Kanta-Häme

Kokoomus puristi loppumetreillä ykköseksi Hattulassa

Hattulassa kokoomus piti asemansa kunnan suurimpana puolueena. Ennakkoäänten perusteella kokoomus ja sosiaalidemokraatit olivat tasavahvoja, ja välillä suurimman puolueen asema näytti menevän demareille.

Kokoomus saa 35-paikkaiseen valtuustoon 10 valtuutettua, eli saman määrän kuin nykyiseenkin. Myös demarien paikkamäärä pysyy ennallaan eli yhdeksässä.

Vaalien selviä voittajia Hattulassa ovat kuitenkin vihreät ja kristilliset. Molempien paikkamäärä nousee kolmeen nykyisen yhden sijaan.

Keskusta ja kristilliset olivat monien aiempien vaalien tapaan vaaliliitossa, ja tällä kertaa yhteistyö satoi kristillisten laariin. Keskusta menetti kaksi paikkaa ja saa uuteen valtuustoon kuusi valtuutettua.

Vasemmistoliitto tekee paluun valtuustoon myös kahden valtuutetun voimin. Viime kuntavaaleissa vasemmistoliitto menetti ainoan paikkansa Hattulassa.

Vihreiden nykyinen valtuutettu Mari Monto kertoo olevansa erittäin tyytyväinen sekä oman ryhmän että muiden pienten tulokseen.

– Kyllä tämä mielestäni kertoo siitä, että äänestäjät ovat hakeneet jonkinlaista muutosta, kun pienten ryhmien asema vahvistui. Ja onhan tämä toki myös luottamuksenosoitus omaa työtä kohtaan, hän sanoo.

Monto on tyytyväinen myös siihen, että valtuustoon nousee ”hyviä ja yhteistyökykyisiä tyyppejä”, jotka ovat valmiita ottamaan selvää asioista.

Viime vaalien voittaja Hattulassa eli perussuomalaiset on saamassa kaksi valtuutettua, kun viime kuntavaaleissa ryhmän paikkamäärä oli kuusi. Tosin ryhmä hajosi jo kesken kauden, ja tällä hetkellä nykyisessä valtuustossa on kaksi perussuomalaista valtuutettua.

Vaalipäällikkö Seppo Söderlund (ps.) pitää ryhmän tulosta kuitenkin hyvänä siihen nähden, että ehdokkaiden saaminen oli varsin työlästä. Hän tosin huomauttaa, että tilanne muillakin samanlainen.

– Hattulassa hajonta näyttää nyt kasvavan, kun moni pieni ryhmä vahvistuu. Kyllä minä näen sen merkkinä siitä, että korjattavaa Hattulassa on, vaikka hyviäkin päätöksiä on tehty.

Hattulan demarien puheenjohtaja Ville Myllymäki on myös tyytyväinen puolueensa tulokseen.

– Lista toimi, sen tämä osoittaa. Me saimme kotiutettua ilmassa olleet äänet, Myllymäki sanoo.

Hattulassa kolme pitkäaikaista demarivaltuutettua ei enää asettunut ehdokkaaksi, ja kaikkiaan luopujien jäljiltä oli ”vapaana” 500 demarien ääntä.

Hattulan ääniharava on toistamiseen Aarre Lindeman, joka ponkaisi viime vaaleissa valtuustoon perussuomalaisten listalta. Nyt sama temppu näyttää toistuvan demarien riveissä.

Toiseksi eniten ääniä keräsi Pentti Pietilä (kesk.), kolmanneksi Mari Monto (vihr.) ja neljänneksi Tuula Mäenpää (sd.).

Hattulan valtuustossa on 35 valtuutettua.  Uusia valtuutettuja valtuustoon nousi 16 ja 19 uusi paikkansa. 

Tosin moni uusista on ollut valtuustossa aiemmin. Tällaisia palaajia ovat Reijo Hallenberg (kok.), Seppo Kopra (kesk.), Matti Pelkonen (kok.) ja Marjatta Perkiö (sd.). 

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic