fbpx
Kanta-Häme

Kodit kutistuvat

Suomalaiset asuvat yhä ahtaammin. Samalla kun omakotitalojen rakentaminen mataa pohjalukemissa, kaupaksi käyvät kerrostaloasunnot ovat aina vain pienempiä.

Vuonna 2005 kaupungissa aloitettujen kerrostalohuoneistojen keskimääräinen koko oli 63 neliötä, tänä vuonna elokuun loppuun mennessä aloitetut kerrostalohuoneistot ovat enää 30 neliömetriä. Tosin tänä vuonna Hämeenlinnan rakennusvalvonnan tilastojen mukaan kaupungissa on aloitettu ainoastaan yksi kerrostalo.

– Suunta on ehdottomasti yhä pienempään, sanoo Hämeenlinnan rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malviala.

Vanhaa poliisiasemaa asuintaloksi Hämeenlinnan keskustassa remontoivan Rakennuskartio oy:n hankejohtaja Joonas Peltokorpi sanoo, että kysyntä kutistaa koteja.

Hämeenlinnan Presidentiksi nimettyyn taloon on tulossa 53 yksiötä ja pientä kaksiota, joista suurimmatkin ovat vain 43,5 neliömetriä.

– Sinkkutalouksien määrä kasvaa ja perheasuntojen kysyntä vähenee. Suuremmista asunnoista on jatkuvaa ylitarjontaa.

Peltokorven mukaan myymättä on alle kymmenen huoneistoa.

Vaikka huoneistoja on pienennetty, moni Hämeenlinnan ydinkeskustaan ja sen liepeille suunnitteilla oleva tai rakennettu kohde on jäänyt vähälle kysynnälle.

Moottoritien katteelle viittä asuinkerrostaloa suunnitellut NCC Rakennus oy pani kohteelle stopin kahden talon valmistuttua. Molemmat taloista päätyivät vuokrakohteiksi. Aluejohtaja Marjo Jaakkolan mukaan kolmannen talon ennakkomarkkinointi alkaa lähiaikoina.

Huoneistojen kokoa on muokattu.

– Ajatuksemme oli toteuttaa suunnitteilla oleviin taloihin hieman isompia asuntoja. Kysynnän perusteella keskikoko tulee kuitenkin olemaan lähellä jo rakennettujen asuntojen kokoa, noin 54 neliötä.

Myllymäkeen entiselle ammattikoulun alueelle rakennusluvan seitsemälle kerrostalolle hakenut Lujatalo oy on suunnitellut kohteeseen keskimäärin 50-neliöisiä koteja. Aluejohtaja Tuija Schmidtin mukaan kysyntää ohjaa ostajaehdokkaiden ikärakenne, yleiset asuntomarkkinat sekä sijoittajien kiinnostus.

– Vanhemmasta, syrjäisemmällä sijainnilla olevasta omakotitalosta ei saa tarpeeksi voidakseen ostaa isoa uutta asuntoa. Sijoittajat taas eivät suostu ostamaan edes 50 neliötä.

Lujatalo on saattanut Myllymäessä valmiiksi kolme taloa. Nykyisellä varaustilanteella uusia ei aloiteta.

– Yksittäisiä asuntoja on myymättä valmiistakin taloista. Niitä on yritetty kaupata settinä sijoittajille, Schmidt sanoo.

Schmidtin mukaan asuntosijoittajat ostavat muun muassa Tampereella valtaosan pienistä huoneistoista, mutta Hämeenlinna ei tunnu heitä kiinnostavan.

Rivitalohankkeista Lujatalo on vetäytynyt kokonaan.

– Varsinkin kaksikerroksisissa rivitaloissa koetaan olevan paljon hukkaneliöitä. Isokaan asunto ei tunnu väljältä, kun tila hukkuu portaikkoon. HÄSA

Menot