Kanta-Häme

Koko kesä Farmilla

Mustialan kotieläinpiha Farmi avaa ovensa kolmatta kertaa.

Viime kesänä Agropit-osuuskunnan jalanjäljille siirtynyt Mustialan agrologi-opiskelijoiden Elosa Osuuskunta sai nostettua kotieläinpihan kävijämäärää tavoitteensa mukaan.

– Viime kesänä vierailijoita kävi noin 1 500, joten 2 000 voisi olla ihan realistinen tavoite tälle kesälle, Miia Launiala sanoo.

Hän on yksi osuuskuntayrittäjistä. Launialan lisäksi Farmilla jatkaa viime vuodesta Salomé Slurink, uutena tulokkaana mukana on Emilia Lakkinen.

– Farmin sesonki käynnistyi raksahommilla, joihin kuului muun muassa vanhojen aitausten kunnostamista ja maalausta sekä sisäpiha-alueen laajennustöitä, Emilia Lakkinen kertoo.

Farmilla vierailijoita odottavat jo kukko ja kanalauma, hevonen ja ponit, lampaat, kilit ja karitsat, vasikat ja puput.

– Ankat ovat vielä hautomakoneessa ja myös marsut saapuvat Farmille hieman myöhemmin, opiskelijat kertovat.

Farmin toiminnan tarkoituksena on tuoda maaseutuelinkeinoja tutuksi kaikenikäisille. Opiskelijat haluavat myös esimerkillään näyttää, millä tavoin tuotantoeläinten hoitoon ja hyvinvointiin voidaan vaikuttaa positiivisesti. Opiskelijat saavat toiminnasta arvokasta kokemusta yritystoiminnasta. Kotieläinpiha työllistää kolmikon koko kesän ajaksi.

– Kyllä tätä työtä tykkää tehdä. Mukava kesätyö, Miia Launiala hymyilee.

– Kesä kuluu pääosin Farmilla. Leireillä ja ryhmien aikaan meitä on täällä kaksi kerrallaan paikalla, mutta muutoin kotieläinpihalla päivystää yksi opiskelija. Tietysti tähän kuuluu myös toimistohommia, Emilia Lakkinen kertoo.

Farmilta vierailijat voivat ostaa kotiin onnellisten kanojen munia. Kotieläinpihan yhteydessä kasvaa myös kesäpossuja lihantuotantoa varten.

– Possut elävät kesän ajan omalla laitumellaan. Siellä ne pääsevät toteuttamaan luonnollista käyttäytymistään, rypemään mudassa ja tonkimaan läheisessä metsikössä.

Vaihtoehto tehotuotannolle kiinnosti jo viime kesänä, jolloin kaikki kaupan olleet aittapossut varattiin. Opiskelijat huolehtivat possujen kasvatuksesta, rehuista, hyvistä kasvuolosuhteista, terveydenhuollosta ja teurastuksesta. Asiakkaat saavat noutaa varaamansa possun lihat myöhemmin syksyllä.

– Tänä kesänä meillä on 18 possua, joista viisi on enää myymättä, Emilia Lakkinen mainitsee.

Osuuskuntalaiset järjestävät kesällä myös 8–13-vuotiaille lapsille suunnattuja kesäleirejä.

– Järjestämme neljä kolmepäiväistä kesäleiriä kesäkuun aikana, joista yksi on jo varattu loppuun. Leirit sisältävät ruokailut ja majoituksen, ratsastusta ja kärryajoa, puuhastelua kotipihan eläinten kanssa ja uimista, Lakkinen luettelee.

– Lisäksi jokaiselle leiriläiselle nimetään tänäkin kesänä oma hoitoeläin leirin ajaksi, Launiala jatkaa.

Kotieläinpihalla järjestetään kesäaikaan myös syntymäpäiväjuhlia tilauksesta.

– Uusin juttu tälle kesälle on perjantai-iltojen ponikerho, jossa opetellaan hevostaitoja, Launiala kertoo. HäSa

FarmiKuivuritie, Mustiala. Avoinna 2.6. alkaen to-su klo 10–14. Sisäänpääsymaksu.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic