Kanta-Häme

Koististen kiinalainen puutarha Alvettulassa yllätti Avoimet kylät -päivän kävijät

Hiekkaisen kylätien päässä riitti Avoimet kylät -päivän vierailijoilla lauantaina ihmettelemistä, kun keskeltä suomalaisen maaseudun vehreyttä löytyi pienimuotoinen kiinalainen puutarha.

Kiinalainen kuuportti sitä vartioivine leijonineen toivotti kävijät tervetulleiksi Koististen itämaiseen puutarhaan Hauhon Alvettulaan.

– Ei minulla mitään puualan oppia ole. Minulla on vain taipumus apinoida katselemalla, mitä muut ovat tehneet, kertoo puutarhan ja sen kiinalaistyyppiset rakennelmat luonut isäntä Urho Koistinen.

Innostuksen Urho Koistinen sai vuonna 2009 ensimmäisellä Kiinan-matkallaan, joita on takana nyt kolme.

– Kiinalaiset puutarhat herättävät minussa hyvin vahvoja aistimuksia. Siellä on niin monenlaisia yksityiskohtia. Rakennukset näyttelevät tärkeää osaa. Puutarhoissa voi olla vesiaiheita, putouksia ja puroja, ja jopa eläintarhoja. Kukkien runsautta näkee vain sisäänkäynneissä.

Heti ensimmäisen matkan jälkeen Koistinen aloitti puutarhansa työstämisen lammen rakentamisella.

Isoja projekteja hänellä on yleensä yksi vuodessa. Niihin kuuluvat kuuportin lisäksi paviljonki, rappuset ja silta. Kuuportissa apuna oli muurari, mutta muuten rakennelmat ovat hänen suunnittelemiaan ja toteuttamiaan.

– Käyn itse matkoilla katselemassa erilaisia tyylejä ja rakenteita ja otan valokuvia. Lisäksi otan mallia kirjoista. ”Älylaitteet” ovat joutuneet monesti koville, kunnes kaikki loksahtaa paikalleen, Urho Koistinen vitsailee aivoihinsa viitaten.

– Täytyy sanoa, että lopputulos on ikään kuin vahingossa onnistunut. Pidän hyvänä palautteena sitä, että tätä katsomassa käyneet kiinalaiset ovat sanoneet, että ”ihan kuin meillä kotona Kiinassa”.

Kehuja sateli myös Koististen puutarhaan tutustuneilta kävijöiltä.

– Kokonaisuus viehättää. Ihailen sitä työmäärää, joka on tehty ja on tehtävänä, totesi kesähauholainen Marjaana Pokkinen.

Juhani Kouhia ihaili etenkin kiinalaista paviljonkia ja sen käsityön jälkeä.

– Vaikka en olekaan Kiinassa käynyt, niin ihan kiinalaista näyttää olevan!

Urho Koistinen kertoo, ettei ennen ole puutarhaa juurikaan esitellyt. Hän toteaa, että pihaa saa käydä katsomassa omatoimisesti teemapäivän jälkeenkin osoitteessa Isolähteenkuja 15. HÄSA

Mainos