Kanta-Häme

Kokoomuksen uusi piirijohtaja lupailee jo vaalivoittoa – Veri veti takaisin politiikkaan

Hämeen Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Miia Antin haluaa houkutella nuoria yhdistystoimintaan – ja johdattaa puolueensa menestykseen seuraavissa kuntavaaleissa.
Hattulalaisen Miia Antinin päätös jättäytyä pois politiikasta jäi lyhytaikaiseksi. Vaalityö vei mukanaan, ja nyt Antin on Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja Miia Antin. Kuva: Esko Tuovinen

– Poliittisesta yhdistystoiminnasta on tehtävä entistä houkuttelevampaa ja mukaan on saatava enemmän nuoria ja ylipäätään uusia ihmisiä. Tähän haluan olla vaikuttamassa, perustelee Hämeen Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Miia Antin paluutaan politiikkaan.

– Olen asiasta huolissani. Poliittinen vaikuttaminen ja paikallisyhdistysten tekemä jatkuva perustyö on demokratiamme kivijalka.

Antinin mukaan poliittinen ruohonjuuriahkerointi joutuu nykyään kisaamaan ihmisten vapaa-ajasta kaikkien muiden harrastusten rinnalla.

– Siksi yhteisen tekemisen pitää olla myös kivaa, hän tähdentää.

”Kannatus nousee reilusti”

Hattulalaisen Antinin 20 vuoden valtuustoura katkesi vuoden 2017 kuntavaaleihin, joissa hän ei enää asettunut ehdolle. Samalla hän ilmoitti vetäytyvänsä politiikasta.

Päätös piti vain hetken. Presidentinvaalien, eduskuntavaalien ja eurovaalien myötä Antin oli taas tukevasti kädet savessa paikallisessa kenttätyössä.

Nyt Antin, 45, puhkuu intoa virittää Hämeen kokoomuskone sellaiseen iskuun, että puolue yltäisi kunnon kuntavaalivoittoon.

– Vaalityö on sitä tavallisten ihmisten työtä siellä kentällä muiden ihmisten eteen. Minuakin autettiin aikanaan paljon, ja nyt haluan olla itse auttamassa muita.

Puolueet alkavat valmistautua vuoden 2021 kuntavaaleihin jo hyvissä ajoin, käytännössä pian vuodenvaihteen jälkeen.

– Kokoomuksen kannatus nousee nykyisistä luvuista reilusti. Tarkempia kuntakohtaisia tavoitteita ei ole vielä mietitty, Antin sanoo.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa oppositiosta ponnistavan kokoomuksen selvä tavoite on nostaa Hämeen paikkamäärä kolmesta neljään.

Antin lupaa, että hänen johdollaan Hämeen Kokoomus jalkautuu entistä enemmän kansan pariin, laatii aktiivisesti kannanottoja ja kehittää eri viestintäkanavien käyttöä.

Oma fokus ehdokashankinnassa

Ehdokkaana Antin on käynyt läpi viidet kuntavaalit ja kahdet eduskuntavaalit (1999 ja 2003).

Politiikkaan hän lähti vuoden 1996 kuntavaaleissa ja pääsi heti läpi.

– Pääsin silloin tarkastuslautakuntaan, josta sai hyvän näkymän kunnan kaikkiin toimialoihin, hän muistelee.

Antin toimi viime vuosikymmenellä muun muassa Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtajana ja silloisen seutuvaltuuskunnan puheenjohtajana.

Hän ei ole vielä päättänyt, asettuuko itse ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa.

– Intressini on nyt saada kokoomukselle ympäri Hämettä mahdollisimman paljon ehdokkaita.

Kuntaliitoksen kannattaja

Antin on sikäli poikkeuksellinen hattulalaispoliitikko, että hän on kannattanut johdonmukaisesti ja avoimesti kuntaliitosta.

– Hämeenlinnan seutu jos mikä on selvä toimiva työssäkäyntialue, jonka kuntien intressit ovat voimakkaasti yhteneväiset, hän sanoo.

– Tässä keskustelussa ei pidä verrata mitään kunnallisveron prosenttiyksikön osia. Talouden lisäksi kyse on alueen vetovoimasta, yhteisestä tekemisestä ja ihmisten arjen helpottamisesta. Koko valtakunnan tasolla kuntaliitokset liittyvät erityisesti julkisen talouden kestävyyteen ja peruspalvelujen tuottamisen turvaamiseen.

Hämeessä enemmän yhteisiä kuin erottavia asioita

Hämeen piirin erityishaaste on se, että Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen välillä kulkee näkymätön muuri ja maakuntien välinen yhteistyö on jäänyt vaatimattomaksi.

– Tietyissä asioissa voi olla pientä intressiristiriitaa. Mutta enemmän meillä on samoja yhteisiä haasteita, jotka koskevat esimerkiksi valtakunnallista talous- ja työllisyystilannetta tai syrjäytymistä ja huumeongelmaa, Antin toteaa. HäSa

Miia Antin

Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja

45-vuotias hattulalainen

politiikassa v:sta 1996

varainhoitaja Säästöpankkien varainhoidossa Helsingissä

perhe: aviomies ja 2 kouluikäistä lasta