Kanta-Häme

Koivumäessä häädetään syyhyä

Vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikössä Koivumäessä hoidetaan syyhyä. Ensimmäiset seitsemän asukasta saivat hoitoa heinäkuun puolivälissä, mutta tällä viikolla syyhypunkki on todettu jälleen yhdellä asukkaalla. Myös neljällä hoitajalla oli heinäkuussa syyhy.

Osastonhoitaja Soile Harmaa toteaa, ettei kyseessä ole epidemia vaan muutaman yksittäisen asukkaan ja hoitajan tartunta. Oireilevat on hoidettu, samoin tekstiilit ja tilat puhdistettu Kanta-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkärin ohjeiden mukaisesti.

Oireettomia asukkaita tai hoitajia ei ole lääkitty.

Tällä viikolla löydetty uusi syyhytapaus hoidetaan Kanta-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkärin ohjeiden mukaan. Hän on Soile Harmaan kertoman mukaan kehottanut seuraamaan tilannetta.

Jos uusia oireilevia asukkaita, hoitajia tai omaisia ilmaantuu, oireilevat käyvät keskussairaalan ihotautien poliklinikalla ihomikroskooppitutkimuksissa ja Koivumäen yksikköön annetaan uudet toimintaohjeet.

Hausjärvellä ei ole tiedotettu julkisesti syyhystä. Loppukesällä Koivumäen oviin on teipattu tiedote, jossa kerrotaan Koivumäessä mahdollisesti esiintyvän syyhyä ja toivotaan omaisten huolehtivan käsien desinfektiosta sekä välttävän vuoteen reunalla istumista. Vierailuja ei ole rajoitettu muuten, kuin potilaan 24 tuntia kestävän rasvaushoidon ajaksi. (HäSa)

Mitta tuli täyteen!

– Minä olen yksi monista ”hankalista” omaisista, sillä olen keväästä lähtien tiukannut, onko Koivumäessä syyhyä. Äitini alkoi jo helmikuussa raapia itseään. Hänelle tuli vesikellonyppyjä, joita hoidettiin ihottumana. Hoidot eivät tehonneet, joten aloin epäillä syyhyä.
 
Näin kertoo omainen, joka haluaa käyttää nimimerkkiä Elsa.
 
Elsan mitta täyttyi kesällä, kun hänen epäilyään ei otettu vakavasti, eikä hän lukuisista yrityksistään huolimatta saanut äidilleen oikeanlaista hoitoa. Vasta, kun talossa oli heinäkuussa hoidettu muiden asukkaiden syyhyä pari viikkoa, sai myös hänen äitinsä salvahoidon.
 
-Kaiken huipuksi minä itsekin sain tartunnan, koska syyhystä ei varoitettu, kuten kuuluu,  ja jouduin hakeutumaan hoitoon! 
 
Hän ihmettelee myös tapaa, jolla syyhy on hoidettu. THL:n ohjeiden mukaan myös oireettomat, tartunnan saaneiden kanssa kosketuksissa olleet, kuten vierailijat, omaiset ja intervalliasiakkaat pitää hoitaa ja kaikki samanaikaisesti. Lisäksi tarvitaan uusintahoito kahden viikon kuluttua, jotta punkki saadaan häädettyä.
– Näin ei tehty Koivumäessä, sanoo Elsa.
 
Koivumäen ongelmat ratkottava
Omaisen sivuuttaminen, asian vähättely ja kysymysten ohittaminen saivat Elsan sisun kiehumaan. 
 
Elsa lähetti Hausjärven perusturvalautakunnalle ja aluehallintovirastoon ylitarkastaja Satu Taiveaholle kirjeen Koivumäen asumispalvelujen vakavista ongelmista heinäkuun lopulla. Lisäksi hän lähetti kahteen otteeseen muistutuksen Koivumäen osastonhoitaja Soile Harmaalle ja perusturvajohtaja Teija Suorsa-Saloselle.
 
– Ensin minua omaisena syyllistettiin, sitten lopulta perusturvajohtaja lähetti 2. syyskuuta kirjeen, jossa minua uhataan, että mikäli ”epäasiallinen ja uhkaava käyttäytyminen Koivumäen asumispalveluyksikössä jatkuu, perusturva joutuu harkitsemaan muita toimenpiteitä”. Kuitenkin haluan vain laadukasta hoitoa äidilleni.
 
Elsa kehottaa omaisia valppauteen ja vaatimaan esimerkiksi hoitotietoja nähtäväkseen. Lisäksi hän toivoo omaisten tarkkailevan mitä ja miten potilaan hoidosta kirjataan.
– Kokemukseni on, että mitään, jota ei ole kirjattu, ”ei ole olemassa”.
 
Vaikka äidin yöunet lähes puolen vuoden ajan vienyt syyhy sai Elsan mitan täyttymään, hän painottaa tekemissään muistutuksissa Koivumäen asumispalveluyksikössä olevan muita suuria  ongelmia, joista Hämeen Sanomat kirjoitti jo 1.9. Syyhyepäilyyn suhtautuminen on vain esimerkki yleisestä asenteesta.
– Koivumäessä on jatkuva henkilökuntavaje, joka vaarantaa potilaiden turvallisuuden. Johtamiskulttuuri on huono. Koivumäen asukkaat eivät nyt saa laadukasta perushoitoa, johon heillä pitäisi olla oikeus.
 
Elsa kiittää kuitenkin, että muutama tähtihoitaja eli Koivumäessä pysyvästi palvellut, vankan ammattitaidon ja -etiikan omaava lähihoitaja ja osastoavustaja vähentää omaisten huolta.
Elsa toteaa vielä, että tyytymättömiä ja valituksia laativia omaisia on hänen lisäkseen monia muita. (HäSa)