Kanta-Häme

Koirilla on tilaa temmeltää myös jatkossa

Kun Johanna Raitanen satutti polvensa koirapuistossa koirien kanssa leikkiessään, saivat pitkät kävelylenkit leonberginkoira Lindan kanssa hetkeksi jäädä.

Nyt Raitanen käy sosiaalistamassa Lindaa koirapuistossa siten, että päästää koiran puiston portista sisään ja jää itse istumaan ulkopuolella sijaitsevalle penkille.

– Tämä taitaa keskusta-alueella olla ainoa paikka, jossa koiraa saa juoksuttaa vapaana. Aluksi Lindaa pelotti tulla tänne, mutta nykyään se alkaa hössöttää jo kotona, kun arvaa, minne ollaan lähdössä, Raitanen hymähtää.

Koirapuiston kävijöitä on viime aikoina huolettanut puiston tulevaisuus. Tämä johtunee pitkän väännön jälkeen hyväksytystä, naapuritontilla sijaitsevasta Vekan kaavasta.

Korkein hallinto-oikeus myönsi maaliskuussa Tampereentien ja Brahenkadun risteykseen luvan rakentaa asuinkerrostaloalueen.

Tontille valmistuu seuraavan viiden vuoden aikana 130 asuntoa. Vekan alueen rakentamissuunnitelmat eivät kuitenkaan uhkaa koirapuiston tulevaisuutta.

– Puisto sijaitsee kaupungin omistamalla, puistoalueeksi kaavoitetulla alueella, jolle ei koirapuiston lisäksi ole suunniteltu muuta käyttöä, sanoo kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen.

Nykyinen puisto rakennettiin pitkällisen suunnittelun ja runsaan palautteen ansiosta vuonna 2006. Kahta vuotta myöhemmin kaupunki lakkautti paljon puhutun koiraveron keräämisen kannattamattomana.

Alunperin tarkoituksena oli rakentaa kolmen puiston malli keskustaan, itään ja länteen. Investointiohjelmia tarkastellaan kuitenkin vuosittain, eikä uusiin puistoihin Lappalaisen mukaan ole tiukan budjetin vuoksi ainakaan toistaiseksi haluttu panostaa.

Karnaalinpuistosta oli tarkoitus rakentaa huomattavasti nykyistä suurempi, mutta sitä eivät Vekan alueen maaperän tutkimustulokset sallineet.

– Mahdollisesti pilaantunutta maa-ainesta löytyi myös kaupungin puolelta. Siksi koirapuisto jouduttiin rajaamaan päädystä varsinaista puistoaluetta lyhyemmäksi, Lappalainen sanoo.

Koirapuiston rakentamiskustannukset olivat Lappalaisen mukaan reilut 30 000 euroa, siis saman verran, kuin yhden leikkipuiston peruskorjausbudjetti.

Koiraihmiset ovat arvostelleet Tampereentien varressa sijaitsevaa puistoa ankeaksi ja huonokuntoiseksi.

Lopella asuva Johanna Åkerlund ja sarloosinsusikoira Rico käyvät koirapuistossa useita kertoja viikossa. Åkerlund on tyytyväinen puiston sijaintiin, mutta toivosi sinne enemmän virikkeitä.

– Verrattuna esimerkiksi pääkaupunkiseudun koirapuistoihin, joissa myös käymme usein, onhan tämä aika ankea.

Puistoa on ehdotettu siirrettäväksi myös Karnaalinpuiston toiseen laitaan, kävelyreitin vasemmalle puolelle.

– Siirtämisestä koituisi yhtä lailla kustannuksia. Alue on pieni ja puisto kovalla käytöllä, joten nurmikkoa pitäisi muokata kulutusta paremmin kestäväksi. Myös aitoja pitäisi saada isää, koska aluetta todennäköisesti samalla suurennettaisiin, Lappalainen perustelee.

Koirapuiston kunnossapidosta huolehtii Linnan Infra.

– Tänä kesänä lisäämme puistoon hiekkaa, koska maa on painunut, kertoo puistomestari Jouko Keskimaa. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic