fbpx
Kanta-Häme

Koirat ovat tervetulleita osaan Hämeenlinnan kahviloista

Uuden elintarvikelain on tarkoitus astua voimaan vuoden 2020 alusta. Sen jälkeen myös koirat saattavat päästä astumaan kioskeihin.
Nuusku-koira sai Mari Partasen kahvilassa vettä juotavakseen. Tulevaisuudessa koirat saattavat päästä sisälle myös esimerkiksi kioskeihin.

Uuteen elintarvikelakiin suunnitellaan enemmän vastuuta elintarvikealan toimijoille tilojensa hygienian suhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kioskinpitäjä voi tulevaisuudessa päättää itse, haluaako hän ottaa koiria sisään liiketilaansa.

Nykyinen elintarvikehuoneistoasetus kieltää eläimien tuomisen kauppoihin ja kioskeihin. Kahviloihin ja ravintoloihin lemmikkejä on kuitenkin tilan omistajan luvalla saanut tuoda jo vuodesta 2011.

Keskustelu eläimien pääsystä liiketiloihin otti tuulta alleen Ansaliina Krogeruksen yleisönosastokirjoituksesta Helsingin Sanomissa toukokuun alussa. Krogeruksen koiraa ei päästetty sisälle R-Kioskiin.

Maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielmin mukaan uuden lainsäädännön suunnittelussa nykyistä systeemiä muutetaan vapaammaksi.

– Itse ainakin miellän kioskin eräänlaiseksi yleisötilaksi, joten tuntuisi luontevalta, että koira voisi tulla mukaan sinne, Hielm toteaa.

Ruokakauppojen ovet pysyvät kuitenkin todennäköisesti lemmikeiltä suljettuina tulevan asetuksen jälkeenkin.

– Ruokakaupat ovat hieman ongelmallisempia. Ne ovat tavallaan välttämättömiä, mitä kioskit tai kahvilat eivät ole. Allergikkojen kannalta ei ole kovin reilua asua pienellä paikkakunnalla, jossa on vain yksi tai kaksi kauppaa, jos molempiin saa tuoda eläimiä, Hielm sanoo.

Ruokakauppa Suomessa on hyvin keskittynyttä, sillä valtaosa elintarvikemyymälöistä on kahden suuren ketjun omistuksessa. Hielm arvioi, että vaikka laista poistettaisiin kauppojen lemmikkikiellot, suuret ketjut pysyisivät edelleen nykyisissä periaatteissaan.

Kahviloita ja ravintoloita, joihin lemmikit pääsevät, on Hämeenlinnassa kymmenkunta. Yksi niistä on vuoden alussa toimintansa aloittanut Marin Kahvila. Yrittäjä Mari Partanen kertoo, että ajatuksena on toivottaa kaikki asiakkaat tervetulleiksi, karvoihin katsomatta.

– Meillä on erinomaisia kokemuksia koirista kahvilassamme. Monia asiakkaita pohdituttaa se, että meillä on vaaleat kalusteet, mutta hyvillä aineilla nekin pysyvät puhtaana, Partanen kertoo.

Hygieniasta kahvilassa on huolehdittu pitämällä pullat kupujen alla ja muut elintarvikkeet vitriinissä, jonne koirien karvat eivät pääse saastuttamaan ruokaa.

Kahvilassa käy Partasen arvion mukaan vähintään yksi koira-asiakas päivässä. Joinakin päivinä omistajiensa kanssa kupillisella käy useampia hännänheiluttajia kerrallaan.

Partasen mukaan käytöstavat ovat hallussa myös karvaisemmilla asiakkailla.

– Koen, että ihmiset ymmärtävät minkälaisen koiran kanssa kahvilaan kannattaa tulla. Jos koira on pelokas, täytyy myös ymmärtää ne paikat, joissa koira viihtyy.

Koirien lisäksi kahvilassa on käynyt myös pupuja. Kissoja kahvilassa ei ole vieraillut.

Partanen kertoo, ettei hän ole saanut yhdeltäkään asiakkaalta kielteistä palautetta kahvilan koirista. Sen sijaan kahvilassa käyneet lapset ja koirat, ovat tulleet hienosti toimeen. HÄSA

Esimerkiksi näihin kahviloihin saat koiran mukaasi

Hämeenlinnassa

Villa Marenki

Lifestyle Cafe Hemma

Aulangon Tornikahvila

Cafe Laurell

Cafe Bar Hoffi

Muualla Kanta-Hämeessä

Kahvila Naurava Delfiini Riihimäellä

Suviranta Motor Cafe Turengissa

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Menot