fbpx
Kanta-Häme

Kohta kuntoutetaan jo etänä

Jo pitkään sekavaksi moitittu Suomen kuntoutusjärjestelmä on myllerryksessä. Vaikka kuntoutus nojaakin vielä laitoksiin, on sen painopiste selvästi siirtymässä avopalveluihin.

Parhaillaan Kiipulan kuntoutuskeskuksessa Aslak-kurssinsa kolmannella viikolla olevat seurakuntien työntekijät pitävät kuntoutustaan todellisena onnenpotkuna. Kunto on kohentunut ja vyötärö kaventunut, mutta tärkeintä on ollut saada etäisyyttä omaan työhön.

– Emme me millään laihdutuskurssilla ole, mutta kaikki päivät istuvalle työntekijälle hyvä kunto antaa lisää voimia työhön. Voimaa saa myös tältä porukalta, joka on ihan mahtavaa. En ymmärrä, miksi Aslak pitää lopettaa, Timo Naapuri Mäntsälästä ja Pirkko Haapakka Kärkölästä miettivät.

Vuodenvaihteessa Kiipulassa on pidetty viimeisetkin Aslak-kurssit, eikä niiden tilalle ole näillä näkymin tulossa vastaavanlaista työikäisten ennaltaehkäisevää kuntoutusta.

Kuntoutusjohtaja Marjukka Aaltonen sanoo, että Kiipulaan on jo saatu järjestettyä uutta kuntoutusta lopetettavan tilalle. Kiipulassa alkaa esimerkiksi kuntoutusta nuorille mielenterveyskuntoutujille. Nuorten kuntoutusta tullaan järjestämään Kiipulan kaupunkipisteissä, joita on kaikkiaan kymmenen.

Kaupunkien toimipisteet mahdollistavat ennen kaikkea avokuntoutuksen. Ilman toimintojen hajauttamista ajoissa eri paikkakunnille ei Kiipula olisi selvinnyt näin vaikeasta tilanteesta jalat kuivina.

– Suurta osaa ihmisistä ei enää kiinnosta perinteinen laitoskuntoutus, vaan he haluavat olla yöt kotona. Laitokseen ei enää muuteta niin kuin vielä Kiipulan alkuaikoina, vaan niissä ollaan korkeintaan viisi päivää, Aaltonen huomauttaa.

Nykyajattelun mukaan laitoksissa annettava kuntoutus on vain lähtölaukaus elämäntaparemontille. Kuntoutus ei tarvitse hienoja seiniä, vaan se tapahtuu kuntoutujan korvien välissä.

Toisaalta juuri laitoksesta löytyvät vertaistuki ja ammattitaito saman katon alta.

– Suomessa on viime vuosina yleistynyt etäkuntoutus, joka on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät voi osallistua kuntoutukseen laitoksessa. Myös Kiipulassa on otettu tekniikka avuksi osaan kuntoutusta, Aaltonen huomauttaa.

Videoneuvottelutekniikan avulla toteutettavaa kuntoutustoimintaa on tutkittu Suomen lisäksi myös Australiassa 2000-luvulla ennen kaikkea ikäihmisten keskuudessa. Harvaan asutussa maassa kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä kotoa kuntoutukseen.

– Kuntoutusta on nyt uudistettava avoimin mielin. En pitäisi mahdottomana ajatuksena esimerkiksi sitä, että kuntoutukseen tulisi omavastuu maksettavaksi. Jotakin pitäisi tehdä myös työttömien kuntoutukselle. He joutuvat odottamaan nyt niin kauan, että ovat pitkäaikaistyöttömiä, vaikka kuntoutus olisi tehokkainta jo aikaisemmin, Aaltonen arvostelee.

Niin Marjukka Aaltonen kuin Kiipulan kuntoutuspäällikkö Ulla Kauranenkin muistuttavat, että sairastaminen tulee työelämässä kaikkein kalleimmaksi.

– Kuntoutus ei ole tänään enää niinkään hoitamista niin kuin Kiipulan perustamisen aikoihin. Kuntoutus on päinvastoin koko elämän ja elämäntapojen muutosta, johon täällä annetaan vain mahdollisuus. Me annamme välineet pysähtymiseen, Kauranen huomauttaa. HäSa

Menot