Kanta-Häme

Kokoomus siirtyi Alexin aikaan

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on kokoomuksen uusi puheenjohtaja ja Suomen seuraava pääministeri. Hän voitti Lahden puoluekokouksen ratkaisevassa toisen kierroksen äänestyksessä sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon äänin 500–349.

Stubb lupasi puoluekokousväelle tekevänsä joka päivä kaikkensa onnistuakseen tehtävässään.

Stubb vakuutti, että voittajia puheenjohtajaäänestyksessä on kaksi: Kansallinen Kokoomus ja Suomi.

– Linjapuheiden aika on kuitenkin vasta sunnuntaina, nyt on aika juhlia, hehkutti Alexander Stubb välittömästi valintansa jälkeen.

Vuolaasti kiittämältään Jyrki Kataiselta puheenjohtajan ja pääministerin vastaanottava Stubb ei aikaile tarttumista uuteen rooliinsa. Hän lupasi soittaa ensi tilassa muiden hallituspuolueiden puheenjohtajille ja sopia minihallitusneuvottelujen aikataulusta.

– Tämä maa kaipaa poliittista vakautta ja talouspoliittista ennustettavuutta, Alexander Stubb linjasi. Hän vakuutti, että lähtee pääministerin tehtävään maltilla ja rauhallisesti.

Jännitys kihelmöi

Kokoomuksen puheenjohtajaäänestys lauantaina Lahden Sibeliustalossa oli äärimmäisen jännittävä ja sisälsi Suomessa harvinaista poliittista draamaa.

Tilanne oli kokoomukselle kaikessa herkullisuudessaan historiallinen. Koskaan ei ole kansakunta seurannut näin tarkasti puolueen tekemisiä.

Sibeliustalon iso sali oli äänestyksen aikana tiukasti suljettu muilta kuin äänivaltaisilta puoluekokousedustajilta, mutta jännitys hiipi talon jokaiseen sopukkaan.

Alexander Stubb sai äänestyksen ensimmäisellä kierroksella 337 ääntä, kun suoraan valintaan olisi tarvittu enemmistö 881 paikalla olleen äänivaltaisen puoluekokousedustajan äänestä, eli teoriassa 441 ääntä.

Ratkaisu siirtyi toiselle kierrokselle.

Rajun pettymyksen kokivat elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren monet kannattajat, kun Vapaavuori hävisi vaivaisella 8 äänellä Paula Risikolle lukemin 258 ja 266.

Risikonkin riemu rajaton

Risikon riemu olikin sitäkin railakkaampaa. Hän tanssi villisti tuloksen selvittyä ja myönsi olevansa erittäin iloisesti yllättynyt.

Toisen kierroksen lopullisen tappionsakin Risikko otti vastaan iloisena, joskin heitti pienen piikin Stubbille:

– Huomenaamuna kuudelta alkavat sitten sote-harkat.

Risikko ylisti kilpakumppaneitaan sanoen, että he ovat mahtavimmat ja upeimmat miehet hänen Heikki-miehensä jälkeen.

– Miehistä ihiminen oppii, runoili Eeva Kilven sanoin tehtävässään jatkava Suomen sosiaali- ja terveysministeri.

Jan Vapaavuori luonnehti puheenjohtajakilpailua hyväksi, huikeaksi ja reiluksi.

– Nyt on aika ottaa rintanapit pois. 10 minuuttia sitten olimme osa Jyrkin tiimiä, nyt olemme kaikki Alexin tiimissä.

Ehdokkaiden ennen äänestystä pitämät 20 minuutin esittely- ja kannatuspuheet erosivat jyrkästi toisistaan.

Jan Vapaavuori selvitti perusteellisesti tavoitteitaan ja linjauksiaan. Asiasisällöltään puhe oli ylivertainen varsinkin verrattuna Alexander Stubbin kuviin ja videopätkiin perustuneeseen henkilötykitykseen.

Paula Risikko puolestaan kertoi halunneensa näyttää toisenlaisen puolen itsestään. Yleisesti eniten kannatuspuheista taisi tehota puoluekokousväkeen europarlamenttiin vaihtavan kuntaministerin Henna Virkkusen vetoava puhe Risikon puolesta.

”Minä tiesin sen”

Alexander Stubbin valinnan takana olivat alusta loppuun janakkalalaiset Riitta Lindell, Harri Lassila ja Tapani Ryynänen.

– Minä tiesin sen, olen ollut alusta asti Alexin takana, hehkutti Riitta Lindell, jonka mukaan uusi puheenjohtaja on kielitaitoinen ja joka paikassa toimeen tuleva. Lindell myös huomauttaa, että Stubb filosofian tohtorina oppii varmasti myös uusia asioita.

Harri Lassilan mukaan on oleellista, että Stubb on erilainen muihin puoluejohtajiin verrattuna.

– Hän on aktiivinen ja ulospäin suuntautunut. Se on myös kylmä totuus, että hän voittaa vaaleja. Sellaisen miehen pitää johtaa tätä puoluetta.

Tapani Ryynänen huomautti, että eteen nousevat ongelmat niin taloudessa kuin ulkopolitiikassakin ovat erittäin vaikeita.

– Etenkin talouden rakennemuutoksessa vaaditaan johtajuutta. Siinä tarvitaan oikeaa tehtävänjakoa, jossa on muistettava myös tasavallan presidentin rooli.

Sara Kaloinen Rengosta hehkutti ehdokkaansa läpimenoa.

– Hyvin meni. Alexista saadaan huikea puheenjohtaja.

Taisto Jantunen Ydin-Hämeen Kokoomuksesta luottaa, että Alexander Stubb laittaa itsensä likoon.

– Hän on ehdokkaista se, joka vie kokoomuksen vaalivoittoon. (HäSa)