fbpx
Kanta-Häme

Koirien karkailubuumi jatkuu yhä

Uusi koira ei ole aina laillisesti hankittu. Puistojuhlassa elokuussa karannut koira löysi omaan kotiinsa muutaman päivän viiveellä. Koiran “löytäneiden” naapuri ihmetteli, miksi naapurin uudesta koirasta oli katoamisilmoitus karkurit.fi -sivustolla.
 
Tapaus sattui Helsingissä. Vastaavanlaisia tapauksia sattuu toisinaan. 
 
Kuinka pitää toimia, jos koira karkaa?
 
Koira pyrkii aina palaamaan lähtöpaikkaan, jossa pidetään ruokaa ja omistajan pesemätöntä vaatetta. Jos lähtöpaikassa ei ole mitään tuttua, koira ei jää sinne odottamaan. 
 
Jos karkaaminen tapahtuu kotiseudulla, tulee myös kotipihalla olla tuttu vaate ja ruokaa. Vastahankittu karannut koira jää joksikin aikaa katoamisseudulle.
 
Etsintäavuksi yritetään saada koiralle tuttu ihminen ja kaverikoira. Myös koulutettua etsijäkoiraa voidaan käyttää, jos onnistuu sellaisen saamaan.
 
Katoamisilmoitus tehdään löytöeläintarhaan ja nettiin. 
 
Ellei koira ala löytyä, kannattaa ilmoittaa myös lehdessä. Omasta koirasta saatuja havaintotietoja ei kerrota netissä.
 
Olipa karkurikoira oma tai vieras, se lähtee muualle, jos sitä huudellaan tai ajetaan takaa. Kokenut koiraihminen toimii vaistojensa mukaan. Hän menee ehkä kyykkyyn ja herättää koiran kiinnostuksen makupaloilla tai maata rapsuttamalla.  
 
Jos koira on ollut karkumatkalla pitkään, etusijalla sen mielessä ovat pelko, jano ja nälkä. Suvunjatkamisvietti tulee vasta sen jälkeen.
Jos haluat auttaa irtokoiran kiinni saamisessa, ala ruokkia sitä. 
 
Esimerkiksi Akaan Toijalassa kuukausia liikkuneelle tuntemattomalle narttukoiralle laitettiin määrätyille pihoille ruokaa. 
 
Vaikka koirasta kirjoitettiin lehdessä ja ilmoitettiin netissä, kukaan ei sitä kaivannut. Koira ei mennyt loukkuun, mutta lopulta se meni aidatulle pihalle, jonka portti suljettiin. Nyt koira on uudessa kodissa. 
 
 
Maija Ankkuri

Menot