Kanta-Häme

Koira haistaa homeen

Koira havaitsee sen, mistä ihmisellä ei ole hajuakaan.

– Teté, haju! Emilia Seppälä sanoo ja belgianpaimenkoira tekee työtä käskettyä.

Koulutettu koira kiemurtelee pitkin huonetta kuono lattiaa hipoen.

Voimistuva haju johdattaa Tetén ikkunan alla olevan patterin luokse. Lopuksi koira menee maahan, ja jähmettyy sijoilleen kuin suolapatsas.

Harjoitusmielessä patterin taakse piilotettu homekätkö on löytynyt.

Seuraavaksi vauhtiin pääsee toisessa huoneessa omaa vuoroaan odotellut sileäkarvainen collie Maisa. Etsintä on kuin uusinta Tetén suorituksesta.

Seppälän mukaan yleensä tutkimuksia toteutetaan vain yhdellä koiralla.

– Haluamme varmistua lopputuloksesta, joten käytämme kahta koiraa samassa kohteessa eriaikaisesti.

Piilossa olisi voinut olla mitä tahansa makupaloista huumausaineisiin.

– Teté ja Maisa toimivat työkaluinani. Ne on koulutettu uskomaan, että home on maailman paras juttu, hajukoiraohjaaja Seppälä kertoo.

Kolmikko on työskennellyt vuoden alusta lähtien homeenetsintäpartiona Tähtirannan insinööritoimiston palveluksessa.

Puolueeton tutkija

Erilaisilla sisäilmatutkimuksilla voidaan paljastaa ilmassa olevia homeitiöitä.

Seppälän mukaan koulutettu homekoira pystyy paikallistamaan vauriokohdan melko tarkasti. Yhtä tärkeää on, että ohjaaja osaa lukea koiran elekieltä.

– Koira etsii kohdan, jossa haju on voimakkaimmillaan. Valtavien rakenneavauksien sijaan korjaustoimenpiteet voidaan tehdä pienemmältä alueelta, Seppälä kertoo.

Kansanterveyslaitoksen ja Kuopion yliopiston toteuttaman homekoiratutkimuksen mukaan koiran nuuskinnan ennustearvo osua oikeaan on 92 prosenttia.

Työmaalleen saapuvalle homekoiralle on kuitenkin syytä antaa työrauha. Esimerkiksi lemmikit kannattaa poistaa tiloista tutkimuksen ajaksi.

– Myös hajulukot kannattaa täyttää vedellä, wc-pyttyjen kannet sulkea ja roskakori tyhjentää, ettei koira suunnista homehtuneen appelsiinin luokse.

Seppälä kävi koiriensa kanssa vuoden mittaisen koulutuksen Winnovan ammattioppilaitoksessa pitkänlinjan eläinkouluttaja Tommy Wirenin ja koirakouluttaja Keijo Kodiksen opissa.

Koulutus perustuu hajuerotteluun, jota käytetään harjoittelumuotona myös raha-, lude-, syöpä- ja huume- kuin ihmisiä etsivien id-koirien valmennuksessa.

Parhaiten home-etsijöiksi sopivat itsenäiset, hitusen ahneet koirarodut.

– Hyvä homekoira on puolueeton tutkija, jonka ei tarvitse miellyttää ketään. (HäSa)