Kanta-Häme

Kokki nappasi kulttuuripalkinnon

– Suomalaisten pitää kantaa huippuraaka-aineistamme valmistettua ruokaamme rinta rottingilla esille. Meidän kasvistemme, juurestemme, riistamme ja lihamme kaltaisia ei yksinkertaisesti ole saatavilla Keski-Euroopassa, sanoo Chef de Cuisine Oula Hänninen.
 
Lähiruuan intohimoinen puolestapuhuja on ensimmäinen ruoka-ammattilainen joka on palkittu Hämeen liiton kulttuuripalkinnolla.
 
Katisten kartanossa työskentelevä ja hämäläistä ruokaperinnettä MTV 3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa tarjoileva Oula Hänninen myhäilee tyytyväisenä palkinnosta.
 
– Upeata, että hämäläiset edelläkävijöinä ovat huomanneet, että ruoka on palkinnon ansaitsevaa kulttuuria.
 
Elämän laatu syntyy balanssista
Oula Hännisen ajatus ruuasta ja elämästä on yksinkertainen. Hän antaa luvan höystää hyvää ruokaa kermalla ja voilla eikä tuomitse viinilasillista.
 
Kysymys on siitä, että löytää tasapainon elämään. Hyvän ruuan vastapainoksi on liikuttava itselle sopivalla tavalla riittävästi.
 
–  Kun tasapainon löytää, on pirskatin paljon parempi olla! Hauskin juttu on, että se on kaikki tässä! Jokainen voi toteuttaa tasapainon ilman sen ihmeellisempiä dieettejä tai personal coacheja.
 
Chef de Cuisine tekee kaikkensa, että lähiruoka ja kuluttaja löytävät toisensa. Työsarkaa riittää myös ihmisten ruuanlaittotaitojen palauttamisessa ja jopa kokkien kunnianhimon kasvattamisessa.
 
Elämää helpottamaan syntyneet valmisruuat ovat etäännyttäneet suomalaiset perusraaka-aineista ja samalla kokkaustaidoista.
 
– Laatuelämään kuuluu yhteinen ruokailuhetki edes kerran päivässä. Vaihdetaan kuulumiset ja hitsaudutaan yhteen, sanoo kolmen pienen lapsen isä.
 
Ruokahetki on pyhä
Ruokailu kuuluu yleismaailmalliseen kulttuuriin. Ruokailuhetki kokoaa perheet, ystävät ja viholliset yhteen. Oula Hänninen luonnehtii hyvän ruuan nauttimisesta syntyvää yhteistä hetkeä lähes pyhäksi.
 
Vaikka Oula Hänninen loihtii työkseen makuelämyksiä Katisten kartanon keittiössä, hän arvostaa perinteistä suomalaista kotiruokaa ja haluaa pitää perinteitä yllä. Hän toivoo ihmisten kokeilevan kuinka paljon parempaa on alusta lähtien perunoista valmistettu lihaperunasoselaatikko kuin kalliiksi tuleva einesvaihtoehto.
 
– Kotona kannattaa lähteä liikkeelle vaikka opettelemalla valmistamaan hyvä lihakeitto. Kanta-Hämeestä saa raaka-aineet keittolihaa myöten, kun näkee hiukan vaivaa.
 
Oula Hänninen uskoo, että ruuan arvostus on päässyt hyvään vauhtiin. Ihmiset tiedostavat mitä syövät ja vaativat raaka-aineilta puhtautta ja terveellisyyttä. (HäSa)
 

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic