Kanta-Häme

Koivupirtti korjattiin koko kylälle

Ryttylän työväenyhdistys on kahden vuoden talkoilla peruskorjannut työväentalonsa Koivupirtin. Yhdistys sai peruskorjauksen EU-hankkeeksi.

Jotta talo olisi kaikkien kyläläisten käytössä, työväenyhdistyksen sihteeri Maaret Ollila otsikoi EU-hankeanomuksen nimellä Koivupirtti kuntoon – Koivupirtistä kylätalo.

– Kunnalla ei ole Ryttylässä mitään kokoontumistilaa, selittää talkoolaisena ahkeroinut Erkki Pokkinen.

Hausjärven kunta vuokraa työväentaloa nuorisotilaksi. MLL ja eläkeläisyhdistys kokoontuvat talossa viikoittain. Kyläläiset vuoraavat tiloja kokouksiin, syntymäpäiviin ja muihin perhejuhliin. Tuoleja ja astioita riittää 60 juhlijalle.

– Myös ulkopaikkakuntalaiset vuokraavat Koivupirttiä kiitettävästi, Maaret Ollila kertoo.

Keittiö uusittiin perin pohjin

Ryttylän Koivupirtin remontti alkoi 1. heinäkuuta 2011 keittiöstä, joka uusittiin perin pohjin. Keittiökalusteet uusittiin täysin ja nyt keittiö varustettu nykyaikaisen kodin kaikkien vaatimusten mukaan.

– Eräs vierailijaryhmä piti Koivupirttiä kotoisana paikkana, kun yleensä työväentalot ovat halleja, kertoo Ryttylän työväenyhdistyksen puheenjohtaja Markku Pyrä.

Ennen korjausta keittiön lattia oli kylmä. Lattia avattiin ja sahanpurueristeet poistettiin. Eristeeksi pantiin ekovillaa. Samalla päästiin tarkastamaan, että vesijohdot ovat kunnossa lattian alla.

Välihuoneesta avattiin uusi ovi terassille. Ely-keskus piti sitä hyvänä ajatuksena, koska siten taloon saatiin varauloskäynti. Kaikki pinnat on maalattu uudelleen, joten huoneet saatiin entistä viihtyisämmiksi.

Sisätyöt olivat valmiit viime vuoden syyskuun puolivälissä, ja talossa voitiin aloittaa talven toimintaa.

Kulku siirrettiin Ryttyläntielle

Remontin ovat tehneet pääasiassa eläkeläiset ja työväenyhdistyksen sihteeri.

– Firmat laittoivat keittiökalusteet ja lattiamaton sekä sähkötyöt ja varauloskäynnin oven. Kaikki muut tehtiin itse, Erkki Pokkinen kertoo.

Tänä vuonna on tehty talon ulkopuolen remontti ja kunnostettu piha. Asfalttipäällyste ei tullut sen kalliimmaksi kuin sora olisi tullut.

– Pihan teko oli hankehakemuksessa, mutta päällyste muutettiin sorasta asfaltiksi. Se sopii liikuntarajoitteisellekin, mikä voitiin panna muutoksen perusteluksi, Markku Pyrä kertoo.

Tontin rajoista ei ollut tarkkaa tietoa, joten kunnan miehiä pyydettiin käymään merkitsemässä rajat. Kulku tontille siirrettiin Kirkkotieltä Ryttyläntien puolelle, K-marketin kulmalle.

Asfaltti houkuttelee viettämään aikaa talon tontilla, mutta tontti on yksityinen piha. Se on tarkoitettu vain niiden käyttöön, jotka taloa vuokraavat.

– Toivoisimme, että muuna aikana piha rauhoitettaisiin.

Hanke teettää paperityötä

Peruskorjauksen rahoituksesta 60 prosenttia tuli EU:lta. Työväenyhdistys anoi projektin kestoksi kaksi vuotta, mikä määräsi remontin aikataulun.

Töitten edistymisestä oli pidettävä EU:ta varten kirjaa. Oli merkittävä sekin, kuinka monta talkoolaista oli kulloinkin työssä.

– Maaret (Ollila) ei pelästynyt paperityötä. Jos hän ei olisi ottanut niitä tehdäkseen, olisi tämä jäänyt tekemättä. Suuri apu saatiin Anneli Vähätalolta, joka on Hausjärven, Lopen ja Riihimäen yhtenen EU-koordinaattori, Markku Pyrä sanoo.

Edessä ovat enää EU-rahoituksen vaatimat viimeiset paperityöt.

– Ei se paperityö niin vaikeaa ollut. Voisin tehdä sen uudelleen, sihteeri Maaret Ollila sanoo. (HÄSa)