fbpx
Kanta-Häme

Koiran ulkoiluttamisessa vain mielikuvitus rajana

 

Kaikkialla missä koiran kanssa halutaan liikkua, liikutaan sääntöjä noudattaen, painottaa Hämeenlinnan kennelkerhon varapuheenjohtaja Pirjo Kinnunen.
 
– Taajamassa koira täytyy olla aina kytkettynä koirapuistoa lukuun ottamatta. Metsään mennessä yleisille laduille ja niiden reunuksille ei kannata suunnata missään nimessä, se on lakiin kirjattu juttu. Muistetaan myös heijastinliivit molemmilla, kun illat ovat vielä pimeitä.
 
Vain mielikuvitus rajana on vanha sanonta, joka pätee myös ihmisen parhaan ystävän ulkoiluttamisessa.
 
– Koirien ulkoiluttaminen on enemmän viitseliäisyydestä, kuin ulkoilupaikkojen puutteesta kiinni, aktiivinen koiraharrastaja huomauttaa.

Täydellisessä …hallinnassa

Tähän vuoden aikaan koiraa saa vielä pitää irrallaan metsissä, kunhan se ei häiritse muita.
 
– Jos metsässä pitää koiraa vapaana, se pitää olla täydellisessä hallinnassa. Onhan se aika pelottavaa, jos vastaan tulee irti oleva koira, vaikkei se olisikaan vihainen. Lienee selvä, että ihmisille tai lajitovereilleen aggressiivista koiraa ei päästetä irti. 
 
– Täytyy myös muistaa, että useamman koiran kanssa liikkuessa lauma käyttäytyy aina erilailla kuin yksilö. Yllättäen pienikin koira voi yrittää ottaa ohjat.

Kuntotason …huomioiminen

Vaikka lemmikki on syytä totuttaa taajamassa liikkumiseen, on umpihanki mitä mainiointa kuntoilua paitsi koiralle, myös ulkoiluttajalle.
 
– Mikään ei estä vetämästä lumikenkiä jalkoihin ja suuntaamaan pois keskustan sykkeestä.
Ulkoiluttamisessa on hyvä kuitenkin huomioida koiran kuntotaso.
 
– Sopivan mittaiset lenkit kannattaa suhteuttaa koiran ikään, kokoon ja rotuun, jotta liikunta olisi hauskaa vielä seuraavillakin kerroilla. Laumalleen uskollinen koira ei välttämättä ilmaise, onko liikunta liian raskasta.

Luvan kanssa …laduilla ja urilla

Koira- ja valjakkohiihto ovat löytäneet paikkansa ihmisen ja lemmikin yhteisenä harrastuksena. Koiralatuja on tehty Hämeenlinnassakin vuosittain jäälle.
 
– Loivana toivomuksena olisi kuitenkin ihanaa saada jollekin pellolle rinki. Se olisi hyvä korvike tällaisina talvina, kun jäätilanne on huono.
 
Hämeenlinna kennelkerhon kilparyhmä harrastaa valjakko- ja koirahiihtoa Ahveniston moottoriradalla, Parolannummella ja Tuuloksessa. Harjoitusvuorot ovat pelkästään kilparyhmälle, sillä koiralauman ja vauhdin kasvaessa myös riskit voivat kasvaa.
 
– Ensinnäkin tarvitaan oikeanlaiset varusteet, kuten huskyvaljaat, sopiva vyö ja siihen kiinnitettävä joustava naru.
 
– Jos on hiihtotaustaa ja yhteinen harrastus koiran kanssa kiinnostaa, taidot voidaan testata, ennen kuin moottoriradalle on asiaa.
 
Valjakkohiihdosta kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua lajiin Hattulassa 26. tammikuuta Hämeenlinnan Kennelkerhon järjestämän harjoituspäivän yhteydessä. Lisätietoa löytyy verkkosivulta www.hmlkennelkerho.com

Menot