Kanta-Häme

Koekaniini testaa: Pokemon-koulutus koukuttaa – mutta kauanko?

Hämeenlinna on täyttynyt kännykkä kädessä vaeltelevista nuorista. Pokemon Go on ehtinyt villitä Suomessa jo viikon.

Haluan tietää, mistä on kyse ja lataan pelin puhelimeeni. Peli on helppo ottaa haltuun ja se koukuttaa nopeasti. Ensimmäinen pokemonini on Pikachu, alkuperäisen Pokemon-sarjan tunnetuin taskuhirviö.

Se on hyvä löytö. Peli tarjoaa ensin kolme tavallisempaa pokemonia, mutta jos malttaa ohittaa ne, voi saada Pikachun.

Pokemon Go -pelaaja Valentin Chepelev latasi sovelluksen kiertoteitse jo ennen kuin se julkaistiin Euroopassa.

– Hypetys pelin ympärillä oli pahimmillaan, kun se oli vielä rajatusti saatavilla. Uusia pelaajia tulee koko ajan, mutta itse asiassa suosio on jo taantunut, Chepelev arvioi.

Pelissä liikutaan laajennetussa todellisuudessa, jossa pelaajan ympäristö näkyy karttana puhelimen näytöllä. Kun pelaaja liikkuu, pelihahmo siirtyy kartalla.

Sitten alkaa jahti. Pokemonien pyydystämiseen tarvitaan pokepalloja, joita saa pokestopeilta. Ne ovat ennalta määritettyjä tarvikepisteitä oikeassa ympäristössä.

Esimerkiksi Jaakko Juteinin patsas Parolassa on muodostunut nuorten uudeksi oleskelupaikaksi, koska siinä on yksi pokestop.

Pokemon Go:n ideana on liikuttaa pelaajaa mahdollisimman paljon. Monet ovat tosin liikaa ilahtuneet siitä, miten peli saa nuoret ylös, ulos ja lenkille.

Valitettavan usein pelaaminen nimittäin johtaa siihen, että kaveriporukka etsii muutaman lähekkäisen pokestopin ja asettaa niihin pokemoneja houkuttelevan luren.

Sitten vain istutaan nurmikolle ja odotellaan, että näyttöön ilmestyy kiinnostava pokemon. Ulkona oleminen kauniina kesäpäivänä on tietysti mukavaa, ja ainakin yhteisiä puheenaiheita löytyy pelin tiimoilta.

Lisäksi Hämeenlinnassa on niin paljon pokestoppeja, että matka katkeaa jatkuvasti. Pelillä voi edistää liikkumista vain, jos vaivautuu kulkemaan syrjässä keskustoista.

Esimerkiksi jos lenkkeilee Aulangontien päästä päähän, kannattaa pysähtyä vain kylpylän kohdalla, koska siellä on eniten pokestoppeja. Näin muu matka jää maisemien ihasteluun.

Peli on suunniteltu niin, ettei missään rakennuksessa tarvitse käydä sisällä. Valentin Chepelevin mielestä kenenkään ei pidä turhaan olla huolissaan yksityisyydestään.

– Tuskin kenenkään takapihalle ilmaantuu tunkeilijoita, ellei siellä ole Gyarados tai Mew, hän vitsailee. Gyarados on hyvin harvinainen, ja myyttinen Mew ei ole edes saatavilla koko pelissä.

Moni tähtää muutaman lyömättömän pokemonin kouluttamiseen gymeillä taistelemalla. Toiset taas tahtovat totella Pokemon-sarjan slogania ”gotta catch ’em all” eli napata ne kaikki.

Itse kuulun juuri jälkimmäiseen kastiin. Alussa kannattaakin vain haalia itselleen mahdollisimman paljon valikoimaa, josta sitten voi valita silmäteränsä.

Chepelevillä on toisenlainen suunnitelma.

– Haluan vain aiheuttaa yleistä paheksuntaa ja vallata jonkun teinipojan hallitseman gymin itselleni.

Gymi eli sali on paikka, jossa voi taistella muiden pelaajien pokemoneja vastaan. Jos gymin onnistuu valtaamaan omalle joukkueelleen, saa kolikoita, joilla voi ostaa tarvikkeita peliin.

Pelin suosio ei kauan kestä, jos sen haavoittuvuuksia ei korjata. Peli jäätyy monta kertaa päivässä, vaikka nykyään palvelimet jaksavat pyörittää sovellusta aika hyvin.

Chepelev ja kumppanit ovat keksineet tavan pelata Pokemon Go:ta tietokoneella, jolloin omaksi sijainnikseen voi asettaa minkä tahansa kaupungin mistä tahansa maasta. Siten jahtaaminen helpottuu, ja seikkailun viehätys katoaa nopeasti.

Myös rajalliset toiminnot nyppivät.

– Pelissä ärsyttää se, ettei siinä voi vaihtaa pokemoneja toisten pelaajien kanssa tai käydä kaksintaisteluita kenen tahansa kanssa, Chepelev harmittelee.

Itse näen jo jatkoa pelisarjalle. Pokemon Go:ssa voi kerätä vain alkuperäiset 150 pokemonia. Uudemmat pokemonit jäävät odottamaan omia pelejään.

Löydän itseni Linnankasarmilta tiistai-iltana. Kello on yksitoista, mutta minun on pakko saada Tentacool, harvinainen meduusapokemon. Olen koukussa.

Keräilyinto on kyltymätön. Aluksi iloitsin ensimmäisestä Eeveestä, mutta vain huomatakseni myöhemmin, ettei se olekaan ihmeellinen. Aina voi löytää toinen toistaan parempia pokemoneja.

Jatkanko vielä, vaikka juttu on valmis? Varmasti, koska en ole ehtinyt vielä vallata yhtäkään gymiä. Tarvitsen vain jonkun muun ykköspokemonin kuin yleisen ja ruman Raticaten.

Ehkä jonain päivänä säälittävästä kalapokemon Magikarpistani tulee mahtava lohikäärme Gyarados. Varokaa siis nimimerkkiä Esjedeaan eli minua. HäSa