Kanta-Häme Hämeenlinna

Lopen koirasusijutun syytetyt kiistävät rikokset, syyttäjän mukaan eläimiä "koulutettiin" hakkaamalla

Syytteen mukaan nainen toi Venäjältä ainakin viisi sutta tai sen läheistä jälkeläistä.
Yeti ja Yenna löydettiin saunasta Orimattilasta. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan eläimet ovat susia. Kuva: Poliisin esitutkintapöytäkirja

Lopen koirasusijutussa pääsyytettynä oleva kolmekymppinen nainen ja syytettynä oleva mies vaativat, että poliisin esitutkinta pitäisi uusia vuosina 2016–2019 tapahtuneeksi syytetyssä rikoskokonaisuudessa.

Syytettyjen mukaan esitutkinnassa on tehty virheitä, eikä puolustus ole saanut käyttöönsä joitakin pyydettyjä dokumentteja, kuten Yhdysvalloissa tehtyjä, lopetettujen eläinten geenitestejä. Poliisin tiedotteessa tutkinnasta kerrottiin kesäkuussa 2019, että tutkimuksiin lähetettyjen yksilöiden DNA:t tutkittiin ensin Suomessa, minkä jälkeen tehtiin vielä jatkotutkimuksia Yhdysvalloissa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa pidettiin keskiviikkona yli kymmenen syytettä käsittävää rikoskokonaisuutta koskeva valmisteluistunto, jonka aluksi syytetyt esittivät vaatimuksensa.

Syyttäjä: ”Esitutkinta oli erittäin perusteellinen”

Oikeus ei suostunut syytettyjen vaateisiin kokonaan uudesta esitutkinnasta tai asian käsittelystä ilman yleisöä.

– Olisi täysin poikkeuksellista, että esitutkinta aloitettaisiin alusta. Niin ei varmasti tapahdu, käräjäoikeuden laamanni Petteri Palomäki sanoi.

Puolustuksella on erikoissyyttäjä Heidi Nummelan käsityksen mukaan ollut käytettävissään sama materiaali kuin syyttäjällä.

– Poliisin esitutkinta on erittäin perusteellinen. Nyt esitetään epäilyjä jopa poliisin lainvastaisesta menettelystä, Nummela totesi valmisteluistunnossa.

Nummela sanoi pyytäneensä pääsyytettyä useaan kertaan erittelemään tarkemmin, mistä asioista lisätutkinta tulisi tehdä. Syyttäjän mukaan puolustus pyrkii sotkemaan tutkintaan epäolennaisuuksia.

Käräjäoikeus antoi syytetyille noin kuukauden ajan aikaa yksilöidä, millaista materiaalia puolustukselta puuttuu tai miltä osin esitutkinta on ollut puutteellinen. Tämän jälkeen tehdään päätös mahdollisesta poliisin lisätutkinnasta.

Syytettyjen avustajat vaativat myös hyödyntämiskieltoa muutamille syyttäjän todisteille. Hyödyntämiskielloista päätetään tapauskohtaisesti oikeudenkäynnin aikana.

Syytetyt kiistävät

Syyttäjä vaatii vuoden ja kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta, yhdyskuntapalvelusta ja eläintenpitokieltoa naiselle, joka toi Venäjältä Suomeen susia ja koirasusia. Eläimiä pidettiin pääsääntöisesti Lopella, mutta myös Orimattilassa ja Karkkilassa.

Syyttäjän mukaan naisen tarkoitus oli hyötyä eläimistä taloudellisesti muun muassa teettämällä niillä jälkeläisiä. Pääsyytetty sanoo teettäneensä kaksi pentuetta itselleen, koska piti tietystä koirasta niin paljon ja eläin oli jo vanha.

Päätekijänä pidettyä naista syytetään myös laittomasta uhkauksesta. Syyttäjän mukaan nainen uhkasi tappaa tai muulla tavalla vahingoittaa henkilöä, joka oli mahdollisesti tehnyt naisesta ilmiannon koirasusiin liittyen. Puolustus kiisti, että pääsyytetty olisi ylipäätään äänessä puhelintallenteessa, jossa uhkauksia olisi esitetty.

Yhtä naista syytetään siitä, että hän olisi pääsyytetyn toimeksiannosta salakuljettanut susia Venäjältä Suomeen. Naisen avustaja sanoi, että eläinrakas nainen tunsi olevansa pakotettu hakemaan eläimet Venäjältä, sillä ne olisi muuten lopetettu.

Pääsyytetyn kanssa Lopella asunutta miestä syytetään muun muassa törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja metsästysrikoksesta. Yksi henkilö on syytteessä susien väliaikaisesta säilyttämisestä tiloissa, jotka eivät olleet susille soveltuvia.

Syytetyt kiistävät rikokset.

Syytettyjen mukaan Venäjältä tuodut ja Suomessa syntyneet eläimet eivät olleet susia tai laissa kiellettyjä koirasusia.

Kirjallisessa vastauksessaan nainen sanoo lisäksi, ettei ole pahoinpidellyt eläimiä tai laiminlyönyt niiden hoitoa. Yhden eläimen hän sanoo lopettaneensa itse tämän aggressiivisuuden takia.

–  Näin käy välillä hoitoon tulevien koirien, kuten sijaiskoti-koirien ja rescue-koirien kanssa. Niitä on saatettu esimerkiksi kohdella niin kaltoin, etteivät ne enää kotiudu, vastauksessa sanotaan.

Kuvassa yksi Lopen tilalta löydetyistä eläimistä. Kuva: Poliisi

Toi ensimmäisen koirasuden jo vuonna 2014

Kanta-Hämeen ja Uudenmaan alueille liittyvä laaja tutkinta käynnistyi alkuvuonna 2019, kun poliisi alkoi epäillä, että yksityishenkilön hallussa on Karkkilassa luonnonvarainen susi.

Pääsyytetyn pitämän verkkosivuston mukaan hän on tuonut ulkomailta ensimmäisen koirasuden Suomeen jo kesällä 2014. Sivustolla ei mainita eläimen nimeä, eikä tiedossa ole, onko kyseessä jokin syytteen mukaan laittomasti maahantuoduista eläimistä. Haastehakemuksen mukaan syytteet koskevat vuosina 2016–2019 tapahtuneita rikoksia.

– Syytteessä käsitellään vain asioita, jotka ovat tapahtuneet ensimmäisen eläinsuojelutarkastuksen jälkeen, erikoissyyttäjä Heidi Nummela kertoo.

Käräjäoikeus varasi varsinaiselle oikeudenkäynnille toistakymmentä käsittelypäivää tammi-helmikuussa. Oikeudenkäynnin aikataulu tarkentuu myöhemmin. HäSa–STT

Juttua muokattu 17.9. kello 14.25: Lisätty poliisin ottama valokuva ja lisätty jutun ensimmäiseen kappaleeseen tietoa eläimistä Suomessa ja Yhdysvalloissa tehtyistä DNA-testeistä.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic