Kanta-Häme

Koko Suomessa on viitisen astetta pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpää

Arkistokuva: Terho Aalto

Marraskuinen sää on koko Suomessa nyt noin 5–6 astetta lämpimämpää kuin pitkäaikainen eli noin 30 vuoden keskiarvo, kertoo päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.

–  Sää on tavanomaiseen verrattuna aika monta astetta lämpimämpi. Säätyyppi ei ole lähipäivinä muuttumassa, kertoo Hoppula.

Pitkän aikavälin keskiarvolämpötila näihin aikoihin on Helsingissä kaksi plusastetta, Jyväskylässä yksi miinusaste ja Rovaniemellä neljä pakkasastetta. Helsingissä lämpömittari kipusi kuitenkin sunnuntaina seitsemään, Jyväskylässä viiteen ja Rovaniemellä kahteen lämpöasteeseen.

Ilmatieteen laitoksen kotisivujen tilastot kertovat, että marraskuun lämpötilat ovat 2010-luvulla olleet lähes joka vuosi pitkän ajan keskiarvon yläpuolella.

Keskiarvon alapuolelle on jääty vain vuosina 2010 ja 2016.

Erityisen lämpimiä taas olivat marraskuut 2011 ja 2015, jolloin poikkeama keskiarvosta oli noin 4–5 astetta. Vertailujaksona tässä tilastossa ovat vuodet 1981–2010.

Pilvinen ja märkä sää jatkuu

Tänään on koko maassa sään puolesta hyvin marraskuinen päivä. Ilmatieteen laitos ennustaa sekä Etelä- että Pohjois-Suomeen pilvistä ja utuista säätä.

Maan länsiosassa lämpötila on kolmen ja seitsemän asteen välillä, maan itäosassa nollan ja neljän välillä. Lapissa lämpötila vaihtelee yhdestä pakkasasteesta muutamaan lämpöasteeseen.

Marraskuista tunnelmaa tuo koko maassa myös ajoittainen tihkusade, joka voi välillä kiihtyä heikoksi vesi- tai pohjoisemmassa räntäsateeksi. Yhtenäisempi sadealue liikkuu päivän aikana lännestä itään.

Pilvinen ja märkä sää jatkuu myös tiistaina. Keskiviikosta lähtien Etelä-Suomessa on tiedossa myös puolipilvisiä päiviä.

Asiasanat

Päivän lehti

8.8.2020