fbpx
Kanta-Häme

Koirakin saattaa tarvita pelastusliivin

– Koiran luonne, rotu ja kunto kannattaa ottaa huomioon, kun miettii vesille lähtöä sen kanssa, sanoo Hämeenlinnan virkaeläinlääkärin Heikki Sirkkola.

Hänen mukaansa kaikki koirat osaavat periaatteessa uida, mutta kaikki eivät pärjää vedessä yhtä hyvin.

– Esimerkiksi pitkäkarvaisten koirien kohdalla pitää veden läheisyydessä ottaa huomioon se, että koira saattaa jäädä turkistaan johonkin kiinni. Pienet koirat, joilla ei ole paljon massaa, esimerkiksi chihuahuat, kylmettyvät nopeasti veteen joutuessaan, eivätkä näin jaksa uida pitkiä matkoja, Sirkkola sanoo.

Lyhytkuonoiset koirat, esimerkiksi bulldogit, joutuvat kurottamaan päätään uidessaan, jotta kuono pysyy kokonaan veden pinnan yläpuolella.

– Niille pitkien matkojen uiminen ilman liiviä on raskasta, Srikkola sanoo.

Esimerkiksi labradorinnoutaja taas on luonnostaan hyvä uimari ja luonteeltaan rauhallinen ja tottelevainen, ei välttämättä tarvitse hyvällä säällä liiviä.

Jenni Koskinen Tiiriön Musti ja Mirri -myymälästä kertoo, että valikoimassa on liivejä 0–5-kiloisten kokoluokasta aina 80-kiloisille.

– Pienimpiä liivejä voi toki käyttää kissoillakin, Koskinen sanoo.

Hänen mukaansa lemmikkien pelastusliivejä on myyty joka vuosi enemmän. Liivejä ostetaan paitsi turvallisuussyistä venematkoille myös uimaharjoitteluun.

– Nuoret koirat sekä rodut, joilla on hyvin painava pää, voivat oppia uimaan paremmin liivin kanssa, Koskinen sanoo.(HäSa)

Menot