fbpx
Kanta-Häme

Knut Posse palaa Tuulokseen

Sairialan kartanon keskiaikainen herra Knut Posse palaa Tuulokseen näytelmässä, jonka tuuloslainen Sakari Silpola on muokannut ministeri Leo Häppölän romanttisen kertomuksen pohjalta.

– Kun löysin Häppölän kertomuksen, huomasin, että tästä voi tehdä tuuloslaisen näytelmän Tuuloksen teatteriin. Yleensähän näytelmät ovat muiden kuin tuloslaisten kirjoittamia, Silpola kertoo.

Näytelmää Sairialan kartanon kaunis Kaarina esitetään yhden kerran Tuuloksen Ruuttanäyttämöllä sunnuntaina 12. elokuuta.

Tuuloslainen ministeri Leo Häppölä kirjoitti kertomuksensa Kyösti Karikosken salanimellä jatkokertomukseksi Tuuloksen Joulu -lehtiin 1960-luvulla. Hänen tyttärensä Kirsti Häppölän mukaan kertomus oli hyvin suosittu ja tuuloslaiset koettivat arvata, kuka Karikoski oli.

– Isällä oli sellainen romanttinen sielu, mutta ei sellaista voinut omalla nimellään kirjoittaa.

Rakkaustarina …sijoittuu Tuulokseen

Tarina ajoittuu kuvitteellisesti 1480-luvulta vuoteen 1500. Mahtimies Knut Posse oli Hämeen linnan linnanherra. Hän omisti Tuuloksessa Sairialan kartanon, jossa hänen oletetaan asuneen.

Kertomuksessa Knut Posse ihastuu kartanon tyttäreen Kaarinaan. Todellisuudessa hän meni naimisiin Birgitta-nimisen ylhäisönaisen kanssa.

– Tarina vertautuu Kaarina Maununtyttäreen. Tämähän on satu. On ollut tarve ajatella, että näin on tapahtunut, Silpola selittää.

Knut Posse muistetaan erityisesti Viipurin pamauksesta, jolla hänen kerrotaan säikäyttäneen venäläiset valloittamasta Viipurin kaupunkia Pyhän Andreaksen päivänä 30. marraskuuta 1495. Viipurin pamaus nähdään luonnollisesti myös näytelmässä.

– Leo (Häppölä) muisti aina kertoa, että tuuloslainen järjesti Viipurin pamauksen, kertoo näytelmän kertojaäänenä toimiva Kirsti Häppölä.

Suomenhevosilla …tärkeät roolit

Sakari Silpola on ohjannut tätä ennen 25 vuoden aikana lukuisia näytelmiä Tuuloksen nuorisoseuralle. Hän kokosi harrastajista näyttelijäporukan tätä näytelmää varten.

Knut Possea esittää tuuloslainen Vesa Kaloinen.

– Pahinta on, että joutuu pukeutumaan sukkahousuihin. Etupenkissä istuvat voivat naureskella, Kaloinen vitsailee.

Kaunista Kaarinaa esittää lammilainen Eva Vikman, jota on nähty ennenkin Ruuttanäyttämölla. Myös sutta ja piikaa näyttelevä Milla Nylund on jo konkari Ruutamäyttämöllä.

Jaana-muoria esittävän Anne Suomisen Silpola keksi mukaan omasta orkesteristaan, jonka yksi laulusolisti Suominen on. Lisäksi näytelmässä esiintyy venäläinen vakooja, vouti, paimenukko, sotilaita.

Tärkeässä roolissa ovat suomenhevoset Verpi, Irkun likka ja Annapel, sillä hevosilla siirrytään Hämeen linnasta Viipurin ja Turun linnoihin. (HäSa)

Sairialan kartanon kaunis Kaarina -näytelmä sunnuntaina 12.8. kello 14 Ruuttanäyttämöllä Tuuloksen WPK:n talolla, Pannujärventie 66 Tuulos.

Menot