Kanta-Häme

Koepäivä vaihtui muistotilaisuudeksi - Turengin lukion oppilas kuoli ja toinen loukkaantui ulosajossa

Turengin lukiossa hiljennyttiin keskiviikkona muistamaan menehtynyttä oppilastoveria.

Lukion ensimmäisellä luokalla opiskellut 16-vuotias nainen menehtyi Aulangon puistometsässä tiistai-iltana tapahtuneessa auton ulosajossa. 

Samassa lukiossa opiskelevan 18-vuotiaan naisen ajama auto törmäsi Aulangon näkötornille johtavaa tietä reunustavaan puuhun noin kello 21.30. 

Kuljettaja loukkaantui onnettomuudessa, mutta poliisi on pystynyt puhuttamaan häntä alustavasti.

Turengin lukion opiskelijoiden joutuminen vakavaan onnettomuuteen muutti kevään viimeisten koulupäivien ohjelman ja keskiviikon koepäivä vaihtui muistotilaisuudeksi.

– Keräsimme aamulla kaikki opiskelijat saliin, jossa pidimme hiljaisen hetken ja muistotilaisuuden, rehtori Timo Hillman kertoo.

Muistotilaisuuden jälkeen opiskelijat kerääntyivät luokkiin keskustelemaan yhdessä koulukummin, terveydenhoitajan ja kuraattorien kanssa.

– Koulupäivä päättyi siihen, mutta osa opiskelijoista halusi vielä jäädä koululle puhumaan asiasta. Terveydenhoitajan ja koulukummin kanssa sovimme, että lähetämme vielä ensi viikolla kaikille ohjeet, jos joku haluaa puhua asiasta myöhemminkin.

Opiskelijat voivat tehdä kokeensa torstaina, jos haluavat ja pystyvät. Perjantaina on lukion liikuntapäivä ja lauantaina pidetään kevätjuhla.

– Kevätjuhla pidetään suunnitellusti. Siitä ei haluttu tehdä muistotilaisuutta, koska se on uusien ylioppilaiden juhla.

Tukea ja keskusteluapua tarjottiin keskiviikkona Turengin nuorille useilta tahoilta.

Janakkalan nuorisopalvelut avasi nuorisokeskus Sataman ovet nuorille sekä järjesti muistokynttilöille paikan Turengin kävelykadulle.

Janakkalan seurakunta puolestaan avasi Turengin kirkon ovet illaksi. Paikalla oli myös seurakunnan työntekijöitä. 

Rikoskomisario Lalli Jylhän mukaan alkoholilla ei ollut osuutta onnettomuuteen. Auton ajonopeutta ei vielä tiedetä.

– Se on yksi keskeisistä kysymyksistä, joita esitutkinnassa lähdetään selvittämään. Vielä en halua tällä asialla spekuloida, tutkinnanjohtaja Lalli Jylhä sanoo.

Autoa ajanut 18-vuotias ilmoitti itse onnettomuudesta. Lalli Jylhän mukaan tapauksella on myös muita todistajia, joiden havaintoja selvitetään.

Puistometsän kapealla ja mutkaisella tiellä on 30 kilometrin nopeusrajoitus. Liikennettä on aiemmin yritetty hillitä muun muassa sulkemalla tie puomilla yöksi, mutta viime vuosina puomi ei ole ollut enää käytössä.

Puistometsässä tapahtuu liikenneonnettomuuksia muutaman vuoden välein. Metsähallituksen puistonjohtaja Tuula Peltosen mukaan parhaillaan selvitetään, olisivatko onnettomuudet jotenkin estettävissä.

– Me olemme täällä pohtineet, mitä oikein olisi tehtävissä. Tie on kuitenkin hyvässä kunnossa, nopeusrajoitus on matala ja näkyvyyskin on hyvä. 

Peltonen toivoo, että autoilijat ottaisivat huomioon myös muut kulkijat, sillä alueella on paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Metsäpalovaroituksen takia Tuula Peltonen toivoo, että turmapaikalle ei tuotaisi kynttilöitä, sillä tulen leviämisvaara on juuri nyt erittäin suuri.