Kanta-Häme

Sano suoraan: Kokoomuksen Timo Heinonen puolustaa Veikkausta – "Pelihaittoja on suitsittu tähänkin asti"

Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) on tyytyväinen peliautomaattien vähentämiseen ja muihin Veikkausta koskeviin uudistuksiin.
Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ei näe, että veikkausvoittovarojen käyttöön liittyisi kyseenalaisia piirteitä. Kuva: Riku Hasari
Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ei näe, että veikkausvoittovarojen käyttöön liittyisi kyseenalaisia piirteitä. Kuva: Riku Hasari

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) mylläsi Veikkauksen hallituksen uusiksi ja käskytti yhtiön muun muassa vähentämään peliautomaattien määrää ja mainostamista. Kuinka kommentoit hallituksen ja Paateron ratkaisuja, Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.)?

– Minusta on hyvä, että mainontaa vähennetään ja arvioidaan ja suunnataan kaiken kaikkiaan uudelleen. On myös perusteltua, että hallitukseen tulee kaivattua osaamista pelihaitoista ja niiden ehkäisystä. On hyvä, että hallitus päätti kiirehtiä esitykseni mukaan peliautomaattien pakollista tunnistautumista. Myös peliautomaattien vähentäminen on varmasti perusteltua.

Mihin tarvitaan Veikkauksen massiivista, peräti 28 hengen hallintoneuvostoa, kun yhtiöllä on jo hallitus, joka on vieläpä maan hallituksen peukalon alla?

– Hallintoneuvostolla on laista tuleva tehtävä. Sen tehtävänä on valvoa yhtiön hallintoa ja vastuullista rahapelitoimintaa sekä tukea yhtiön ja sidosryhmien välistä yhteistyötä.

– Lisäksi hallintoneuvosto antaa yhtiökokoukselle lausunnon tilinpäätöksestä ja tilintarkastuskertomuksesta sekä toimittaa valtioneuvoston kanslialle kertomuksen rahapelitoiminnan kehityksestä sekä pelihaittojen ehkäisyyn liittyvästä toiminnasta. Pelihaittojen ehkäisemiseksi ei voida tehdä liikaa, ja on tärkeää, että tätä seurataan ja valvotaan.

Paljonko saat rahaa Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajuudesta?

– Tehtävässä ei ole vuosi-, kuukausi- tai muita sellaisia palkkioita. Tehtävästä maksetaan puheenjohtajalle vain 800 euron kokouspalkkio.

Onko tämä mielestäsi sopiva palkkio suhteessa tehtävän vastuullisuuteen ja vaativuuteen?

– Kun tehtävästä ei makseta kuin kokouspalkkiot, se on varmasti aika lailla kohdallaan.

Veikkauksen monopolituotot ovat käytännössä regressiivistä eli pienituloisiin painottuvaa piiloverotusta. Eikö olisi oikeudenmukaisempaa ohjata pelituotot tasaisesti valtion budjettimenoihin eikä vain tietynlaisille edunsaajille?

– Nykyisinkin Veikkaus vain tulouttaa tuotot valtiolle, joka sitten vastaa niiden jaosta. Veikkaus ei siis vastaa siitä, mihin tai miten rahat käytetään. On tärkeää, että Veikkaus ei osallistu tai puutu rahanjakoon vaan se kuuluu maamme hallitukselle ja sen asettamille toimielimille.

Suomen rahapelimonopolin kaksinaismoraalista ja peliongelmaisten kuppaamisesta on puhuttu iät ja ajat. Miksi näihin asioihin havahdutaan vasta nyt?

– Ei suinkaan vasta nyt. Toimia on tehty määrätietoisesti koko Veikkauksen toiminta-ajan. Tämä oli aikanaan koko perustamisen lähtökohta ja perusta, että pelihaittoja pitää ja halutaan suitsia tehokkaammin. Osittain siksi yhtiöt myös yhdistettiin ja siksi päätettiin pakollisesta tunnistautumisesta.

– Olemme halunneet luoda vastuullisempaa vaihtoehtoa pelaamiselle, jota suomalaiset joka tapauksessa tekisivät, on sitten Veikkausta tai ei.

Veikkauksen toimintaa sääntelevät puolueet ja vielä erikseen osa kansanedustajista ovat tai edustavat Veikkauksen edunsaajia. Näetkö tässä kuviossa jääviysongelman tai jopa korruptiivisen ulottuvuuden?

– Veikkausta eivät todellakaan säätele puolueet vaan maamme hallitus ja eduskunta lainsäädännön ja asetusten kautta. On äärimmäisen tärkeää, että regulaatio eli sääntely, itse pelitoiminta ja veikkausvoittovarojen jako ovat jatkossakin eri käsissä. Rahanjaosta päättävissä toimielimissä ja ministeriöissä on äärimmäisen tärkeää huolehtia aina esteellisyyksistä. Näin ymmärtääkseni myös tarkkaan tehdään.

Eikö EU-lainsäädännönkin näkökulmasta ongelmallinen rahapelimonopoli kannattaisi suosiolla kuopata ja siirtyä kontrolloituun kilpailuun eli lisenssijärjestelmään, kuten esimerkiksi Ruotsissa on tehty?

– Tämä ei ole Veikkauksen käsissä. Päätösvalta tästä kuuluu maamme hallitukselle. Ei siis ole minun tehtäväni hallintoneuvoston puheenjohtajana arvioida tätä, vaan toimimme voimassa olevan lain mukaan. Rinteen hallitus voi halutessaan muuttaa tätä, jos katsoo sen kokonaisuuden kannalta järkeväksi.

Eikö ole ristiriitaista, että useimmilla muilla alueilla markkinataloutta kannattava kokoomus puolustaa yhä rahapelimonopolia? Vaikuttaako asiaan se, että Veikkauksen johtopaikat on miehitetty kokoomuslaisilla?

– Ymmärtääkseni kaikki puolueet Suomessa ovat yhdessä nähneet muun muassa pelihaittojen näkökulmasta tällaisen yksinoikeusjärjestelmän parhaaksi, ja sille on myös aikanaan haettu EU:lta hyväksyntä.

Sano suoraan -sarjassa tentataan poliitikkoja ja muita ajankohtaisia haastateltavia siekailemattoman suorilla kysymyksillä. Heinonen suostui vastaamaan tämän jutun kysymyksiin poikkeuksellisesti vain sähköpostitse.

Päivän lehti

24.1.2020