Kanta-Häme

Kokenut luolasukeltaja Vesa Rantanen korostaa hyvää suunnittelua ennen pelastusoperaatiota

Hämeenlinnalainen Vesa Rantanen on ollut luolasukeltajana tiukoissa tilanteissa. Hän uskoo, että thaimaalaisten poikien pelastaminen sukeltamalla on ollut ainoa vaihtoehto.

Luolasukeltaja Vesa Rantanen on seurannut pelastustehtävää Thaimaassa vain sivusilmällä.

– Olen seurannut tapausta aika vähän. Tiedän, että siellä on brittiläisiä huippusukeltajia, Rantanen toteaa.

Kesäkuun 23. päivä 12 thaimaalaista jalkapallojoukkueen 11–16-vuotiasta poikaa sekä heidän 25-vuotias valmentajansa jäivät loukkuun kallion kielekkeelle, Thaimaan ja Myanmarin rajan tuntumassa sijaitsevaan Tham Luangin luolastoon.

Poikia oli sunnuntaina pelastamassa 18 sukeltajaa, joista 13 on ulkomaalaisia ja viisi Thaimaan laivaston erikoisjoukoista.

Rantasen mukaan luolat vuoristossa ovat käytännössä sadevesiviemäreitä vuorelle. Se tekee vaikeaksi poikien pelastamisen.

– Jos sukellamme esimerkiksi Keski-Euroopan luolissa, täytyy seurata säätiedotuksia. Jos on satanut kaksi päivää aikaisemmin, ei voi mennä sukeltamaan, koska silloin tulvii, Rantanen kertoo.

 

Thaimaalaispoikien pelastaminen sukeltamalla on saanut kritiikkiä muilta sukeltajilta, koska reitit ovat vaarallisia jopa kokeneille sukeltajille.

Rantanen uskoo, että tarjolla ei ole ollut juuri muita vaihtoehtoja.

– Sukeltaminen ei ole paras vaihtoehto, mutta se taitaa olla ainoa. Jos sateita tulee lisää, pelastaminen käy koko ajan vaikeammaksi, Rantanen tuumaa.

Hänen mukaansa sukellus ei aiheuta fysiologisia seurauksia, jos sukellusosuus on tarpeeksi matala.

Jos kyseessä on syvä sukellusoperaatio, silloin on mahdollista tehdä vain yksi suoritus päivässä. Kehoon kertyvä kuorma vaatisi välipäiviä sukelluksesta.

– Tärkeintä on huolehtia nesteytyksestä ja ravinnosta. Nukkumatta ei voi sukeltaa montaa päivää putkeen, Rantanen sanoo.

 

Tärkeintä on suunnitella sukellusoperaatio mahdollisimman hyvin.

– Kaikki lähtee siitä, että varusteet ovat kunnossa ja sukeltaja iskussa. Valmistautuisin varmasti tilanteeseen samalla tavalla kuin mihin tahansa sukellukseen, Rantanen kertoo.

Toiminnan täytyy olla sillä tasolla, että pelastajien ei tarvitse miettiä enää veden alla, vaan suoritus tulee selkärangasta.

Selviytyminen luolasukeltamisessa perustuu Rantasen mielestä siihen, että osaa reagoida ongelmatilanteisiin oikein ja mahdollisimman nopeasti.

 

Pelastamisen jälkeen kukin luolasukeltaja käsittelee asiaa omalla tavallaan.

– Joidenkin täytyy käsitellä tapahtunutta enemmän, Rantanen sanoo.

Rantanen sanoo, että varsinkin ihmistä pelastaessa jälkipuinnit ovat pelastajille tarpeen.

Jos kesken operaation joku pelastettavista esimerkiksi hukkuu, kolaus on sukeltajalle kova.

Pelastamistilanteessa täytyy olla tarkkana, että sukeltajat ovat kykeneväisiä suorittamaan tehtävänsä.

– Kun tilanne on ohi, sureminen ja murehtiminen ovat normaaleja reaktioita. Tilanteen aikana pään täytyy pysyä viileänä, Rantanen muistuttaa. HÄSA