Kanta-Häme

Kokoomuksen Pietikäinen vaatii omaishoitajille eurooppalaista ohjelmaa – muistio läpi europarlamentissa

Hämeenlinnalaisen kokoomusmepin esittelemä muistio hyväksyttiin europarlamentissa.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) haluaa parantaa omaishoitajien asemaa.

Omaishoitajien asemaa on parannettava eurooppalaisella ohjelmalla, jonka perusteella EU-maat laatisivat kansallisen tason omaishoitajaohjelmat, vaatii hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

– Eurooppaan saatiin jo aiemmin vastaavanlainen Alzheimer-ohjelma, jolle myönnettiin myös merkittävää rahoitusta. Sen ansiosta Suomen ja Euroopan muistisairaiden tilanne on parantunut huomattavasti, hän vertaa.

Ohjelmaa ehdotetaan Pietikäisen esittelemässä, europarlamentin torstaina hyväksymässä mietinnössä, joka koskee sukupuolten tasa-arvoa edistäviä hoitopalveluja.

– Tämä on nyt parlamentin virallinen kanta, johon komission on jossain vaiheessa reagoitava.

Pietikäisen mielestä omaishoitajaohjelman luominen sopisi hyvin Suomen seuraavan EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteemaksi. Ohjelmaa on peräänkuuluttanut myös omaishoitajien oikeuksia Euroopan parlamentissa ajava ryhmä, jonka varapuheenjohtajana Pietikäinen toimii.

Pietikäisen mukaan noin 80 prosenttia kaikesta EU-alueella tehdystä hoivatyöstä on omaisten hoitamista.

– Omaishoitajien asema on Euroopan väestön ikääntyessä myös tosi iso taloudellinen kysymys, hän huomauttaa.

Hänestä omaishoitajaohjelman tulisi sisältää kuusi pääkohtaa: omaishoitajien tunnistaminen, omaishoitajien tunnustaminen, omaishoidontuki, työelämän ja perheen yhteensovittaminen, tukipalvelut ja kuntoutus.

EU-parlamentin mietinnössä esitetään omaishoitajaohjelman lisäksi kotihoidon ja yhteisöpohjaisten palvelujen kehittämistä sekä hoiva-alalla työskentelevien työolojen parantamista. HäSa

Päivän lehti

7.8.2020