mikään varsinainen tai ainoa syy valvontakäynteihin ei klubitalon johtajan kaksoisrooli ole ollut.
 
– Hämi ry:llä on ollut rahoitus projektivetoisena, niin halusimme saada varmuuden siitä, mitä rahalla on tehty jatkoakin ajatellen, tarkastaja Markus Latvala sanoo.

”Hyvä vuokratuotto”

Hämeen klubitalo eli kokonaispinta-alaltaan 340 neliömetrin vuonna 1939 rakennettu kolmikerroksinen paritalokiinteistö on ollut toista kuukautta myynnissä. 
 
Kaikkiaan 11 huonetta, keittiön, neljän wc:tä, saunan, kylpyhuoneen ja varastotiloja sisältävän velattoman kiinteistön velaton myyntihinta on 280 000 euroa. Varsinaista asuinpinta-alaa on 145 neliötä.
 
Kiinteistö on myynnissä vain Mielenterveysyhdistys Hämi ry:lle vuokrattuna. 
 
Yhdistyksen kanssa tehdyn 1.1.2013 päivätyn vuokrasopimuksen mukaan kiinteistön vuokra on 3996 euroa kuukaudessa.
 
Myynti-ilmoituksessa vuokratuottoa mainostetaan hyväksi. 
 
Matti Jurvanen sanoo, että vuokran tason on todennut kohtuulliseksi kiinteistövälittäjä. Vuokrasopimukseen on tutustunut myös klubitalotoimintaa tukevan RAY:n edustaja.
 
– Lain mukaan avustettaviksi hyväksytään kohtuulliset ja tarpeelliset kulut. Siltä kannalta me kiinnitämme myös vuokrakuluihin huomiota, tarkasta Markus Latvala RAY:stä selvittää.
 
Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja Jukka Lindberg pitää vuokratasoa kohtuullisena. Sellainen se on myös klubitalotoimintaa kaupungin puolesta valvovan tilaajapäällikkö Liisa Lepolan käsityksen mukaan.
 
Kokonaispinta-alasta laskettuna klubitalon neliövuokra on 11,75 euroa.
 
Liisa Lepola kertoo tarkistaneensa talon perustamisvaiheessa Linnan Tilapalveluista, että onko kiinteistöstä pyydetty vuokra tasoltaan käypä hinta. 
 

Tilanne on yrityksen peruja

Kiinteistön omistus ja osa klubitalon työntekijöistä ovat aikaisemman yksityisen yrityksen peruja.
 
Hämi ry:n vuokraaman klubitalon kiinteistössä toimi ennen Matti Jurvasen Asuntopolku oy, joka tarjosi asiakkailleen kuntoutus- ja asumispalveluja. Alkuaan yritys perustettiin vuonna 1993 nimellä Hämeen kuntoutuskoti.
 
Klubitaloa perustettaessa kolme vuotta sitten Asuntopolku oy:n työntekijät ja heidän joukossaan Matti Jurvasen pojat Ville ja Tuomas Jurvanen siirtyivät Hämeen klubitalon palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Kaupunki oli talon kätilönä

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg sanoo, että Hämi ry:n Hämeen klubitalo on tärkeä osa palvelurakennetta, mutta sellainen, jota kaupunki ei voi itse ylläpitää.
 
– Toimimme klubitalon kätilöinä ja voimme edelleen tukea sitä.
 
Kaupungin puolesta klubitalotoimintaa valvoo mielenterveyspalveluiden tilaajapäällikkö Liisa Lepola.
 
Lepolan mukaan on tärkeää muistaa klubitalon historia.
 
Kaupungilla oli hänen mukaansa pitkään tarve klubitalotoimintaan. Hämeenlinnassa oli vuonna 2009 erikoissairaanhoidon tilaamana psykiatrian arviointi, jossa suositeltiin klubitalon perustamista.
 
– Matti Jurvanen käveli kaupungintalolle ja sanoi, että on kiinnostunut klubitalon perustamisesta. Matilla kun oli kiinteistö valmiina, klubitalo oli helppo synnyttää niihin tiloihin.
 
Kuusi henkilöä työllistävästä klubitalotoiminnasta RAY:n avustusosuus on ollut kolmen vuoden ajan vuosittain noin 160 000 euroa ja kaupungin runsaat 200 000 euroa.
 
Liisa Lepola osallistuu Hämi ry:n hallituksen kokouksiin ja on tiedustellut, ollaanko tiloihin tyytyväisiä, kun ilmeisiä korjaustarpeita on havaittavissa, eivätkä tilat ole esteettömät.
 
– Hämiläiset vakuuttivat, että tilat ovat toimivat ja kaikki ovat tehokkaassa käytössä.
 
Hämeenlinnan kaupunki on Liisa Lepolan mukaan tukemassa klubitaloa toistaiseksi.
 
– Olemme miettineet, minkä laajuisena toimintaa voidaan jatkaa kaupungin tuella, koska tämähän ei ole lakisääteistä toimintaa. Uskon kuitenkin, ettei montaakaan avustusta valvota näin tarkasti. 
(HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic