Kanta-Häme

Kokoomus haluaa Suomeen perustulon

Helsinki, Lännen Media

 

 

 

Kokoomus kannattaa negatiiviseen tuloveroon perustuvan perustulon käyttöönoton selvittämistä, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Arto Satonen

.

 

Puolueen eduskuntaryhmä kannattaa Satosen mukaan niin sanottua negatiivista tuloveroa, joka nostaisi pienipalkkaisten tulot elämiseen riittävälle tasolle ja poistaisi heidät kokonaan toimeentulotukiluukulta.

– Jos ihminen saisi yhdestä tai useammasta osa-aikaisesta työstä palkkaa kuukaudessa 1 200–1 300 euroa, valtio maksaisi palkan päälle negatiivista tuloveroa esimerkiksi parisataa euroa. Tuki olisi suurempi, jos henkilöllä on lapsia, Satonen havainnollistaa, millaista perustuloa kokoomus ajaa Suomeen.

Satonen arvioi, että perustuloon – ja juuri negatiiviseen tuloveroon – siirtyminen mahdollistaisi työttömyysasteen painamisen alaspäin.

– Britanniassa työttömyysaste on painettu viiteen prosenttiin pitkälti Working Tax Creditin ansiosta. Vastaava työttömyyden väheneminen merkitsisi Suomessa sataatuhatta uutta työpaikkaa. Negatiivinen tulovero on länsimaiden vastaus matalan tuottavuuden töiden karkaamiseen halpamaihin, Satonen painottaa.

”Keskiluokka on ahdingossa”

Satonen huomauttaa, että yhteiskuntasopimus luo valtiovarainministeriön arvion mukaan vain noin 35 000 työpaikkaa.

– Keskiluokka on ahdingossa. Digitalisaatio ja globalisaatio syövät keskiluokkaisia ammatteja kiihtyvällä vauhdilla. Nykyistä selvästi suurempi osa ihmisistä uhkaa jäädä 5–10 vuoden kuluessa työelämän ulkopuolelle, jos emme löydä välimuotoa vähenevän kokoaikatyön ja lisääntyvän kokoaikatyöttömyyden välille, Satonen sanoo.

Osa-aikatyön tai silpputyön vastaanottamisesta kannattavaa

Kokoomus pitää negatiivista tuloveroa ongelman ratkaisuna, välimuotona, joka tekee osa-aikatyön tai silpputyön vastaanottamisesta kannattavaa.

– Negatiivinen tulovero on perustulomalleista se, jonka saamiseen sisältyy vastikkeellisuuden ajatus. Pitää ensin olla verokirjalla tehtävää työtä, vaikka tilapäisiä töitä sieltä täältä, ennen kuin voi saada perustuloa. Negatiivinen tulovero auttaisi takaamaan riittävän ansiotason, Satonen sanoo.

Satonen uskoo, että muut hallituspuolueet sekä punavihreä oppositio ovat valmiita kannattamaan negatiivista tuloveroa. Malli ei korvaisi syyperusteista sosiaaliturvaa, kuten opintotukea tai ay-liikkeen herhiläisenä vartioimaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

– Oletan, että poliittisen kentän miltään laidalta ei löydy vastustusta.

Reaaliaikainen tulorekisteri mahdollistaa siirtymisen negatiiviseen tuloveroon

Perustulolla pienipalkkaiset ihmiset saataisiin pois toimeentuloluukulta, mikä vähentäisi byrokratiaa. Verohallinnon on tarkoitus ottaa vuoden 2019 alussa käyttöön reaaliaikainen tulorekisteri, joka mahdollistaisi negatiivisen tuloveron maksamisen kuukausittain siihen oikeutetuille.

– Suomessa olisi kannattavaa teettää matalan tuottavuuden töitä, jotka ovat nyt karanneet ulkomaille. Syntyisi valtavasti uusia työpaikkoja, ja valtio takaisi töitä vastaanottaville ihmisille riittävän toimeentulon perustulolla. Tarvitsemme ison rakenteellisen muutoksen, jotta Suomessa riittää työtä, Satonen perustelee.

Kelan pääjohtaja haluaa eroon kannustinloukuista

Hallitus on antanut Kelan tehtäväksi valmistella vaihtoehtoiset perustulomallit marraskuuhun 2016 mennessä. Niiden pohjalta hallitus toteuttaa perustulokokeilun vuosina 2017 ja 2018.

– Nyt vuokralla asuvan yksinhuoltajan ei kannata ottaa työtä vastaan alle 2 400 euron palkalla, jos hän käyttäytyy rationaalisesti. Muussa tapauksessa hänen asumistukensa leikkautuu. Sosiaaliturva on tilkkutäkkimäinen ja kallis hallinnoitava. Etuuksia pitää kyetä yhdistämään. Ilman perustuloa ei näytä syntyvän säästöjä eikä kannustavuutta, painotti Kelan pääjohtaja

Liisa Hyssälä

(kesk.) syksyllä Lännen Median haastattelussa. (LM 31.10.2015)

Negatiivinen tulovero on yksi sovellus perustulosta. Kokoomus arvioi sen laskevan työn teettämisen hintaa niin paljon, että Suomeen syntyisi valtavasti uusia työpaikkoja.

Britanniassa on käytössä Satosen mainitsema Working Tax Credit, jolla valtio tukee pienipalkkaisimpia työntekijöitä. Sen perusosa on noin 2 700 euroa vuodessa. WTC:tä voivat hakea myös pariskunnat yhdessä.

WTC:tä ja muita sosiaalitukia ollaan parhaillaan korvaamassa Britanniassa Universal Creditillä, jossa yhdistetään kuusi eri sosiaalitukea yhdeksi uudeksi tueksi.

Menot