fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kokkiopiskelijat lähes revitään töihin - "Jos tykkää tehdä käsillä ja toteuttaa itseään, kannattaa lähteä kokeilemaan"

Fanny Tossavainen ja Anni Laurila halusivat tutkintoon, jossa saa tehdä monipuolisesti käsillä.
Anni Laurila perehtyy kassakoneeseen Senja Eklöfin kanssa.

Kokiksi Ammattiopisto Tavastiasta keväällä valmistuvat Fanny Tossavainen ja Anni Laurila ovat työmarkkinoilla haluttuja tekijöitä, sillä keittiöissä on pulaa hyvistä ammattilaisista.

Opiskelun aikana kummallakin nuorella innostus alaan on vain kasvanut, ja koulutus on heidän mielestään vastannut odotuksia.

– Tykkään tehdä ruokaa, ja ajattelin, että täällä saa tehdä kaikkea kivaa. Peruskoulun jälkeen en halunnut lukioon istumaan. Tämä oli tavallaan ainoa ala, johon minulla on intohimoa, Tossavainen kertoo.

– Minä olen halunnut kokiksi ihan pienestä asti. Oli luontevaa tulla tänne, lukio ei kiinnostanut yhtä paljon, Laurila sanoo.

Ruoanvalmistuksen opettajan Senja Eklöfin mukaan hyvät opiskelijat varmasti revittäisiin vaikka kesken opintojen työmarkkinoille, mutta nuoretkin tietävät, että kokin työ on vaativaa, eikä heillä siksi ole yltiöpäistä kiirettä vakituiseen työelämään.

 

Kokiksi opiskelevien joukossa on aika tasan molempia sukupuolia. Kaiken perustana heillä on rakkaus lajiin ja ruokaan.

Tavastiassa jokainen rakentaa oman opintopolkunsa itse. Valinnaiset aineet otetaan kolmantena vuonna. Tossavainen valitsi juomien myynnin ja tarjoilun, tilaus- ja juhlaruokien valmistuksen sekä kahvilapalvelut.

– Viime vuonna olin kuukauden vaihdossa Unkarissa, se oli kiva kokemus. Työssäoppimisjaksolla olin Tasolounaalla, ja menen sinne töihin kesäksi, hän kertoo.

Laurila otti valinnaisiksi aineiksi majoitusliikkeen varaustoiminnot, tilaus- ja juhlaruokien valmistuksen ja kahvilapalvelut. Keväällä hänellä ovat edessä työssäoppimiset.

Opiskelijoilla on mahdollisuus valita rinnalle myös lukio-opinnot tai yrittäjyyspolku. Tutkinnosta on mahdollista suorittaa vaikka vain yksi osa ja aloittaa se kesken lukuvuotta. Näin tekeekin moni aikuinen, jolla on jo työkokemusta alalta. Opinnot räätälöidään taustan mukaan jokaiselle erikseen.

Fanny Tossavainen esittelee lehtori Riitta Grönqvistin kanssa tavastian opetuskeittiössä valmistettuja juhla- ja tilausruokia, kuten susheja ja muita pikkusyötäviä.

Tossavainen ja Laurila miettivät jo valmistumisensa jälkeistä tulevaisuutta, ja molemmat aikovat opiskella alaa lisää. Laurilan tavoitteena on leipuri-kondiittorin tutkinto. Vapaa-ajallaankin he kertovat tekevänsä mielellään ruokaa ja kokeilevansa uusia ideoita. Tossavaiselta tilataan luontevasti kakkuja, jos lähipiirissä vietetään juhlia.

Opintojensa loppusuoralla oleva kaksikko kannustaa muitakin nuoria jalanjäljilleen.

– Jos tykkää tehdä käsillä ja toteuttaa itseään, kannattaa lähteä kokeilemaan. Itse olen tehnyt viikonloppuisin tarjoilukeikkoja, kun perusjutut on opiskeltu jo alkuvaiheessa. Jos ottaa valinnaiseksi aineeksi kahvilapalvelut, voi mennä vaikka kesäksi kahvilaan töihin. Olemme opetelleet cappucinot ja muut erikoiskahvit, Tossavainen kertoo.

– Jos tykkää paljon ruoan tekemisesta ja on motivaatiota siihen, tämä on tosi hyvä ja monipuolinen ala, Laurila vakuuttaa.

 

Kokki mielletään usein kauhanvarressa seisovaksi taituriksi isossa keittiössä, mutta Eklöf muistuttaa, että työt alalla ovat hyvin erilaisia.

– Voit olla töissä henkilöstöravintolassa tai jossain hienossa fine dining -paikassa. Toiset tykkäävät pienestä ja sievästä, toiset suuremmista linjoista.

Eklöfin lähtö omalle uralle oli samantapainen kuin Tossavaisella ja Laurilalla. Hän aloitti opiskelut talossa vuonna 1993 suurtalousesimieslinjalla ja suoritti samalla lukion.

– Opiskelun jälkeen olin vähän ulkomailla töissä ja Hämeenlinnassa kokin ja asiakaspalvelun hommissa. Sitten tulin tänne ammatilliseksi ohjaajaksi, ja olen opiskellut kaikkea lisää. Nyt olen opettajana. On ihanaa, kun ei tarvitse tietää, mikä itsestä tulee isona. Ensin voi tehdä kokin hommia ja vaihtaa sitten vaikka konditoriaan. Ja voi tehdä tutkinnon osia koska vaan, hän iloitsee.

 

Menot