fbpx
Kanta-Häme

Kohta kuuluu vain suuri hiljaisuus

Radioateljeen Kuunteluklubeille heitetään hyvästit tulevana keskiviikkona Verkatehtaan Suisto-klubilla.

Takana on vuosikymmen paketoitujen äänien klubi-iltoja, mutta ei konseptia pyöreiden vuosien vuoksi lopeteta.

Syy on proosallisempi. Raha.

Kuunteluklubi on viime vuosina vakiintunut ateljeeohjelman ja elävän musiikin liitoksi. Kulloisenkin ohjelman kuuntelemisen jälkeen Radioateljeen vetäjä, tuottaja Harri Huhtamäki on musisoinut yhdessä Rinneradiosta tutun muusikon Tapani Rinteen ja muusikko Tuomas Norvion kanssa.

– Helsingistä ei oikein voi tulla ilmaiseksi keikalle, Huhtamäki toteaa.

Vielä viime vuonna Kuunteluklubia järjestämässä oli myös Hämeenlinnan kaupunki.

Päätös saa Huhtamäen haikeaksi, mutta Kuunteluklubia ei varsinaisesti haudata.

Klubeja on järjestetty muuallakin kuin Hämeenlinnassa, ja niin jatkossakin. Hämeenlinnassa paluu musiikittomaan versioon tuntuisi Huhtamäestä kuitenkin laimennukselta.

Kuuntelijoita on riittänyt paristakymmenestä noin kuuteenkymmeneen. Klubit ovat löytäneet omat vakiokävijänsä.

– Ohjelmia seuraavat keskustelut ovat aina olleet hyviä ja korkeatasoisia. Klubeilla on saanut erittäin arvokasta palautetta, jollaista ei muuten saa, Huhtamäki kehuu.

Hän kehuu myös Suisto-klubin äänentoistoa. Nykyään kuunnellaan paljon – mutta digitalisaatio on hänen mukaansa paradoksaalisesti sekä parantanut että huonontanut kuuntelukokemusta.

– Suhinaton äänitys on ammattilaisten unelmien täyttymys, ja laitteet ovat halventuneet. Studionkin saa pystyy tuhannen euron pääomalla. Vastaanottolaitteet sen sijaan ovat kehittyneet sellaisiksi, ettei vaikka jostain nappikuulokkeista tai läppärillä kuunnellusta Youtube-videosta kuule puoliakaan.

Viimeisen kuunteluklubin ohjelma Maa-ilma-pallo pohtii epävarmuutta, ennustamattomuutta ja eriarvoisuutta.

Erityisesti se pohtii rahaa.

– Kaikki palaa aina talouteen. Oli sitten kysymys isoista tai pienistä asioista, kaikki mitataan nykyään rahassa, ihan kuin se olisi jokin perusarvo.

Tätä Huhtamäki lähti purkamaan työnimellä “maailma ja sen rakenteet”.

– Vaikka tästä tekisi sataosaisen ohjelman, aihetta ei saisi tyhjennettyä.

Huhtamäki käsikirjoitti ohjelman viime joulu- ja tammikuussa, ja se tehtiin kesällä Huhtamäen mökillä, satavuotiaassa hirsitalossa Kiteellä.

– On ollut järkyttävääkin havaita, että monet asiat, joista kirjoitin, ovat nyt akuutteja ja tapahtuvat.

Sama on tapahtunut muissakin Radioateljeen jutuissa. Tekijät ovat nostaneet esiin jonkin näkökulman, josta vähän ohjelman esittämisen jälkeen on noussut puheenaihe.

– Eikä siis ohjelman takia, Huhtamäki tarkentaa.

– Joskus pitkäjännitteisellä työllä pystyy olemaan ajankohtainen. HäSa

Viimeistä viedäänRadioateljeen Kuunteluklubi Verkatehtaan Suisto-klubilla ke 30.9. klo 18.30. Paikalla myös Antti Reini, joka on yksi ohjelman kertojista. Kuuntelun jälkeen keskustelua, keskustelun jälkeen Hatti Bhutam Band esittää americanaa ja äänimaisemamusiikkia.

Menot