Kanta-Häme Hämeenlinna

Ministeriö ehdottaa koirille pakollista rekisteriä – Lue hämeenlinnalaisten koiranulkoiluttajien mietteet rekisteristä

Asetus koirien pakollisesta rekisteröinnistä voisi auttaa torjumaan ulkomailla tapahtuvaa pentutehtailua.
Hämeenlinnalaisen Reima Kankaanpään koira Pena on rekisteröity ja sirutettu.

Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa koirien rekisteröinnin ja yksilöllisen tunnistamisen muuttamista pakolliseksi Suomessa.

Koirien rekisterillä ja tunnistusmerkinnällä pyritään helpottamaan karanneiden koirien palauttamista omistajilleen, ehkäisemään pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia.

Ministeriö on saanut valmiiksi asetusluonnoksen, jonka tarkoituksena on saada koirarekisteri käyttöön vuoden 2023 alkuun mennessä.

Hämeenlinnalaisen Soili Mäkisalon Aretha-koira on rekisteröity. – En pidä rekisteröintiä kuitenkaan välttämättömänä, sillä maalaisvahtikoirien kohdalla en pidä sitä tarpeellisena. Pidän siruttamista kuitenkin välttämättömänä, jotta kadonneet koirat ja omistajat löytävät toisensa.

Iittalalaisen Kennel Assassinin Nina Lehtonen pitää koirien pakollista rekisteröimistä edistyksenä, mutta sen hyöty riippuu asetuksen toteutuksesta.

– Pakollinen tunnusmerkintä ja rekisteröinti on hyvä asia. Jää nähtäväksi, miten rekisteröintiä valvottaisiin, ja mitä sanktioita omistaja saisi rekisteröimättömästä koirasta.

Maa- ja metsätalousministeriön ehdottaman uuden rekisterin on tarkoitus toimia Ruokaviraston alaisena.

Ruokaviraston on tarkoitus kilpailuttaa hanke ja etsiä sopiva tekijä viranomaisen avustamiseen.

Koiria tunnusmerkitään siruilla

Tällä hetkellä Suomessa toimii useampi koirarekisteri. Koirien rekisteröiminen ja tunnistusmerkintä on Suomessa vapaaehtoista, toisin kuin useissa muissa EU maissa.

Yksi syy tähän on se, että Suomessa rabiesia eli raivotautia levittävät irtokoirat eivät aiheuta ongelmia. Virallisesti Suomi on ollut vuodesta 1991 raivotautivapaa maa.

– Olen samaa mieltä ministeriön kanssa siitä, että rekisteröinti pitäisi olla pakollinen kaikille. Se saisi hillittyä pentutehtailua, kertoo hämeenlinnalainen, kertoo hämeenlinnalainen Reima Kankaanpää.

Koiria tunnusmerkitään nykyisin mikrosiruilla ja aikaisemmin myös tatuoinneilla.

Sirulta löytyy numerosarja, jonka avulla omistajan tiedot voivat löytyä erillisestä sirurekisteristä.

Yhteystietojen ilmoittaminen sirurekisteriin on vapaaehtoista. Siksi sirusta ei välttämättä ole hyötyä silloin, kun karkuteillä oleva koira löytyy.

– Jos sirutetun eläimen omistajatietoja ei ole tallennettu mihinkään rekisteriin, voi olla vaikea selvittää kenelle eläin kuuluu, Lehtonen toteaa.

Pentutehtailun torjuntaa

Rekisteri helpottaisi myös pentutehtailun rajoittamista. Pentutehtailun tunnusmerkkejä ovat yleensä koiran halpa hinta ja puutteelliset terveystiedot.

– Lähinnä ongelmana ovat ulkomailla tehtaillut pennut. Suomalainen rotukoira voi olla paljon kalliimpi kuin ulkomailta tuotu paperiton pentu. Osa ostajista ei välitä pennun alkuperästä, Lehtonen kertoo.

Niina Simojoen Zeus-koiralla on viralliset paperit, mutta sirua ei ole. – En hankkinut koiraa suoraan kasvattajalta. Mielestäni rekisteröiminen pitäisi olla pakollista, sillä se takaisi terveemmät sukulinjat ja pentutehtailu vähenisi. Omistajille kertyisi myös enemmän vastuuta.

Hänen mukaansa pakollisen rekisterin todelliset hyödyt voivat jäädä pienemmiksi kuin kuvitellaan.

– Ei Suomessa vaikuta olevan resursseja jokaisen eläimen tarkastamiseen rajoilla. Tälläkin hetkellä pentujen salakuljetus onnistuu.

Maa- ja metsätalousminiteriön tiedotteen mukaan Suomeen on viime vuosina tuotu jatkuvasti koiria vastoin maahantuontimääräyksiä.HäSa

Päivän lehti

8.8.2020