Kanta-Häme Hämeenlinna

Kokevatko Hämeenlinnan kaupunkiveneet paljon ilkivaltaa?

Kaupunkiveneen tunnistaa valko-oranssista raitamaalauksesta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kaupunkiveneen tunnistaa valko-oranssista raitamaalauksesta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kanta-Hämeen pelastuslaitos noukki keskiviikkona ajelehtivan soutuveneen Vanajavedestä, joka ilmeisesti oli päästetty ilkivaltaisesti vesille.

 

Hämeenlinnan kaupungin yhdyskuntarakentaja Mika Kankkunen, ovatko kaupunkiveneet joutuneet ilkivallan kohteeksi?

– Ilkivaltaa on ollut yllättävän paljon. Veneiden käyttöönoton jälkeen airojen alumiinikiinnikkeiden ruuveja heiteltiin veteen toistuvasti. Airot haluttiin irrottaa, mutta niitä ei varastettu, mutta muutama airo kyllä löydettiin katkottuna.

Kaikki tulpat varastettiin viikossa, mutta ongelma ratkaistiin kiinteillä tulpilla.

Nyt ongelmana on kuitenkin enemmän se, että veneitä ei vedetä rantaan saakka, jolloin ne kuluvat pohjasta puhki. Kolme venettä on jouduttu korjaamaan tämän takia.

Veneitä ei myöskään palauteta niille tarkoitetuille paikoille, vaan niitä jätetään mihin sattuu. Veneiden omat paikat eivät ole kivikkoisia, jonka takia olisi tärkeää saada ne omille paikoilleen.

 

Olisiko mahdollista lukita tai kiinnittää veneitä yöksi? Millä muulla tavalla ilkivaltaa voisi ehkäistä?

– Veneiden lukitseminen tai kiinnittäminen ei tukisi sitä, että veneet ovat kaikkien kaupunkilaisten ja turistien käytettävissä vapaasti. Lisäksi veneiden jokapäiväiseen vapauttamiseen kuluisi resursseja, joita meillä ei ole.

Kaikkiin airoihin teetettiin kaupungin varikolla uudet rautaiset airon hankaimet, jotta niitä ei pysty irrottamaan tai hajottamaan enää.

Ilkivallan ennaltaehkäisy on ikävä kyllä vaikeaa, mutta onneksi se on ollut laskussa. Jos ilkivalta lisääntyy tai se jatkuu, täytyy veneiden kohtaloa miettiä sitten uudestaan.

 

Kuinka kovassa käytössä kaupunkiveneet ovat olleet? Montako niitä onkaan yhteensä?

– Kaikki yhdeksän kaupunkivenettä ovat olleet todella paljon käytössä. Sen tietää siitä, että veneiden airojen hankainten kulutusmuovipalaset on jouduttu vaihtamaan jo kertaalleen.

Veneillä on siis soudeltu hyvin paljon. HÄSA