Kanta-Häme

Knalli on uudenlainen kierrätyskioski Parolassa

Ennen Hattulassa toimi pelkästään Baskeri, mutta nyt ovensa on avannut myös Knalli. 

Hattupitäjään sopivat nimet pitävät sisällään vanhan tutun kierrätysaseman ja kokonaan uuden kierrätysmyymälän. Koska myymälä on pikkuinen, se on nimetty kierrätyskioskiksi.

– Kyseessä on koko valtakunnassakin ainutlaatuinen malli ja samalla yhteistyökuvio. Tässä paikallinen 4H-yhdistys ja valtakunnallinen, kovaa bisnestä tekevä yritys tekevät yhteistyötä, kuvailee Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen kehityspäällikkö Arto Mäkinen.

Yhteistyötä tehdään Tramel Oy:n kanssa. Tramel on kierrätysfirma, jolla on tällä hetkellä 15 jätteen keräily- ja käsittelypistettä eri puolilla Suomea. 

Oulun toimipaikan yhteydessä on myös myymälä, mutta Hattulan Knalli on toistaiseksi ainoa, joka on avattu paikallisen yhdistyksen kanssa yhteistyössä.

– Jos saamme tästä hyvät kokemukset, samanlaista sapluunaa voidaan kehitellä muuallekin, sanoo Tramelin toimitusjohtaja Harri Niukkanen.

Baskeri siirtyi vanhalta paikaltaan Hattulan kunnan varikolta Tehdasvillan kiinteistöön elokuun alussa. Knalli taas avasi ovensa syyskuun alussa, ja kioskin hyllyillä on yhtä ja toista myytävää.

– Otamme lahjoituksina vastaan hyväkuntoista kodin pienirtaimistoa, kuten astioita, valaisimia, kirjoja, levyjä, työkaluja ja harrastusvälineitä, Arto Mäkinen luettelee.

Knalli ja Baskeri toimivat tällä hetkellä lainavoimin. Asemapäällikkönä työskentelee Tero Nurmi, joka on lainassa Hauhon Leka-asemalta. 

Knallia hoitavat hämeenlinnalaiset Petra Laine ja Rasmus Sopenperä, jotka ovat molemmat työkokeilussa ja lainassa Hämeenlinnan Tikki-työpajasta.

– Kioski vaikuttaa kivalta idealta, ja tänne on jo tuotu paljon myytävää. Myynnissä on myös Tikistä ja Lekasta tuotuja tavaroita, kertoo Petra Laine, joka on itse tehnyt muun muassa monenlaisia käsitöitä myyntiin.

Knallissa on jo nyt astioita, suksia ja monoja, koriste-esineitä, leluja ja polkupyörä.

Jatkossa Baskeriin ja Knalliin palkataan hattulalaiset työntekijät, sillä 4H-yhdistyksen toimintaperiaatteisiin kuuluu myös työllistäminen toimintapaikkakunnilla.

Baskeri ja Knalli ovat aluksi avoinna maanantaista perjantaihin kello 12–17. Aukioloaika on jo nyt asiakasystävällisempi kuin Baskerilla vanhassa paikassa.

 Arto Mäkisen mukaan jatkossa mietitään kuitenkin, olisiko asemaa ja Knallia mahdollista pitää auki myös esimerkiksi joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina.

Kierrätysasema Baskeri ottaa entiseen tapaan vastaan sekametallia, akkuja, loistelamppuja, sähkölaitteita ja elektroniikkaa sekä kylmälaitteita. Ehjiä ja puhtaat tekstiilit kelpaavat myös. Samoin noutopalvelu toimii edelleen, eli tarvittaessa esimerkiksi isokokoiset kodinkoneet noudetaan pientä korvausta vastaan.

Kierrätyskioski Knalliin toivotaan kotien pienirtaimiston lisäksi erityisesti polkupyöriä ja puutuoleja, jotka tuunataan tarvittaessa 4H-yhdistyksen pajoissa.

Arto Mäkinen kertoo, että Knallin tuotto käytetään paikalliseen 4H:n lapsi- ja nuorisotyöhön. 

Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksellä on Hattulan Baskerin lisäksi samantyyppisiä kierrätysasemia Lammilla Loukku, Hauholla Veivi, Kalvolassa Iita ja Hämeenlinnan kantakaupungissa Pottu. Lisäksi yhdistys ylläpitää kahta työpajaa, Lekaa Hauholla ja Tikkiä kantakaupungissa. HÄSA