Kanta-Häme

Koekaniini kokeilee hohtoneulontaa pimeässä - katso video!

Hohtoneulonnan SM-kisat järjestetään Hämeenlinnassa ensi perjantaina osana pimeän kaupan iltaa. Koekaniini tarttui pimeässä loistaviin puikkoihin ja kokeili, kuinka neulominen onnistuu.

Ovi kiinni. Valot pois. Kudinpuikot käteen. Ajastin kymmeneen minuuttiin. Tiks valo puikkoihin! Hep!

 

Nyt neulotaan

Koekaniinilla on suorastaan ainutlaatuinen tilaisuus salaa harjoitella hohtoneulonnan SM-kisoihin, jotka järjestetään lokakuun ensimmäisenä perjantaina Wetterhoffin talossa osana Hämeenlinnan Pimeän kaupan iltaa.

Pimeässä valaisevaa kudinta eli puikkoja, joiden toisessa päässä on valokytkin ja kärjessä lamppu, ei niin vain saa hyppysiinsä. Valopuikkoja on nimittäin koko kaupungissa vain kuudet, ja niitä varjellaan kuin kruununjalokiviä.

– Valopuikkoja oli saatavilla joitakin vuosia sitten, mutta nyt niiden löytäminen on todella vaikeaa. Nämäkin on tilattu amerikkalaisesta verkkokaupasta, eikä ainakaan sieltä saa enempää, sanoo Wetterhoff oy:n toimitusjohtaja Jaana Rantanen.

– Puikkojen tarkoitus on saada valoa neuleeseen esimerkiksi automatkoilla, busseissa tai talvihämärässä.

 

Tulkoon täysi mustuus
Hohtoneulonnan suomenmestaruudesta miteltiin ensimmäisen kerran vuosi sitten. Ajatus syntyi Wetterhoffilla Pimeän kaupan iltaa ideoitaessa.

Tänä vuonna konsepti on sama: lähtöjä on viisi, ja kuhunkin mahtuu kuusi kilpailijaa. Yhteensä mestaruutta pääsee tavoittelemaan kolmisenkymmentä osallistujaa.

SM-kilpa käydään Café Hoffissa, jonka ikkunoiden eteen vedetään verhot. Tila hämärretään sellaiseksi, että neuloa ei ihan näe, mutta kulkemaan pääsee.

Koekaniinilla on käytössään Hämeen Sanomien toimitalon ikkunaton kellariarkisto. Ensin ovi jää raolleen, ja tilassa kelluu aavemainen hämärä. Sinne vain keittiöjakkaralle istumaan.

Kellarissa on hiljaista, mutta urheilujuhlan hektistä tunnelmaa luo se, että pimeässä luikkivat valokuvaaja ja videokuvaaja.

Puikkojen kärjet loistavat hämärässä niin tehokkaasti, että tuntuu kuin valoa olisi enemmänkin. Kokeillaan siis täyttä pimeyttä. Puikot valaisevat työn edelleen erinomaisesti, ja neulominen käy yhtä ketterästi kuin kirkkaassa huoneessa.

Pitää vain varoa osoittamasta itseään puikon valopäällä. Silloin häikii.

 

Keskittyminen purkaa stressiä

Viime vuoden SM-kisoissa neulottiin kymmenessä minuutissa parikymmentä kerrosta. Koekerroista ensimmäisellä syntyy tasan 17 kerrosta. Kaikki 15 silmukkaa pysyvät puikolla, joten suoritusta ei hylätä! Jahuu!

Mutta hups. Ensimmäinen kymmenminuuttinen lähti valmiista silmukoista. Huijausta. Pakko koettaa uudelleen niin, että silmukoiden luominenkin kuuluu kisa-aikaan. Mars takaisin kellariin.

Jään kiihdytyksessä jälkeen, puikonkärki tarttuu keskelle lankaa, ja hetken aikaa silmukoita on yksi liikaa. Mutta sitten vauhti tasoittuu. Kameran räpse unohtuu, ja jäljellä on vain hypnoottinen rytmi, käsien liike.

– Helposti unohtuu, että neulomisessa yhdistyvät kädet ja aivot. Kun neuloo, joutuu keskittymään. Se purkaa stressiä, Jaana Rantanen muistuttaa.

Testilankana on kotoa löytynyt jämäkerä alpakka-akryyli-lankaa. Se vaatisi ohuempia puikkoja, mutta hyvin kulkee näinkin. Toisella testikerralla valmista tulee 16,5 kerrosta. Johan näistä syntyisi pieni nukenpaita.

Koekaniinin tuomio: 4/5 porkkanaa

Yhden porkkanan hohtoneulonnalta haukkaa se, ettei puikkoja noin vain löydy kotikäyttöön.