fbpx
Kanta-Häme

Koirasuden kasvattaminen halutaan kieltää - Kasvattaminen, myynti ja hallussapito on tarkoitus kieltää huhtikuussa

Koirasusi on valtioneuvoston asetuksella määritelty Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi. Asetuksen mukaan koirasusien tuonti Suomeen on ollut kiellettyä vuodesta 2016.

– Myös koirasuden kasvattaminen, myynti ja muu hallussapito on tarkoitus kieltää valtioneuvoston asetuksella huhtikuussa, kertoo lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kielto koskisi kesykoiran ja suden jälkeläisten neljää ensimmäistä sukupolvea, joita pidetään hybrideinä.

– Viides sukupolvi luokitellaan koiraksi. Kasvattajat tosin kutsuvat sitä varmaan jatkossakin koirasudeksi, sillä se herättää ostajissa mielenkiintoa, Kemppainen arvioi.

 

Lue myös: Lopelta paljastui koirasusia kasvattanut kennel – Käräjäoikeus vangitsi villejä susia pitäneen naisen (16.1.2019)

Lue myös: Loppilaisen naisen vangitseminen herätti keskustelun koirasusista – Alkukantaisuus ja susimainen olemus viehättävät (18.1.2019)

 

Asetuksessa sanotaan, että eläimet, jotka on saatu lemmikeiksi ennen luettelon voimaantuloa, voidaan pitää niiden luonnolliseen kuolemaan saakka. Tämä koskee vanhempia kuin viidennen polven koirasusia.

– Tätä täytyy vielä pohtia virkamiestasolla, että onko poikkeus perusteltu koirasuden kohdalla, vai pitäisikö 1.–4. polven koirasudet lopettaa jonkinlaisella siirtymäajalla?

Kemppaisen mukaan toinen kysymys on, että ovatko ennen vuotta 2016 Suomeen tuotujen koirasusien luvat olleet lainsäädännön mukaiset eli kunnossa.

– Monelle on kova paikka, jos lemmikkiä ei voikaan pitää. Asia on hankala.

Esimerkiksi skunkin eli haisunäädän pitäminen lemmikkinä kiellettiin vieraslajiasetuksella vuonna 2016. Ennen asetuksen lainvoimaisuutta hankitut haisunäädät sai kuitenkin pitää niiden luonnolliseen kuolemaan saakka.

– Omistajien on kuitenkin huolehdittava, että eläimet eivät pääse lisääntymään, ja estettävä niiden pääsy ympäristöön, Kemppainen toteaa.

 

Lue myös: Koiran ja suden risteyttäminen jolkotellut sudenkuoppaan (24.1.2019) [TILAAJALLE]

 

Kieltojen laajentaminen perustuu Euroopan luonnonvaraisten eläin- ja kasvilajien suojelusta tehtyyn Bernin sopimukseen. Sen tarkoituksena on estää suden ja kesykoiran välistä hybridisaatiota luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.

Vieraslajiasetuksen noudattamista valvoo Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Maahantuontia koskevien vieraslajisäännösten noudattamista valvoo tulli.

Menot