Kanta-Häme

Kokkikokelas ei seuraa itseään televisiosta

 

Kaikkien ei tarvitse olla master chefeja, mutta nälkäkuolemalta täytyy itsensä osata pelastaa
 
Katkennut jalkakaan ei estä Junior Master Chef -ohjelman semifinalistia Jalmari Virtaa, 13, kokkaamasta. Herkullisen jälkiruoan, creme catalanan, valmistuksen lomassa Virta ja hänen ystävänsä Jaakko Myllyniemi, 13, esittelevät muun muassa pelottavan terävän veitsen oikeaoppista käsittelyä.
 
Virheitä sattuu ammattilaisillekin
 
Pari vuotta sitten katsottuaan kokkiohjelmia Virta halusi itsekin kokeilla ruoanlaittoa. Homma ei sujunut heti kuin vettä vaan, mutta suurempia onnettomuuksia ei ole tapahtunut.
 
– No, kerran syttyi leivinpaperi uunissa tuleen, Virta paljastaa myöhemmin.
 
Ohjelman ilmestyttyä televisioon Virtaa on alettu tunnistaa kaupungilla, ja koulukaverit pyytävät häneltä joskus nimikirjoituksia.
 
– Itse en ole kauheasti ohjelmaa seurannut. Joskus kun olen katsonut, mietin vaan että ”voi ei, miten mä nyt tuollaista olen tehnyt” ja sitten nolottaa, Virta kertoo.
 
Ruoanlaitto on tekniikkalaji
Myllyniemi ja Virta demonstroivat, kuinka Virran voittamalla ammattilaisveitsellä leikataan eri tavoin. Kun allekirjoittanut osaa leikata yhden kurkun korkeintaan kymmeneen osaan, viuhtovat poikien kädet niin nopeassa tahdissa, ettei pöydälle ilmestyvä hieno silppu tahdo pysyä mukana. Veitsen käsittely on yksi kokkauksen keskeisistä taidoista.
 
– En tykkää koulussa kotitaloudesta, sillä sen tunneilla opetetaan ihan perusjuttuja. Mutta esimerkiksi kemia on tarpeellinen aine kokeille, Virta kertoo.
 
Kurkun suikaleet katoavat pian parempiin suihin.
 
Keittiö on kodin sydän
Virran keittiössä hajunystyröitä hivellään oikein olan takaa. Vastaraastettua sitruunaa ja appelsiinia tarjotaan haistettavaksi samalla, kun creme catalanan tuoksu leijailee uunista.
 
Keittiössä on vilskettä, kun kaksi poikaa valmistaa jälkiruokaa. Samalla pikkusisarukset pyörivät jaloissa, äiti ja isä käyvät kommentoimassa poikien tekemisiä ja sekaan on heitetty vielä toimittaja ja valokuvaaja. Onneksi Virta on kuitenkin tottunut taustahyörinään kokatessaan.
 
– Kun kokkasin ohjelmassa, olin niin keskittynyt ruokaan eikä kuvausryhmää edes huomannut, Virta kuvailee.
 
Ohjelma antoi tarpeellista kokemusta
Ohjelman kuvauksissa Virta oppi paljon muutakin kuin pelkkää uudenlaista ruoanlaittoa.
 
– Opin esimerkiksi paljon tällaisten ohjelmien tekemisestä, ja mukana olemisesta on kuulemma suurta hyötyä tulevaisuudessa, kun hakee esimerkiksi alan kouluihin, Virta kertoo.
 
Virran tulevaisuuden toiveammatti on luonnollisesti kokki. Hänen lempiasiansa ruoanlaitossa on se, että saa tehdä kaiken alusta loppuun itse. Hänen mielestään jokaisen tulisi osata tehdä edes jonkinlaista ruokaa.
 
– Kaikkien ei tarvitse kuitenkaan olla MasterChefejä, Virta naureskelee. (HäSa)
 
 
Lue lisää ja katso resepti lauantain Hämeen Sanomien Seinä-sivulta.
 
 
 
Aino Suoranta

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic