Kanta-Häme

Kodinomaisesti, hetkessä eläen

– Ihana paikka tämä, on uimaranta ja matonpesupaikat lähellä. Ja kun vielä saadaan tuotua meidän vene tänne Ronnista, päästään soutelemaan, esimies Johanna Pulkkinen iloitsee.

Hän kehuu muutenkin Eteva-kuntayhtymän rakennuttamia uusia vammaisten asuntoja, joista ensimmäiset otettiin käyttöön maaliskuun lopulla. Asuintalot sijaitsevat Turengin Pyhämäessä, lähellä Hiidenjokea ja Ahilammia.

”Oma rauha puuttui”

Ero entiseen on selvä, sillä nykyiset kaksitoista asukasta muuttivat Pyhämäkeen Lammin Ronnista, jossa on asuttu keskuslaitoksen isohkoissa asuintaloissa.

– Ronnissa huoneet olivat pieniä ja yhteiset tilat isoja. Siellä oli vaikeampi elää yksilöllisesti, ja oma rauha puuttui.

Pulkkinen iloitsee erityisesti siitä, että Turengissa kehitysvammaiset ovat lähellä palveluja.

– Esimerkiksi vaateostoksille meno tai kahvilassa poikkeaminen on nyt helpompaa. Kaikki meneminen ei vaadi niin suurta suunnittelua kuin Ronnissa. Voidaan elää enemmän hetkessä.

Muuttoa Turenkiin pohjustettiin hyvin, sillä ensin vammaiset tekivät pienen ”harjoitusmuuton” Ronnin alueella, kun he muuttivat yhteen ja samaan taloon. Näin asukkaat tulivat tutuiksi keskenään, samoin asukkaat tutustuivat hoitajiin ja hoitajat asukkaisiin.

– Seurasimme tätä Pyhämäen rakennusprojektia tarkasti, kävimme tontilla ja katselimme valokuvia. Moni jo ehti odottaa muuttopäivää.

Kolme viikkoa asuttu

Yksi odottajista oli Tellervo Aate. Nyt hän on totutellut uuteen kotiin noin kolmen viikon ajan ja on viihtynyt hyvin. Hän odottaa jo mattopyykille pääsyä.

Tellervon keittiöttömässä yksiössä on keltaiset seinät ja ikkunoissa itse valitut ruusukuvioiset verhot. Pian hän saa seinälleen taulun, jonka hän niin ikään on valinnut itse.

Pulkkinen on tyytyväinen siihen, että Ronnissa työskennelleet hoitajat siirtyivät hoidettaviensa kanssa Turenkiin.

– Meidän asukkaat ovat vaikeasti kehitysvammaisia, joten on tärkeää, että he saivat pitää tutut henkilöt lähellään.

Nyt työntekijöitä on kahdeksantoista. Kun asukkaita tulee vielä neljä lisää, myös työntekijöitä palkataan pari lisää.

Tulevat asukkaat ovat nuoria autisteja, jotka voivat olla kotoisin mistä vain Etelä-Suomesta.

Hyvä vastaanotto

Johanna Pulkkinen on iloinen siitä, että kehitysvammaisten asumisyksikkö on otettu Turengissa hyvin vastaan.

– Meidän avoimien ovien päivässä kävi yli kymmenen naapuruston asukasta, ja yksi toi itse kutomansa poppanan tuliaiseksi.

Pulkkinen odottaa myös yhteistyötä Janakkalan kunnan oman kehitysvammahuollon kanssa.

– Voisimme järjestää esimerkiksi kyläilyjä ja yhteisiä tapahtumia, hän uumoilee.

Jokainen Pyhämäen asukas osallistuu päivätoimintaan 1–5 päivänä viikossa. Tellervo Aate käy Ronnin toimintatalossa, jossa hänen lempityötään on kiilojen pussittaminen.

Seuraava Etevan asumisyksikkö on valmistumassa Hämeenlinnan Jaakonkadulle kesän kynnyksellä. Sekin saa asukkaansa Ronnista.

– Sen jälkeen Ronniin ei jää enää kehitysvammaisia, Pulkkinen tietää. (HäSa)