Kanta-Häme

Koekaniini testaa: Reissuun yhdellä tilauksella

Soneran Reissu-sovelluksella on kokeiluvaihe käynnissä.Koekaniini testasi taksit ja junat yhdistävää liikennesovellusta Hämeenlinnasta Tampereelle.Opiskelijalle ja eläkeläiselle sovellus ei välttämättä kannata, mutta muuten se toimii.

 

Hämeenlinnassa alkukesän ajan kokeilussa oleva Sonera Reissu löytyy puhelimen sovelluskaupasta helposti.

Koekaniini tilaa Reissusta matkan perjantaina kello 15. Tavoite on päästä Tampereelle ennen viittä. Ohjeiden mukaan taksi saapuu 15.52 ja noutaa koekaniinin rautatieasemalle kolme minuuttia ennen junan lähtöä.

Lippu pitää ostaa vähintään 45 minuuttia ennen taksimatkaa. Junasta alkavaan matkaan se pitää ostaa 15 minuuttia aikaisemmin. Aivan viime hetken retkiä ei siis voi tehdä.

LIPUN OSTAMINEN on hyvin samanlaista, kuin ostaisi junalipun netistä. Nyt yhdellä vaivalla saa myös taksin.

Ostaminen sujuu nopeasti ja sulavasti, kunhan antaa maksukorttinsa tiedot sovellukselle. Markkinointiviestien lähettäminen on pakko hyväksyä, jotta saa lipun ostetuksi.

Käytännössä ainoa asia, joka herättää kummastuksen on linkki, joka kysyy ”matkustatko lasten kanssa?”. Sen alta löytyy vain tieto siitä, että pilottivaiheessa myös lapsille pitää ostaa samanhintainen lippu kuin aikuisille. Eli siis toistaiseksi täysin hyödytön painike.

Sovellus ei hyödynnä muitakaan alennusryhmiä. Opiskelijoille ja eläkeläisille hinta on toistaiseksi täysin sama kuin kaikille muillekin.

MATKANI MAKSAA kokonaisuudessaan 16,86 euroa, kun taksikilometrejä kertyy noin kaksi. Junalippu samaan junaan olisi kustantanut 12 euroa ja Kanta-Hämeen aluetaksin ennakkotilausmaksu on 7,10 euroa. Opiskelijan junalippu samaan junaan olisi kustantanut 9 euroa ja eläkeläisen 10 euroa.

Voitolla ollaan siis taloudellisesti, etenkin kun valitsin Intercity-junan. Sovelluksessa on tarjolla sama hinta niille, ja taajamajunille, joiden kyyti maksaisi 3 euroa vähemmän VR:ltä ostettuna.

Junalippu ja taksilippu ilmestyvät sovellukseen erillisinä tiedostoinaan, jotka saa helposti auki, jos on tottunut matkapuhelinlippuihin.

TAKSI SAAPUU etuajassa kello 15.46.

Taksinkuljettaja kertoo, ettei ole aiemmin kuljettanut ketään sovelluksen kanssa matkustavaa, mutta kollegoiltaan hän on kuitenkin kuullut sovelluksesta.

Olemme juna-asemalla jo kello 15.55. Pitkä odotteluaika houkuttaa koekaniinia heräteostoksille aseman ravintolan yhteydessä olevaan kioskiin.

Kun nousen junaan, selviää, että myöskään junan konduktööri ei ole aiemmin kuullut sovelluksesta.

Kysymys kuuluukin, missä on kaikki mainonta. Rautatieasemalla tietoa sovelluksesta ei vielä näkynyt missään.

Ei tämä sovellus kuitenkaan niin mullistava ole, että käyttäjät löytäisivät sen itsestään.

Muuten se toimii hyvin, ja voisin jopa kuvitella turvautuvani taksikyytiin useammin, jos se on näin helppoa, ja hinta olisi tiedossa etukäteen. Sovelluksen kautta voi tilata myös pelkän taksikyydin Hämeenlinnan seudulla.

SOVELLUKSEN kokeilujakso osuu nyt melko ikävään väliin: kesäsäät kutsuvat pyöräilemään ja kävelemään taksin sijaan, jos se on mahdollista.

Samaa harmittelee Soneran liiketoiminnan kehitysjohtaja Jouni Sintonen.

– On valitettavaa, että kokeilun aloitus lykkääntyi kevättalvesta. Mutta pyrimmekin nyt selvittämään, mille kohderyhmälle palvelu parhaiten sopii.

Sintonen kertoo, että markkinointia ollaan vasta käynnistämässä ja mainonnan puute johtuu siitä.

Se, miksi käyttäjän pitää hyväksyä Soneran markkinointiviestien vastaanottaminen, liittyy myös sovelluksen kehittämiseen. Sonera haluaa käyttöönsä väylän kertoa, jos esimerkiksi uusi liikennemuoto saadaan mukaan. Tällä hetkellä neuvotellaan eri linja-autoyhtiöiden kanssa niiden liittymisestä mukaan. Tarpeellinen data Soneralla olisi jo käytössään Matkahuollon kautta.

– Nyt odotellaan myös sitä, että muutkin operaattorit saisivat käyttöön Maas-palveluita, jotka yhdistävät eri liikennemuodot.

Sintosen mukaan Maas, eli mobility as a service, vapaasti suomennettuna liikkuvuus palveluna, on nyt keskustelunaiheena lähes kaikissa kaupungeissa ja maakuntaliitoissa.

Sonera Reissu -sovellus: 4/5

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic