Kanta-Häme

Kohti korkeakoulua kotikoneelta

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan esivalintakokeet tehtiin tiistaina ensimmäistä kertaa verkossa.

Ammattikorkeakouluun hakeva voi kuluttaa puolitoistatuntisen koeaikansa missä tahansa, kunhan on nettiyhteyksien äärellä. Uudistuksen myötä kaikki hakijat saavat nyt mahdollisuuden osallistua esivalintaan.

Esivalinnan perusteella valitaan toisen vaiheen valintakokeeseen pääsijät. Aiemmin varsinaiseen valintakokeeseen kutsuttiin todistuksen perusteella. Uusi esivalintakoe perustuu ennakkomateriaaliin, jonka hakijat ovat saaneet huhtikuun alussa.

Ammattikorkeakoulut eivät voi varmistua hakijan henkilöllisyydestä esivalintakokeessa. Ongelma ei silti ole uusi. Useilla aloilla opiskelijalta vaaditaan ennakkotehtävien lähettämistä, mutta niissäkään ei voida olla varmoja, kenen vastaukset ovat.

Kauneudenhoitoalalle aikova hämeenlinnalainen Anni Väisänen osallistui sähköiseen esivalintakokeeseen kotona omalla läppärillään. Väisänen ei usko, että sähköinen koe antaisi toisille etulyöntiaseman. Hän valmistautui kokeeseen lukemalla ennakkomateriaalin ja tulostamalla sen itselleen koetta varten.

– Ei sitä niin voi ajatella, että jonkun toisen avulla pääsee kouluun. Se jää jokaisen omatunnolle, ja jossain kohtaa on pakko lukea kuitenkin.

Kokeessa huijaaminen tai ulkopuolisen apuun turvautuminen kostautuu toisen vaiheen valintakokeessa.

– Ohje hakijalle on, että jokainen tekee kokeen itse. Valvoa sitä ei voi, mutta esivalintakokeen perusteella hakija pääsee valintakokeeseen, jossa kuitenkin on oltava omien taitojensa varassa, kertoo Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) opiskelijapalvelupäällikkö Leena Luoma.

Sähköinen koe toimi Väisäsen mielestä hyvin. Hän pelkäsi aluksi netin katkeamista, mutta tekniikka pelasikin vaivattomasti.

– Kun ajattelee, että kokeen voisi tehdä paikan päällä satojen joukossa, niin on tämä paljon rauhallisempaa. Ei tarvitse miettiä, että mitähän tuo toinen tietää enemmän kuin minä, Väisänen pohtii.

Ainoastaan sähköisyys itsessään haittasi hieman, sillä Väisänen kirjoittaisi vastauksensa mieluummin kynällä ja paperilla.

Varsinainen pääsykoe ratkaisee edelleen, ketkä pääsevät opiskelemaan. Hamkissa käytetään psykologista arviointia, jossa arvioidaan hakijan motivaatiota ja soveltuvuutta alalle.

Todistuksen perusteella kutsuminen oli tehokas ja teknisesti toimiva malli. Siitä oli silti tänä keväänä luovuttava, koska toisen asteen ammatillisten tutkintojen todistukset uudistettiin viime syksynä. Nykyisten todistuksien pisteytys ei ole vertailukelpoinen vanhempien tutkintotodistuksien kanssa.

Sähköisen esivalinnan tavoitteena on myös antaa mahdollisuus niille, jotka eivät ole todistuksensa takia päässeet valintakokeeseen osallistumaan aiemmin.

– Sellaiset opiskelijat, joilla koulut eivät ole menneet niin hyvin, voivat nyt tulla esivalintakokeeseen näyttämään osaamistaan, Leena Luoma sanoo. HÄSA

Korjattu Hamkin opiskelijapalvelupäällikön nimi.

Päivän lehti

13.8.2020