Kanta-Häme

Kohtalo toi tyrägurun takaisin Höyhensaareen

Tarina alkaa yli 70 vuotta sitten Hämeenlinnasta, jossa Ilari Airon vanhemmat olivat Helsingistä vierailulla Ilarin isoisän, Myllymäen koulun johtajaopettaja Aksel Airon luona.

Synnytys käynnistyi yllättäen, joten matka vei kohti legendaarisen lääkintöneuvoksen Ensio Kurki-Suonion johtamaa Höyhensaaren synnytyssairaalaa Rauhankadulla. Pieni Ilari-vauva päästikin ensimmäisen parkaisunsa juuri Kurki-Suonion käsissä.

Vuosikymmeniä myöhemmin, tarkemmin sanottuna toissa syksynä, arvostetun gastrokirurgin keskimmäinen lapsi tulee viikonloppuvierailulle vanhempiensa luo Tampereelle.

– Tyttäreni kertoi, että oli edellisenä yönä nähnyt unen, että muutamme Hämeenlinnaan. Olimme jo pitkään suunnitelleet muuttoa pois omakotitalosta ja lähemmäksi työpaikkaani Helsingissä. Hämeenlinnaa emme kuitenkaan olleet miettineet yhtään, Airo muistelee.

Hän ryntäsi kuitenkin saman tien katsomaan kaupungin asuntotarjontaa netistä. Huomio kiinnittyi kiinteistövälittäjän ilmoitukseen, jossa puhuttiin ”Höyhensaaren taloon” remontoidusta asunnosta.

– Näytössä selvisi, että meidän nykyinen asuntomme on tehty gynekologi Kurki-Suonion entiseen työhuoneeseen. Jotenkin tuli mieleen, että tässä on jokin tarkoitus ja kauppa oli sillä selvä.

Myöhemmin selvisi vielä, että taloyhtiön puheenjohtaja on Aksel Airon vanhoja oppilaita Myllymäestä…

Ahaa-elämys radiosta

Airojen asetuttua viime toukokuussa Höyhensaareen, Ilarin vanha ystävä ja kollega Mauri Iivonen alkoi houkutella häntä avaamaan oman vastaanottonsa Hämeenlinnaan. Maaliskuun alusta Airo alkaakin operoida Linnan Klinikalla ihmisten nivustyriä tähystysmenetelmällä, josta ovat hyötyneet vuosien aikana esimerkiksi lukuisat NHL-jääkiekkoilijat ja monet muut huippu-urheilijat.

– Sain aikanaan ahaa-elämyksen, kun autolla töistä palatessani kuuntelin urheiluradiota. Siellä kerrottiin yhden huippumaalivahdin niin sanotun urheilijan tyrän hoidosta. Soitin seuraavana päivänä operaatiosta vastanneelle Ismo Syvähuokolle, että olisiko viisasta soveltaa normaalin tyrän tähystysleikkauksen pohjalta miettimääni uutta menetelmää?

Siitä lähtien potilaita on virrannut Airon leikkauspöydälle Syvähuokon ja muiden tunnettujen urheilulääkäreiden, kuten Sakari Oravan kautta.

Miesten yleisin leikkaus

Airon käyttämällä tekniikalla tyrän uusiutumisriski on hyvin vähäinen, eikä sairauslomaa tarvita kuin viikon verran, mikä on erityisesti urheilijoille eduksi. Kirurgia selvästi harmittaa, että julkisella puolella tyrävaivoja hoidetaan edelleen pääasiassa avoleikkauksin.

– Jo aikaa sitten on todettu, että kokonaiskustannukset ovat tähystämällä pienempiä, mutta kunnallisella puolella ei lasketa kuluihin pitkiä sairaslomia, Airo sanoo.

Hän kuvailee käyttämäänsä metodia ämpärivertauksella.

– Jos sinulla on pohjasta vuotava ämpäri, laitatko paikan mieluummin sisäpuolelle vai ulkopuolelle? Tähystysleikkauksessa tyrän kurissa pitävä nailonverkko asennetaan lihaksen sisäpuolelle, avoleikkauksessa ulkopuolelle.

Airon mukaan kyse ei ole kansanterveydellisesti ajatellen ihan pienestä asiasta. Nivustyrä on miesten yleisin leikkaus.

– Tavallinen tyrä on aina rappeutumisilmiö, joten iän myötä vaivat lisääntyvät voimakkaasti. Valitettavasti ihmisen on suunniteltu elävän vain noin 50-vuotiaaksi, joten näitä vaivoja vain tulee, Airo naurahtaa.

Nivusvaivoille on toinenkin luonnollinen selitys.

– Ihmisen rakenne on kuin sialla. Meidät on tarkoitettu kulkemaan nelinkontin, joten nykyasennossa takajalat rasittuvat liikaa. Ei pitäisi siis ihmetellä, jos joku pitkän illan jälkeen matkaa sillä tavalla kotiin, Airo naurattaa. (HäSa)