fbpx
Kanta-Häme

Koirasusien kasvattaminen kielletään kesäkuusta alkaen – Olemassa olevaa lemmikkiä ei tarvitse tappaa

Laillisesti hankitun koirasuden saa yhä pitää lemmikkinä sen luonnolliseen kuolemaan asti. Kuva: Esko Tuovinen
Laillisesti hankitun koirasuden saa yhä pitää lemmikkinä sen luonnolliseen kuolemaan asti. Kuva: Esko Tuovinen

Koirasusien kasvattaminen kielletään Suomessa kesäkuusta alkaen.

Koirasusi luokitellaan Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi, ja sen maahantuonti kiellettiin jo vuonna 2016.

Kesäkuusta alkaen koirasusia ei saa enää myydä, ostaa tai muutenkaan pitää hallussa eikä päästää vapaaksi ympäristöön. Koirasusiksi määritellään suden ja koiran risteymät neljässä ensimmäisessä sukupolvessa.

Lopen koirasudet puhuttivat alkuvuonna

Koirasudet ovat puhuttaneet seudullamme tänä vuonna erityisen paljon, koska Lopelta paljastui koirasusia kasvattanut kennel. Koirat olivat niin heikkokuntoisia, että kasvattajaa epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Kesäkuusta alkaen myös hyväkuntoisten koirasusien kasvattaminen on kielletty.

Useita koirasusia pidetään kuitenkin yhä lemmikkeinä. Hämeen Sanomat kertoi helmikuussa koirasusista Aavasta ja Areksesta, jotka asuvat Valkeakoskella. Lemmikkieläimestä ei tarvitse luopua, vaan laillisesti hankitun koirasuden saa pitää sen luonnolliseen kuolemaan saakka. Omistajan pitää kuitenkin huolehtia siitä, ettei eläin pääse lisääntymään eikä karkaamaan ympäristöön. Koirasuden omistaja ei saa luovuttaa lemmikkiään eteenpäin.

Susi halutaan pitää geneettisesti puhtaana

Kieltojen tarkoituksena on turvata suden geneettinen puhtaus. Koirasudella on geneettisten ja ulkoisten ominaisuuksiensa vuoksi kesykoiraa paremmat edellytykset selvitä luonnossa, mikä lisää risteytymisen riskiä.

Maa- ja metsätalousministeriö huomauttaa, että koirasusikasvattajien on syytä olla yhteydessä viranomaisiin sen selvittämiseksi, miten kasvatuksesta voidaan luopua hallitusti myös eläinsuojelulakia noudattaen.

Sutta ja koirasutta vaikea erottaa

Vaikka haitallisia vieraslajieläimiä saa pyydystää ja tappaa kuten rauhoittamattomia eläimiä, pyydystämisestä ei saa lain mukaan aiheutua vaaraa riistaeläimille. Koska koirasutta ei ole ulkoisten tunnusmerkkien perusteella mahdollista varmuudella tunnistaa ja erottaa sudesta, koirasudeksi epäillyn eläimen lajimääritys on aina varmistettava DNA-testein. Koirasusi voidaan tappaa vasta varmistuksen jälkeen ja vain Suomen riistakeskuksen myöntämällä luvalla. Koirasusien poistamisesta huolehtivat suurriistavirka-aputoimijat.

 

Menot