Kanta-Häme

Koekaniini palomiesten rankassa testissä - video

Koekaniini -sarjassa testataan sitä sun tätä.
 

Maailma näyttää ja kuulostaa kummalliselta, kun sitä havainnoi paineilmahengityslaitteen läpi. Jokainen hengenveto on maskin sisässä jylhää kuultavaa, kuin olisi oman elämänsä Darth Vader.

Tähtien sota -elokuvien koreus on kuitenkin kaukana, kun kaltaiseni noviisi on pantu tekemään palokuntalaisen toimintakykytestiä paloturvallisuusviikon kunniaksi.

Appelsiinit kainalossa -tyyppinen sankarikävely päättyy kuin seinään, kun syke lähentelee kahtasataa savusukellusta jäljittelevällä testiradalla.

Takaraivossa painaa tieto, että jokainen puuskuttava hengitys sisään ja ulos tyhjentää selässä keikkuvaa 17 kilon paineilmasäiliötä.

290 baaria paineilmaa kestää säästeliäällä hengitystavalla noin 30 minuuttia. Aika ei anna armoa, sillä fyysisestä testistäkin pitäisi vielä suoriutua 14,5 minuutissa. 

– Hengitä rauhallisesti, pitkiä vetoja. Älä hötkyile, sillä silloin paineilmasäiliö voi tyhjentyä kesken testin, kuulen palomiesten Obi-Wan Kenobin, Hämeenlinnan VPK:n yksikönpäällikkö Jouni Auvisen isällisen neuvon takautumana.

Lähtökohtaisesti koko testi saattaa kuulostaa jopa miellyttävältä: 200 metriä kävelyä letkurullilla ja ilman sekä portaissa kapuamista. 

Ilme alkaa vakavoitua, kun listalla on seuraavaksi kuorma-auton renkaan moukarointia sekä esteiden ylitystä ja alitusta. 

Pituudessani (163) ei ole mitään ihmeellistä, mutta painoni (55 kiloa) herättää hetkellistä levottomuutta Auvisen katseessa. Keskiverto globaali miehenmitta on varmaan siinä 175 senttiä ja 70–80 kiloa.

En anna sen kuitenkaan häiritä. Tietääkseni takavuosien yhdistetyn olympiavoittaja Jaakko Tallus on nykyään pelastusmiehiä. Vielä armeijassa olimme samaa sarjaa.

Ennen testiradalle pääsyä on täytettävä eräänlainen vastuuvapautuslomake. Siinä valotetaan omaa terveydentilaa testin järjestäjälle – kannattaa siis olla rehellinen. Yksi riskitekijä voi olla esimerkiksi korkea kolesteroli ja sehän löytyy.

– Ai sulla on myös migreenitaipumusta? Sanot sitten heti, jos alkaa tuntua pahalta, Auvinen neuvoi.

 

Testin ensimmäinen puolisko sujuu melko rauhalliseen tahtiin (syke 178). Jopa kahden 17-kiloisen letkurullan kantaminen 100 metrin matkalla tuntuu siedettävältä. Taktiikkana on säästellä voimia. 

Portaissa alkaa hengästyä ja sydän tykyttää 183 minuuttinopeutta. 

Kuorma-auton renkaan moukaroinnissa iloinen yllätys on, että sekä moukari (8 kiloa) että rengas (50 kiloa) ovat pari kiloa tavallista painavammat. 

Kun rengas on nuijittu sijoiltaan kolmen metrin päähän, pulssi hakkaa 187 kertaa minuutissa. Numeroyhdistelmä on USA:ssa poliisikoodi murhalle.

Varsinainen vedenjakaja on heti perään tehtävä esteiden ylitys ja alitus. Rata tuntuu loppumattomalta. Kun syke pysyy tapissa, heikolla hetkellä testin keskeyttäminen alkaa houkutella.

Tieto siitä, että käynnissä on raskain osuus, kannustaa potkimaan eteenpäin. Sitä paitsi tavoitteena oli vetää testi loppuun saakka – ajassa kuin ajassa. 

 

Totuuden hetki koittaa. Auvinen tutkii tuloksiani.

– Ylitit ajan joillakin kymmenillä sekunneilla. Ihan ok tulos, mutta ei sillä vielä savusukeltamaan pääse. Parhaimmat ovat vetäneet koko testin neljään minuuttiin. Siinä saa jo juosta, hän vertaa.

Tein myös ratkaisevan virheen. Esteradalla otin kerran tukea painonnostopenkistä noustessani ylös. Oikeassa testissä olisi tullut hylätty.

– Moukaria heilutit viisaasti, annoit työkalun tehdä työn. Eihän naulojakaan hakata päällä, Auvinen kannustaa.

Paineilmaa käytin testissä yli puoli tankkia. Lisäksi sykkeeni oli niin korkealla, että sillä olisi tositilanteessa selvinnyt alle 10 minuuttia. HäSa

 

Koekaniinin arvio:
5/5

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic