Kanta-Häme

Koiramäelle halutaan uusi omistaja

Poliisikoiralaitoksen toiminnoista saatetaan sijoittaa osa Hämeen poliisilaitokseen Miekkalinnaan.

Poliisikoirien koulutuspaikkaa keväästä saakka pohtinut ohjausryhmä esitti torstaina, että koirakoulutusta jatkettaisiin sen nykyisellä paikalla Koiramäellä.

Toisena vaihtoehtona olisi ollut, että koirakoulutus olisi siirretty Tampereen Hervantaan Poliisiammattikorkeakoulun yhteyteen.

Laitoksen johtajan, ylikomisario Pekka Kokkosen mukaan yksi tekijä, mikä puoltaa koirakoulutuksen jatkoa Hämeenlinnassa, on, että Miekkalinna on aivan kivenheiton päässä.

– Tarkastelemme, voiko joitain toimintojamme siirtää Miekkalinnaan. Uskotaan, että näin Hämeenlinnan vaihtoehdosta tulee se taloudellisempi, sanoo Kokkonen.

Lopullinen ratkaisu saadaan tammikuussa.

Poliisikoiralaitoksen tiloja lähdettiin pohtimaan siksi, että nykyrakennukset ovat vähintään kattavan peruskorjauksen tarpeessa. Kiinteistön omistava Senaatti-kiinteistöt toivoisikin, että Koiramäen tiloille löytyisi uusi omistaja. Yhtiön mukaan Poliisikoiralaitoksen peruskorjaus tai sen kokonaan uudelleen rakentaminen maksaisi useita miljoonia euroja.

Ohjausryhmän työskentelyyn osallistunut Senaatti-kiinteistöjen Jan Takkinen kertoo, että Poliisikoiralaitoksen kiinteistö on myytävänä. Senaatti jäisi vuokralaiseksi ja vuokraisi tilat eteenpäin virkavallan käyttöön.

Vastaavalla periaatteella Senaatti-kiinteistöt toimii muun muassa Hämeenlinnan oikeustalon kanssa. Senaatilla on nyt haussa omistaja, joka olisi halukas kehittämään kiinteistöjä.

– Senaatin näkökulmasta ei ehkä kannata lähteä investoimaan tässä kohdin. Poliisikoiralaitoksen kannalta toiminnalliset seikat olivat niin ratkaisevia, että tähän päädyttiin, hän sanoo.

Takkisen mukaan myyntityötä on määrä jatkaa sitten, kun lopullinen sijainti saadaan päätettyä. Toistaiseksi tiloista on käyty alustavia keskusteluja. Myös johtaja Kokkonen on toiveikas siitä, että Koiramäellä saadaan asiat ratkaistua. Nykyinen esitys olisi koiralaitoksen henkilökunnalle mieluisa.

– Uskon, että löytyy ratkaisu, joka on kaikkia osapuolia tyydyttävä ja järkevä myös taloudellisesti.

Poliisien virkakoirien koulutuspaikan lopullisen sijoittumispäätöksen tekee poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Hämeen Sanomien perjantaiaamupäivällä tavoittama Kolehmainen kertoo, että hän haluaa tehdä päätöksen mahdollisimman pian, kunhan esitys valmistuu.

– Puhutaan viikosta tai viikoista. Edellytän tässä varsin ripeää toimintaa, Kolehmainen sanoo.

Ohjausryhmä ja varsinkin koiralaitoksen rehtori Kokkonen painotti, että Hämeenlinnan tilat soveltuvat Hervantaa paremmin heidän toiminnalleen. Koiramäen välittömässä naapurissa ei ole asutusta, tontti on Hervantaa tilavampi ja lisäksi henkilökunta asuu pääosin Hämeenlinnan seudulla.

Sijoittumispäätökseen vaikuttaa kuitenkin raha. Kolehmaisen mukaan poliisin on etsittävä säästökohteita, koska määrärahat supistuvat entisestään. Hänen mukaansa poliisi maksaa vuokraa tiloistaan 70–80 miljoonaa euroa, mikä on yli 10 prosenttia sen määrärahoista.

– Meidän on pakko tarkastella kulurakennettamme. HäSa

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic