Kanta-Häme

Koirakuumeessa pitää laittaa jäitä hattuun – Suositut koirarodut herättävät myös pentutehtailijoiden kiinnostuksen

Koiraa on todellakin syytä katsoa karvoihin, kun perheeseen hankitaan uutta rotua.
Niko Köykkä treenaa Milo-koiran kanssa markkeerausta Hattulan Pelkolassa. Milo on juuri löytämäisillään noutolelun lumisesta pellosta. Puuhakas kultainennoutaja oli nappivalinta ensimmäiseksi omaksi koiraksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Joka vuosi Kennelliitto rekisteröi noin 50 000 koiraa Suomessa. Suositumpien rotujen kärki pysyy vuodesta toiseen melko samana, mutta trendit tuulevat myös koirakaupoilla.

Populaarikulttuurilla on iso vaikutus. Japanilaisesta shiba-koirarodusta tuli meemien kautta niin suosittu, että pentuihin on jopa vuoden jono.

Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo, että esimerkiksi elokuvista tutut pitkäkarvainen collie Lassie ja bernhardilainen Beethoven lisäsivät rotujensa suosiota pitkäksi ajaksi.

– Myös julkkisten koirat vaikuttavat. Erään presidenttiparin bostoninterrieri on selvästi lisännyt rodun suosiota Suomessa, hän sanoo viitaten Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Lennu-koiraan.

Lehkosen mukaan 1960-luvulla kettuterrierit olivat hyvin suosittuja, ja 1970-luvulla oli cockerspanielien vuoro. Nyt kansainvälisesti suosituimpia rotuja ovat labradorit ja ranskanbulldogit.

 

Kaikkien tuntema kultainennoutaja oli vuonna 2017 Suomen kuudenneksi rekisteröidyin koirarotu. Hattulalaisista Roosa Helanderista ja Niko Köykästä tuli Milo-koiran onnellisia omistajia reilu vuosi sitten.

Helanderin perheessä oli aiemmin ollut kultainennoutaja. Helander ja Köykkä ajattelivat, että jos rotukoira hankitaan, se on sitten ”kultsi”. Milo tuli tutulta ja luotettavalta kasvattajalta, ja pariskunta kävi myös katsomassa pennun vanhempia varmistaakseen, että kaikki on kunnossa.

Pariskunta oli tietoinen rodun terveysriskeistä. Varsinkin kultaisennoutajan silmiä, lonkkia ja kyynärniveliä tulee tarkkailla sairauksien varalta. Milo on vasta tarkastettu ja saanut terveen pojan paperit.

Milo pitää kaikista ihmisistä, koirista ja kissoista. Talossa asuu myös Onni-kissa, joka Helanderin mukaan pitää enemmän Milosta kuin ihmisistä.

Koiran kanssa harrastetaan nomea eli noutamista ja metsästystä. Helander muistuttaa kultaisennoutajan hankkimisesta kiinnostuneita siitä, että koira on oikeasti isokokoinen ja se tarvitsee paljon aktiviteetteja.

– Alun perin oli tarkoitus ottaa kotikoira, mutta hurahdimme uusiin harrastuksiin nopeasti. Aika on vain järjestelykysymys, Köykkä sanoo.

 

Kennelliiton Lehkosen mielestä ihmisten pitäisi trendirodun sijasta valita juuri omaan käyttöön ja elämään sopiva rotu.

Lehkosen mukaan on yleistä, että muotirotu houkuttelee pentutehtailijoita, jotka eivät anna juuri painoarvoa emon ja pentujen terveydelle.

– On surullista, että on niin tyhmiä ihmisiä, etteivät he piittaa koiran taustoista. Sitten kotiin tulee terveysvaivoista kärsivä koira, joka tärisee kolme päivää sängyn alla, kun sitä ei ole sosiaalistettu.

Pentua harkitsevia Lehkonen neuvoo muistamaan, että koira on pitkäaikainen sijoitus. Siksi järki on pidettävä kädessä – samoin paperit.

– Koiralla on paremmat mahdollisuudet hyvään elämään, jos taustat ovat kunnossa ja järjestöjen vaatimat terveystarkastukset ovat tehtyinä. HÄSA-STT

 

 

 

 

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic