Kanta-Häme

Koiraparkkikiekko vähentää omistajien ja ulkopuolisten huolta lemmikistä

Riihimäkeläinen Sini Tamminen säikähti kuullessaan, että kuka tahansa voi murtautua autoon pelastamaan läkähtyvän koiran.

Niinpä hän kehitteli koiraparkkikiekon, joka osoittaa, että omistaja on hädän sattuessa heti tavoitettavissa.

Kiekossa kehotetaan ohikulkijaa soittamaan Tammisen tai hänen avomiehensä numeroon, jos näkee Mitro-koiran kärsivän.

He merkitsevät kiekkoon myös oman lähtöaikansa, jolloin koira on jäänyt autoon yksin.

– Mitro nauttii autossa olemisesta, mutta se on umpikuuro. Se ei välttämättä ymmärrä, jos joku lyö ikkunat sisään ja nostaa sen pois, Tamminen selvittelee.

Eläinsuojelulain viidennen pykälän mukaan ”eläintä ei saa jättää hoidotta tai hylätä”. Poliisi tai ohikulkija saa hätäkeinona rikkoa auton ikkunan, jos autossa oleva eläin näyttää saaneen lämpöhalvauksen, eikä omistajaa löydy.

Tamminen ja hänen avomiehensä matkustavat paljon ja halusivat koiraparkkikiekon avulla minimoida riskin, että koiralle tai autolle sattuisi jotain.

Tamminen ei ole huomannut, että koirapiireissä muut käyttäisivät kiekkoa.

– Sehän olisi käytännöllistä, jos tapa yleistyisi. Se viestii, että koirasta välitetään. Olemme tietoisia siitä, että autossa voi tulla kuuma.

Tamminen kertoo, ettei auton ikkunoita ainakaan tähän mennessä ole kukaan särkenyt. Joskus voi sattua tilanne, että auto on ainoa paikka, johon koiran voi jättää pikaisen kioskin luukulla käväisyn ajaksi.

– Avomies on reissuillaan törmännyt tilanteisiin, että ei ole päässyt edes autolta pois, kun joku tulee sanomaan, ettei koiraa saa jättää autoon. Nyt ei puhuta kuitenkaan edes viidestätoista minuutista.

Eläinlääkäri Anssi Tast Evidensian Hattulan eläinsairaalasta kertoo, ettei suosittele koiran jättämistä autoon kesällä missään tilanteessa.

– On yllättävää, kuinka vähäinenkin auringonpaiste voi nostaa auton lämpötilaa saunan lukemiin, Tast huomauttaa.

Sekin olisi parempi, että joku jäisi autoon koiran kanssa tai koiran jättäisi remmissä kaupan eteen koiraparkkiin.

– Nykyisin parkkipaikat suunnitellaan niin, että koirille on oma paikka varjossa, jossa on vesipiste lähellä.

Koiraparkkikiekkoa Tast ei suoraan tuomitse, mutta toivoisi, että koiran jättäminen autoon olisi vasta viimeinen vaihtoehto. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic